current views are: 5

11 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση08:23

«Μπαράζ» απεργιών σήμερα – Στους δρόμους οι εργαζόμενοι

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Δημοσίευση 08:23’

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων σήμερα, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Ειδικότερα, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με προοπτική κλιμάκωσης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Οι ώρες της απεργίας ορίζονται από τις 00.01 της έως τις 24:00.

Η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως η διοίκηση της Ομοσπονδίας διαπιστώνει «για πολλοστή φορά ότι, δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει o ναυτικός κόσμος όχι μόνο δεν επιλύονται εκ μέρους των κυβερνώντων, όχι μόνο δεν υπάρχει η οποιαδήποτε βούληση για την επίλυσή τους, παρά τις συνεχείς και κενές περιεχομένου υποσχέσεις τους, αλλά αντίθετα θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τα διαρκώς νέα προαπαιτούμενα και με τις προωθούμενες νέες ρυθμίσεις και περικοπές, κατ’ εντολή του τρίτου μνημονίου». 

Την ίδια στιγμή, σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Μετρό με αφορμή την επικείμενη αλλαγή στο καθεστώς των απεργιών που αναμένεται να ψηφίσει η κυβέρνηση. Μάλιστα έχουν προγραμματίσει και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. 

Στην ανακοίνωση των εργαζομένων σημειώνεται πως, «Εντός των ημερών, η κυβέρνηση με την ψήφιση του νέου πολυνόμου, παραδίδει στους δανειστές ενέχυρο ότι απόμεινε από την δημόσια περιουσία και μαζί τις τελευταίες ελπίδες για μια ζωή με αξιοπρέπεια στους ανθρώπους του μόχθου. Μέσα στα δεκάδες αντεργατικά, αντικοινωνικά μέτρα ξεχωρίζει η προσπάθεια να καταργηθεί στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζόμενων. Η δημοκρατική ευαισθησία του κυρίου Τσίπρα και των συνοδοιπόρων εξαντλείται επιλεκτικά σε μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και όχι όταν οι ίδιοι ψηφίζουν μνημόνια ή όταν προδίδουν δημοψηφίσματα στην πλάτη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού».

Ακινητοποιημένα, επίσης, θα είναι τα τρόλεϊ λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, αντιδρώντας στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Μέχρι στιγμής η ΓΣΕΕ, έχει στείλει επιστολή στους βουλευτές και καλεί σε συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα της Δευτέρας ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Συγκεκριμένα η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση Εργασίας σε όλο το Δημόσιο τη Δευτέρα, 15 του Ιανουαρίου 2018, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου. Ταυτόχρονα, οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30μμ την ίδια μέρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα προχωρήσουν σε τρίωρη στάση εργασίας την προσεχή Δευτέρα. Έτσι, καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς ελληνικό αεροδρόμιο, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 15.00 και αναμένονται τροποποιήσεις στις ώρες αρκετών πτήσεων.

Απεργούν οι γιατροί στα νοσοκομεία

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκηρύσσει 24ωρη απεργία σήμερα για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οποίο καταργεί το δικαίωμα της απεργίας στα Πρωτοβάθμια Σωματεία.

Την απεργία της ΕΙΝΑΠ στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση της 12ης Ιανουαρίου.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά θα λειτουργούν με ιατρικό προσωπικό ασφαλείας εξυπηρετώντας μόνον έκτακτα περιστατικά.

Στάση εργασίας των εκπαιδευτικών τη Δευτέρα

Την κήρυξη στάσης εργασίας επιπλέον εκείνης που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, για την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου -ημέρα ψήφισης στη Βουλή των προαπαιτουμένων για την 3η αξιολόγηση- αποφάσισαν τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ).

Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις, με τις οποίες «καθιερώνεται το υποχρεωτικό 30ωρο στην εκπαίδευση και δρομολογείται σειρά συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων».

Τόσο η ΔΟΕ όσο και η ΟΛΜΕ καλούν τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στη στάση εργασίας, αλλά και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ, την ίδια ημέρα, στις 12:30 και στην πορεία προς τη Βουλή.

Αποχή δικαστών και εισαγγελέων 

Σε πανελλαδική δίωρη στάση εργασίας κατεβαίνουν τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, από τις 09.00, οι δικαστές και εισαγγελείς, ύστερα από απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο της ιδιωτικής αναγκαστικής διαμεσολάβησης, το οποίο «πλήττει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη».

Αναλυτικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ αποφάσισε την αποχή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων της χώρας (Πολιτικών και Ποινικών) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΕΔΕ «η δημιουργία ενός ενδιάμεσου σταδίου υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης καθιστά απαγορευτική την μετέπειτα προσφυγή στα δικαστήρια ιδίως για την οικονομικά ασθενέστερη και συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του λαού».

Τέλος, η ΕΔΕ καλεί όλους του δικαστές και εισαγγελείς να τηρήσουν την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της και «να απέχουν από τα καθήκοντά τους την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 από ώρα 09.00 έως 11.00, ενημερώνοντας παράλληλα τους παρευρισκόμενους διαδίκους και δικηγόρους για τον λόγο της αποχής του δικαστικού και εισαγγελικού σώματος».


σχετικα αρθρα