current views are: 5

9 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση21:21

Συνολικά 22.000 πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα

Στοιχεία της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Δημοσίευση 21:21’

Στοιχεία της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Τις 22.007 αναμένεται να φτάσουν οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδας σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ολοκλήρωση του προγράμματος διαμοιρασμού που αποφάσισε το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσίασαν σήμερα η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο αριθμός είναι σαφώς μικρότερος από το στόχο των 160.000 μετεγκαταστάσεων από Ελλάδα και Ιταλία που είχε θέσει αρχικά η Κομισιόν ωστόσο όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά το πλαφόν του προγράμματος άλλαξε ριζικά μετά τη συμφωνία με την Τουρκία για την αναστολή των ροών προς τα ελληνικά νησιά. 
Συνολικά έγιναν δεκτά τα αιτήματα του 93% των αιτούντων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για μετεγκατάσταση. Σχεδόν οκτώ στους δέκα πρόσφυγες που μετακινήθηκαν από την Ελλάδα προέρχονταν από την εμπόλεμη Συρία και το 45% των μετεγκαταστάσεων έγινε προς τη Γερμανία και τη Γαλλία. 

Η Γερμανία υποδέχτηκε 5.376 πρόσφυγες ενώ η Γαλλία έλαβε 4.399. Η Φινλανδία υποδέχτηκε το μεγαλύτερο αριθμό ασυνόδευτων ανήλικων, ενώ η Ολλανδία δέχτηκε 81.

Η Σλοβακία και η Τσεχία, σύμμαχοι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στο ανατολικοευρωπαϊκού μπλοκ του Βίζεγκραντ, δέχτηκαν αθροιστικά μόλις 28 άτομα, σαφώς κάτω από τις προβλεπόμενες ποσοστώσεις. Οι χώρες που κάλυψαν πλήρως τις δεσμεύσεις τους ήταν η Μάλτα, η Λετονία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία.

 


σχετικα αρθρα