current views are: 5

13 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση10:56

Επέλαση του «Θησέα» σε όλη τη χώρα: Eκκενώθηκαν οικισμοί – Πλημμύρισαν ρέματα – Στο ένα μέτρο το χιόνι στα Τρίκαλα!

Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Δημοσίευση 10:56’

Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Εξακολουθεί αμείωτο το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα, με το βαρομετρικό χαμηλό «Θησέας» να φέρνει βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας. 

Ήδη μέχρι το ένα μέτρο έφτασε το χιόνι στα ορεινά των Τρικάλων, όπου χιονίζει από το βράδυ της Παρασκευής ακατάπαυστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalaola.gr χιονίζει σε: Ελάτη, Περτούλι, χιονοδρομικό κέντρο, Νεραϊδοχώρι μέχρι γέφυρα Αλεξίου, Χρυσομηλιά, Στουρναρέικα μέχρι Μεσοχώρα, Τρία Ποτάμια, Καστανιά, Παναγία, Μαλακάσι, Μαυρέλι κ.α. πολλές ορεινές περιοχές.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως συνολιλά 25 εκχιονιστικά μηχανήματα δουλεύουν συνεχώς να κρατήσουν το ορεινό οδικό δίκτυο ανοιχτό και συγχρόνως ρίχνουν αλάτι. 

Για όσους δεν μπορούν να αποφύγουν τις μετακινήσεις να σημειώσουμε πως χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες παντού σχεδόν στις περιοχές που χιονίζει. Το έργο του αποχιονισμού συντονίζει από κοντά ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Στα πεδινά βρέχει καταρρακτωδώς και αρχίζουν να δημιουργούνται τα πρώτα προβλήματα. 

Στην επ. οδό Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων, Μαγούλας Καρδίτσας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την Αστυνομία, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει πολύ.

Εκκενώθηκε οικισμός στην Καρδίτσα

Πρόκειται για τον οικισμό τσιγγάνων της Μαύρικας του Δήμου Καρδίτσας. Ξεχειλισε ο ποταμός Καράμπαλης και για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε να εκκενωθεί ο οικισμός. Οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στο γυμναστήριο του 4ου Λυκείου Καρδίτσας. 

Στα λευκά τα ορεινά της Ηπείρου

Την ίδια στιγμή, χιονοπτώσεις εκδηλώνονται απο τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου, σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σοβαρά προβλήματα.

Μέτσοβο, Μηλιά, Συρράκο, Καλαρρύτες, χωριά της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και του Ζαγορίου έχουν «ντυθεί» στα λευκά, με το χιόνι να φτάνει τα 20 εκατοστά.

Τουλάχιστον 18 μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκονται για αποχιονισμό και ρίψεις ποσοτήτων αλατιού κατά μήκος του ορεινού οδικού δικτύου, με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται χωρίς προβλήματα, οι οδηγοί ωστόσο που σκοπεύουν να κινηθούν προς ορεινούς προορισμούς, οφείλουν να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Με αλυσίδες η κυκλοφορία προς το Καρπενήσι

Η κακοκαιρία πλήττει τη Φθιώτιδα, με ισχυρές βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιόνια στα ημιορεινά και ορεινά.

Στην εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου, από τον Τυμφρηστό και πάνω, σημειώνεται έντονη χιονόπτωση και η κυκλοφορία μέχρι και τη σήραγγα “Παύλος Μπακογιάννης” γίνεται με αλυσίδες.

Όπως αναφέρει το Lamiareport.gr στον δρόμο προς Δομοκό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής, ενώ από τις βροχοπτώσεις σημειώθηκαν κατολισθήσεις, μικρής έκτασης, στον δρόμο προς Μπράλο, στο ύψος της Μονής Δαμάστας. Στον χείμαρρο του Ξηριά στη Ροδίτσα Λαμίας η Τροχαία διέκοψε προληπτικά την κυκλοφορία, ενώ οι αρχές είναι σε επιφυλακή και για τον Σπερχειό η στάθμη του οποίου ανεβαίνει επικίνδυνα.

