current views are: 12

17 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση16:52

Συμβούλιο Εφετών: Περαιτέρω έρευνα στην υπόθεση του Μ. Καρχιμάκη για απόρρητα έγγραφα

Οι εφέτες είχαν κάνει δεκτή την έφεση που άσκησε ένας εκ των τριών κατηγορουμένων στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών

Δημοσίευση 16:52’
αρθρο-newpost

Οι εφέτες είχαν κάνει δεκτή την έφεση που άσκησε ένας εκ των τριών κατηγορουμένων στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών

Περαιτέρω ανάκριση στην υπόθεση του πρώην υπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη με δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ για απόρρητα έγγραφα, διέταξε με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εφέτες είχαν κάνει δεκτή την έφεση που άσκησε ένας εκ των τριών κατηγορουμένων στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (αριθμός 3269/2017), που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έτσι, με βούλευμά τους, διατάσσουν τον ανακριτή της υπόθεσης να διενεργήσει επιπλέον έρευνα ώστε να εξεταστεί αν τα επίμαχα έγγραφα αποτελούν όντως απόρρητο υλικό, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την παραβίαση μυστικών της Πολιτείας.

Με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών διατάσσονταν η παραπομπή του κ. Καρχιμάκη για ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, με φυσικούς αυτουργούς τους δύο συγκατηγορούμενούς του υπαλλήλους της ΕΥΠ, με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το 2005.

Τι είχε δηλώσει στο Newpost ο κ. Καρχιμάκης

Για την υπόθεση τότε, ο κ. Καρχιμάκης είχε δηλώσει στο Newpost, πως δεν έχει καμία σχέση με το σχέδιο Πυθία καταγγέλοντας πως πρόκειται για παράνομη και μεθοδευμένη συσχέτιση της υπόθεσης κατασκοπίας με αυτή του σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού.  

«Ακόμα μία φορά, κατά την εξέταση της υπόθεσης που στήθηκε εναντίον μου από υπόδικους  εκπροσώπους του υποκόσμου, βρίσκομαι αντιμέτωπος με πρωτοφανή φαινόμενα λειτουργίας ορισμένων εκπροσώπων της  Ελληνικής Δικαιοσύνης. Μετά την, άνευ προηγουμένου, επιβολή εγγυοδοσίας εις βάρος μου, του 1.000.000 ευρώ, όταν την ίδια στιγμή σε υποθέσεις παιδεραστών, εμπόρων ναρκωτικών, βιαστών κλπ η ελληνική δικαιοσύνη επιβάλλει σαφώς χαμηλότερα ποσά, η οποία φυσικά αποσύρθηκε λόγω κατακραυγής από την κοινή γνώμη και από μεγάλη μερίδα του νομικού κόσμου, μετά την άστοχη, παράνομη και μεθοδευμένη συσχέτιση της υπόθεσης, με το προφανώς άσχετο σχέδιο Πυθία, κάποιοι λειτουργοί της δικαιοσύνης στη χώρα μας πρωτοτυπούν και πάλι, αποδεικνύοντας ότι η δικαιοσύνη μπορεί να λειτουργεί όχι μόνο με δύο ταχύτητες, αλλά και με ταχύτητα φωτός όταν επιλεκτικά και στοχευμένα επιλέγουν να το πράξουν κάποιοι» ανέφερε.

Μάλιστα ο κ. Καρχιμάκης είχε υποστηρίξει ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών μέσα σε διάστημα μόλις 10 ημερών μελέτησε δικογραφία χιλιάδων σελίδων, συνήλθε σε διάσκεψη και παραμονές Δεκαπενταύγουστου, εξέδωσε το βούλευμα της παραπομπής του σε δίκη για την «ανυπόστατη, δόλια και αβάσιμη κατηγορία που έχει κατασκευαστεί εις βάρος μου από  υπόδικο και καταδικασθέντα πρώην πράκτορα της ΕΥΠ» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, προσθέτει, ότι το Συμβούλιο παρέλειψε «να σπουδαιολογήσει ότι ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός το έτος 2013 , στην “αγωνία” του να με εμπλέξει με τις άσχετες υποθέσεις Πυθία και υποκλοπές, αυθαίρετα και βεβιασμένα συνένωσε την υπόθεσή μου με αυτές. Για να έρθει λίγους μήνες μετά να ζητήσει το διαχωρισμό τους, επιβεβαιώνοντας το λάθος του. Άλλωστε ο σκοπός της διάδοσης στην κοινή γνώμη ότι “εμπλέκομαι” στο σχέδιο Πυθία και τις προεκτάσεις του είχε επιτευχθεί».

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για υποκλοπή – διαρροή εγγράφων εθνικής ασφαλείας, ο κ. Καρχιμάκης είχε αναφέρει στο Newpost, ότι πορίσματα της ΕΥΠ επιβεβαιώνουν ότι ουδέποτε περιήλθαν δημόσια έγγραφα στα χέρια του και κατηγορεί το Συμβούλιο ότι παρέλειψε τα πορίσματα αυτά βασιζόμενο αποκλειστικά «στην έωλη και στημένη καταγγελία του υπόδικου και καταδικασθέντα πρώην πράκτορα της ΕΥΠ».

«Βασιζόμενο, αποκλειστικά, στην έωλη και στημένη καταγγελία του ως άνω ανυπόληπτου προσώπου, το Συμβούλιο παρέβλεψε τα αδιάσειστα στοιχεία που προκύπτουν από τα αμετάκλητα πορίσματα των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων της ΕΥΠ, σύμφωνα με τα οποία, ουδεμία ένδειξη τέλεσης των επίδικων αδικημάτων προέκυψε κατά τον ενδελεχή έλεγχο που η ΕΥΠ, ως αρμόδια υπηρεσία για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας, έκανε μέσω της διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Υποβίβασε τα πορίσματα-πρακτικά, τα οποία αποδομούν πλήρως το κατηγορητήριο, σε απλά έγγραφα της Γραμματείας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της ΕΥΠ και αβίαστα κατέληξε σε παραπεμπτικό διατακτικό, σημειώνοντας ρεκόρ ταχύτητας και προχειρότητας κατά τη μελέτη και αξιολόγηση της δικογραφίας».

Τα υπόλοιπα σημεία του βουλεύματος του Σεπτεμβρίου

Σημειώνεται ότι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο, είχε κρίνει, πλην της υπόθεσης του πρώην υπουργού, και αυτήν που αφορούσε τις υποκλοπές του 2004, καθώς και του σχεδίου εξόντωσης του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, το 2008 που αποκαλείται «σχέδιο Πυθία».

Για την υπόθεση των υποκλοπών παραπέμπεται ο 66χρονος Αμερικανός πράκτορας William Basil για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας, ενώ για την υπόθεση του «σχεδίου Πυθία» δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι, καθώς η δίωξη, που αφορά προπαρασκευαστικές ενέργειες εσχάτης προδοσίας, διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και της αποστέρησης πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα, παραμένει κατά αγνώστων δραστών.


σχετικα αρθρα