ΕΛΛΑΔΑ

Στη Λιβύη θα πήγαινε το πλοίο με τα εκρηκτικά – Συνέλαβαν τον πλοίαρχο

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 10 Ιανουαρίου 2018, 16:16 / Ανανεώθηκε 10 Ιανουαρίου 2018, 19:28
Στη Λιβύη θα πήγαινε το πλοίο με τα εκρηκτικά – Συνέλαβαν τον πλοίαρχο
Facebook Twitter Whatsapp

Ανήκει σε υπεράκτια εταιρεία ελληνικών συμφερόντων 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εικοσι εννέα εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες και πυροκροτητές που είχαν ως προορισμό την Λιβύη, μετέφερε το υπό σημαία Τανζανίας φορτηγό πλοίο"ANDROMEDA", που ακινητοποιήθηκε απο στελέχη του λιμενικού στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Στο πλοίο επέβαινε οκταμελές πλήρωμα, δυο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός. Τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φορτωθεί από τον λιμένα Mersin Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Τζιμπουτί, ενώ οι δεξαμενές υγραερίου από τον λιμένα Ισκεντερούν Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Ομάν.

Σύμφωνα μάλιστα με το Λιμενικό, ο ιδιοκτήτης φέρεται να έδωσε εντολή στον πλοίαρχο, να μεταβεί στο λιμάνι της Μισράτας, στη Λιβύη, προκειμένου να παραδώσει εκεί το φορτίο.  Παράλληλα, εντοπίστηκε σχετική ημερολογιακή εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου την 18-12-2017, ενώ επί του πλοίου δεν εντοπίστηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν. Ως εκ τούτου το πλήρωμα του πλοίου, κατόπιν εντολής κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, συνελήφθη και πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον της, για σοβαρές παραβάσεις άρθρων του Ποινικού Κώδικα. 

Το συγκεκριμένο φορτίο καθώς και το εν λόγω πλοίο κατασχέθηκαν.  Κατά τις έρευνες εντοπίστηκαν εκρηκτικά και πυροκροτητές σε 29 εμπορευματοκιβώτια, ενώ οι 11 δεξαμενές υγραερίου ήταν κενές. 

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, προκειμένου επιληφθεί για θέματα αρμοδιότητάς της.

Είχε ζητήσει να καταπλεύσει στους Καλούς Λιμένες στη Νότια Κρήτη αλλά δεν πήρε σχετική άδεια. Την Κυριακή, προσέγγισε το λιμάνι του Αγίου Νικολάου όπου και έπεσε στα χέρια του Λιμενικού.