Όσοι οδηγοί κινηθούν προς ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Ευρυτανίας, της Βοιωτίας και της βόρειας Εύβοιας, θα πρέπει να έχουν μαζί τους αλυσίδες.

Εκτιμάται ο κύριος όγκος νερού θα πέσει στα ανατολικά τμήματα του νομού που γειτνιάζουν με την Όθρυ. Στις περιοχές αυτές αναμένονται ισχυρές βροχές κατά τόπους και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, ενώ θα εξασθενήσουν από αργά το βράδυ.

Το εκτιμώμενο ύψος του χιονιού στη Φθιώτιδα, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, θα είναι της τάξεως των 30-40cm στις ορεινές περιοχές (άνω των 900 μέτρων), ενώ κατά τόπους στο εσωτερικό της Οίτης μπορεί να ξεπεράσει και το μισό μέτρο.

Πλημμύρισαν ρέματα στα Τέμπη

Πλημμυρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και αποθήκες προκλήθηκαν σε περιοχές του δήμου Τεμπών από την υπερχείλιση του ρέματος Συκουριώτη αλλά και άλλων ρεμάτων.

Συγκεκριμένα, οι πλημμύρες σημειώθηκαν στο δημοτικό διαμέρισα Καλοχωρίου, όπου στο σημείο βρέθηκαν συνεργεία της Περιφέρειας και του δήμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Επίσης εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων, τα ρέματα στις περιοχές Κάτω Αιγάνη αλλά και στα παράλια του δήμου Τεμπών κατέβασαν μεγάλες ποσότητες νερού προκαλώντας ζημιές σε αγροτικά κτήματα.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Πυκνες χιονοπτωσεις σε ολα τα ορεινα καθως και σε περιοχες:

1. Της ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας (πανω απο τα 700 μετρα)

2. Της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεας (με ενδεικτικο Υψομετρο 400-600 μετρα) το Σαββατο.

Επισημαίνεται οτι πάρα την σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων την Κυριακή οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά καθως και σε Ημιορεινές περιοχες της κεντρικής και βορειας χωρας μεχρι και την Τριτη (16-01-18). 

Η τροχαία ενημέρωσε σε ποια σημεία στο οδικό δίκτυο της χώρας έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω χιονοπτώσεων, παγετού ή βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων. 

Αναλυτικά:

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Δ.Α. ΔΡΑΜΑΣ
 Επ. Ο. Παρανεστίου – Πρασινάδας, από 16,5ο έως 16,6ο χλμ., λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, από κατολισθήσεις (επ’ αόριστον).
 Πλατεία Οικισμού Ι.Μ. Μεταμόρφωσης, από 15,5ο έως 15,6ο χλμ., λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, από κατολισθήσεις (επ’ αόριστον).
Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ
 Ισόπεδες διαβάσεις ποταμών Αγ. Μαρίνας Ιμέρου και Βιολογικό Μεσοχωρίου.
 Επ. Ο. Ξυλαγανής – Ίμερου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ.Α. ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
 Επ. Ο. Παραβόλας – Νερομάνας (γέφυρα), από 6ο χλμ., λόγω καθίζησης του
οδοστρώματος (επ’ αόριστον).

ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου), (επ’ αόριστον).
 Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 15ο έως 25ο χλμ. (μέσω Βίγλας).

Δ.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
 Ε.Ο. Καστοριάς – Φλώρινας, από 22ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου), (επ’ αόριστον).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ
 Επ. Ο. Άρνισσας – Χ.Κ Βόρρας από το 10 χλμ έως το χιονοδρομικό.
 Από το 7 χλμ οδικού δικτύου Τ.Κ Κερασιάς έως το Χ.Κ Βόρρας.
Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ
 Επ. Ο. Βέροιας- Σελίου, από 18ο έως Χ/Κ Σελίου. 

Πηγή φωτογραφιών: trikalaola, trikalavoice, lamiareport