Κατά εκατοντάδες συρρέουν πλέον στις τράπεζες δωρεάς σπέρματος κυρίως φοιτητές και άνεργοι, οι οποίοι εν μέσω οικονομικής κρίσης, προσπαθούν να επωφεληθούν της συμβολικής αμοιβής που δίδεται για μια δωρεά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, τα τηλέφωνα των συγκεκριμένων τραπεζών έχουν σπάσει.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Βουλγαρίδης, υπεύθυνος της τράπεζας SpermLab, οι ενδιαφερόμενοι πολλαπλασιάζονται ειδικά το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εξτρά χρήματα.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι δωρητές σπέρματος πληρώνονται μόνο 200 ευρώ ως αποζημίωση για τα ιατρικά έξοδα και την μετακίνηση, ωστόσο δεν είναι λίγες οι τράπεζες σπέρματος προσφέρουν ως και 50 ευρώ επιπλέον το… «κομμάτι».

«Ο δότης εισπράττει 50 ευρώ τη φορά. Δεν μπορεί όμως να διαθέσει το σπέρμα του πάνω από μία φορά την εβδομάδα, ώστε να μην το κάνει επάγγελμα. Είναι διεθνής η οδηγία αυτή, ώστε να μην μπορεί κανείς να επιβιώσει με τα ποσά που δίνονται» αναφέρει ο Ευθ. Ιππίκογλου, υπεύθυνος της Τράπεζας Serum.

Φόρος και στο σπέρμα…

Πάντως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα πλέον η κυβέρνηση έχει επιβάλλει φόρο 13% στο σπέρμα , προκειμένου να γεμίσουν τα ταμεία.

Παρ' ότι υπάρχει οδηγία ότι τα προϊόντα του ανθρώπινου σώματος δεν υπόκεινται σε καθεστώς φορολόγησης, στην Ελλάδα πρωτοτυπούμε και πια πωλείται 150 ευρώ συν ΦΠΑ.

Να σημειωθεί ότι ετησίως γίνονται στη χώρα μας περίπου 1.000 λήψεις σπέρματος (αγορές) από τράπεζες με στόχο την τεκνοποίηση. Οι γυναίκες που αγοράζουν σπέρμα είναι κατά 50% άγαμες Ελληνίδες και άνω των 40 ετών.

Το υπόλοιπο ποσοστό των ληπτών είναι είτε ζευγάρια που έχουν δυσκολίες αναπαραγωγής είτε και ομοφυλόφιλα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί.

Πηγή: enet.gr