ΕΛΛΑΔΑ

Ξύλο «αγάπης» και «ευλάβειας» με τον... σταυρό στο χέρι

της Ντίνας Καραμάνου - Δημοσίευση 5 Ιανουαρίου 2018, 22:13 / Ανανεώθηκε 5 Ιανουαρίου 2018, 22:13
Ξύλο «αγάπης» και «ευλάβειας» με τον... σταυρό στο χέρι
Facebook Twitter Whatsapp

Ευτράπελα κατάνυξης και... χριστιανικής αγάπης στους εορτασμούς των Θεοφανείων

Μεγάλη τιμή για τον πιστό να πιάσει το Σταυρό που αγιάζει τα ύδατα, την ημέρα των Θεοφανείων. Τιμή και αίσθημα χριστιανικής αγάπης κατακλύζει τους κολυμβητές όταν, από τα χέρια του πρώτου, ένας - ένας πέρνουν το ιερό σύμβολο και το φιλούν με ευλάβεια. Αυτό είναι άλλωστε το μήνυμα της ημέρας, που τιμάται η βάπτιση του Χριστού. Η χριστιανική αγάπη.

Ή μήπως όχι;

Είναι αυτή η ευλάβεια και η λαχτάρα για την ευχή του ιερέα, που ωθεί μερικές φορές τους χριστιανούς κολυμβητές της ημέρας σε... έκτροπα αγάπης.

Όπως έγινε το 2017 στην Αγυιά της Πάτρας, όπου -αψηφώντας το τσουχτερό κρύο-τουλάχιστον 37 νέοι βούτηξαν για να πιάσουν τον Σταυρό. Το ποιος τα κατάφερε, τελικά, ήταν μια λύση που δόθηκε από τους παρευρισκόμενους πιστούς, αφού έπεσαν οι σχετικές... ψιλές μεταξύ των γεροδεμένων ημίγυμνων νέων που δεν έλυσαν το ζήτημα. «Αφήστε τον παπά να αποφασίσει», πρότεινε μια γυναίκα και τα πνεύματα ηρέμησαν.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη το 2016 στα Φάρσαλα. Εδώ οι πιστοί που ενεπλάκησαν ήταν μόνο δύο, όμως δεν αρκούσε η επέμβαση του παπά... χρειάστηκε και αυτή της αστυνομίας.

Επεισοδιακός ήταν ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Πάχη Μεγάρων το 2015, που κατέληξε στη σύλληψη ενός Ρομά που επιτέθηκε σε έναν 25χρονο. Όλα ξεκίνησαν όταν κατά την αναμονή μέσα στη θάλασσα των "θαρραλέων" νέων που βούτηξαν για να πιάσουν τον Σταυρό, ένας από αυτούς χτύπησε έναν Ρομά. Οι υπόλοιποι Ρομά εξαγριώθηκαν φωνάζοντας για την επίθεση που δέχτηκε ο 14χρονος (σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους η ηλικία) και προσπάθησαν να επιτεθούν στο νεαρό που προηγουμένως είχε χτυπήσει τον 14χρονο. Κι ενώ φαινόταν να έχει ηρεμήσει η κατάσταση, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους ένας άλλος Ρομά επιτέθηκε σε έναν 25χρονο, ο οποιος φαίνεται να μην είχε καμία ανάμειξη με το σκηνικό.

Το 2014, στη λίμνη Δοϊράνη, ένας παρευρισκόμενος πιστός, βαριά ντυμένος, «έκλεψε» μέσα από τα χέρια των θαρραλέων κολυμβητών το σταυρό, λίγο πριν εκείνοι καταφέρουν να αγγίξουν το ιερό σύμβολο. Το περιστατικό οδήγησε σε καυγά του ιερέα, όχι με τον «κλέφτη» του σταυρού, αλλά με... τις γυναίκες που μιλάνε πολύ.

Μια γυναίκα, το 2015, έκανε το ίδιο στο Πλωμάρι της Λέσβου. Με τη βοήθεια ενός άλλου πιστού που την έσπρωξε με βία όταν είδε ότι ο σταυρός «σκάλωσε» στα ρηχά, την πέταξε με τα ρούχα στη θάλασσα για να τον «κλέψει» από τους κολυμβητές που περίμεναν λίγο πιο βαθιά, στα παγωμένα νερά του βορείου Αιγαίου, να μετρήσουν τις... δυνάμεις τους με την πίστη τους. Σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, όχι μόνο δεν έγινε σύρραξη, αλλά οι περισσότεροι γελούσαν (ακούγεται ακόμη και το πνιχτό γέλιο του ψάλτη που συνοδεύει τον ιερέα κατά τη διάρκεια του ψαλμού).