current views are: 9

9 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση19:39

«Μαγειρεύουν» τις νέες Πανελλαδικές – Οι ομοιότητες του νέου συστήματος με τις δέσμες

Πότε θα ανακοινωθεί το νέο σύστημα 

Δημοσίευση 19:39’

Πότε θα ανακοινωθεί το νέο σύστημα 

Στην τελική ευθεία βαίνει η ανακοίνωση του νέου συστήματος εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα, που περιμένουν με αγωνία μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς. 
Σύμφωνα με τη «Δημοκρατία», η ψήφιση των νομοσχεδίων των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει το δρόμο για την αποκάλυψη των αλλαγών στις υφιστάμενες πανελλαδικές εξετάσεις. 

Από τις αρχικές εξαγγελίες του Κώστα Γαβρόγλου τον περασμένο Αύγουστο και έως σήμερα συνεχίζεται η παρασκηνιακή διελκυνστίδα ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αλλά και στην Κουμουνδούρου για την έκταση κια την ποιότητα των αλλαγών στον τρόπου με τον οποίο οι μαθητές θα εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Χρονικά, η ανακοίνωση εκτιμάται ότι θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Το τελικό κείμενο φέρεται ότι βρίσκεται στο συρτάρι του Κώστα Γαβρόγλου, χωρίς όμως να αποκλείεται να υπάρξουνν ορισμένες τελευταίες «πινελιές», ευνοϊκές για τους μαθητές. 

Στον πυρήνα της πρότασης του υπουργείου Παιδεάις φέρεται ότι είναι και πάλι οι Πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, έστω και αν βαπτιστούν με διαφορετικό όνομα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατανομή των ποσοστώσεων και κεντρικών – Πανελλαδικών εξετάσεων με τους άλλους συντελεστές που θα καθορίσουν τον τελικό «βαθμό πρόσβασης, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν τον βαθμό του απολυτηρίου και μέσα σε αυτόν τις εργασίες, τις εξετάσεις τετραμήνων και τους προφορικούς βαθμούς των μαθητών.

Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας φέρεται ότι είναι να κάνει όσο το δυνατόν πιο «ελκυστική» – για ευνόητους λόγους – τη διαδικασία στους μαθητές, αλλά και να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΙΕΠ.

Η Κουμουνδούρου και ο κομματικός μηχανισμός του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου φαίνεται να ζητούν κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και ταυτόχρονη πλήρη απελευθέρωση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτή η κομματική αξίωση βέβαια, τουλάχιστον ως τώρα, προσκρούει στη σθεναρή αντίρρηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθώς τα στελέχη του, με πρώτο τον πρόεδρο Γεράσιμο Κουζέλη, διαμηνύουν ότι εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις δεν γίνεται.

 


σχετικα αρθρα