current views are: 17

12 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση13:47

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ψυχιατρικά νοσοκομεία βρίσκουν «καταφύγιο» άστεγοι και άνεργοι

«Δένουμε ασθενείς γιατί δεν έχουμε προσωπικό»

Δημοσίευση 13:47’

«Δένουμε ασθενείς γιατί δεν έχουμε προσωπικό»

Τραγικές ελλείψεις στα δημόσια ψυχιατρεία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ οι εισαγωγές στα τρία μεγάλα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία το 2011 ήταν 7.000 ασθενείς εκ των οποίων 4.000 ασθενείς ήταν με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό, το έτος 2017 εισήχθησαν 10.000 ασθενείς εκ των οποίων οι 6.000 με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό.

Αναφέρουν, μάλιστα, ότι σε αυτά τα νοσοκομεία πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ένα καταφύγιο: «Άστεγοι, άνεργοι που έχουν χάσει τα πάντα προκαλούν εκουσίως φασαρίες για να παρέμβει η αστυνομία. Οδηγούνται στον Εισαγγελέα και με εισαγγελική παραγγελία εισάγονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία σε τμήματα οξέων περιστατικών και έτσι εξασφαλίζουν στέγη, φαγητό και φάρμακα».

Παρόλα αυτά, το προσωπικό μειώθηκε κατά 30% την τελευταία 10ετία. Οι κενές οργανικές θέσεις σήμερα υπερβαίνουν το 60%.

Νοσηλευτικά τμήμα οξέων περιστατικών των 30 – 40 ασθενών που οι περισσότεροι εξ’ αυτών εισάγονται με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό καλύπτονται από μία Νοσηλεύτρια ή στην καλύτερη περίπτωση δύο Νοσηλεύτριες. Οι ασθενείς με εισαγγελική εντολή εισάγονται με χειροπέδες συνοδεία τριών αστυνομικών και νοσηλεύονται από μία Νοσηλεύτρια σε κλινική 30 – 40 μαζί. Με βάση τα διεθνή στάνταρ θα έπρεπε να είναι 10 Νοσηλευτές τη βάρδια. 

Κατά τη σωματική έρευνα που υπόκεινται οι ασθενείς την ώρα της εισαγωγής τους έχουν βρεθεί να φέρνουν μαζί τους κρυμμένα πιστόλια, μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Ως εκ τούτω είναι επικίνδυνοι για τους άλλους ασθενείς και το προσωπικό.

Στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία συνέβησαν τραγικά γεγονότα. Ασθενείς έβαλαν φωτιές με αποτέλεσμα να χαθούν ζωές ασθενών. Τραυματίστηκαν σοβαρά Νοσηλευτές από επιθέσεις και ξυλοδαρμούς που δέχονται από διεγερτικούς ασθενείς. Το προσωπικό και οι ασθενείς είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο. Ασθενείς προβαίνουν σε απίστευτες αυτοκαταστροφικές πράξεις. Στον περιβάλλοντα χώρο τοξικομανείς ασθενείς και επισκέπτες επιδιώκουν να κάνουν διακίνηση ναρκωτικών.

Όλα αυτά προκαλούνται εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και από τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας (έλλειψη πυρασφάλειας, έλλειψη ειδικών απομονώσεων, έλλειψη φύλαξης κ.α.).

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι αναγκάζονται να δένουν ασθενείς στα κρεβάτια τους:

«Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ατόμων με ψυχικές διαταραχές ορίζει ότι η καθήλωση είναι ακραία θεραπευτική πράξη που εφαρμόζεται με ιατρική εντολή για την αποφυγή βαριάς σωματικής βλάβης των ασθενών, του προσωπικού ή τρίτων. Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά σπάνια αποτελεί ένδειξη καθήλωσης ή απομόνωσης και συνιστάται η συνεχής παρακολούθηση του ασθενούς προς αποφυγή της. Με τι προσωπικό να γίνει η παρακολούθηση;  Σε κάθε εφημερία 30 – 50 ασθενείς εισάγονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Εξ’ αυτών οι 20 – 30 είναι με εισαγγελική εντολή και έρχονται με χειροπέδες συνοδεία αστυνομικών.

Λόγω έλλειψης προσωπικού στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, δυστυχώς καθηλώνονται ασθενείς που δεν θα έπρεπε και οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται με συνεχή παρακολούθηση. Ασθενείς με αυτοκτονικό ιδεασμό, ανοϊκοί, αυτοκαταστροφικοί, Διεγερτικοί που θέλουν να εκτονώνονται, πυρομανείς, ετεροκαταστροφικοί γιατί καθηλώνονται, ενώ χρειάζονται άλλη αντιμετώπιση; Καθηλώνονται επειδή δεν υπάρχει προσωπικό και δεν είναι δυνατή η συνεχής επιτήρησή τους».


σχετικα αρθρα