current views are: 8

18 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση13:45

Έως αύριο Παρασκευή η συμφωνία Κομισιόν – ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες

Η DGcomp κατέγραψε χθες τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς στα θέματα που έθεσε η αγορά, και μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να στείλει τα δικά της σχόλια για να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το ΥΠΕΝ στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο.

Δημοσίευση 13:45’

Η DGcomp κατέγραψε χθες τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς στα θέματα που έθεσε η αγορά, και μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να στείλει τα δικά της σχόλια για να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το ΥΠΕΝ στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο.

Σε όλα τα ζητήματα που έθεσε η αγορά μέσω του market test κλήθηκε να απαντήσει η ελληνική πλευρά στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με την DGcomp, θέματα για τα οποία είχε ενημερωθεί με email από την περασμένη Παρασκευή. To υπουργείο Ενέργειας εκπροσωπήθηκε από τον γ.γ. Μιχάλη Βερροιόπουλο και, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση κύλησε ομαλά, με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να εκτιμούν ότι μέχρι την Παρασκευή θα κλείσουν οριστικά όλα τα θέματα που συνδέονται με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Φλώρινας (Mελίτη Ι και άδεια για Μελίτη 2) και της Μεγαλόπολης (3 και 4), καθώς και των ορυχείων που συνοδεύουν την τροφοδοσία τους.

Σύμφωνα με την ‘‘Καθημερινή’‘, η DGcomp κατέγραψε χθες τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς στα θέματα που έθεσε η αγορά, και μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να στείλει τα δικά της σχόλια για να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το ΥΠΕΝ στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο. Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε η DGcomp στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη κυριάρχησε η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού σε μακροχρόνια βάση, τα προβλήματα τροφοδοσίας των μονάδων της Φλώρινας, δεδομένου ότι και τα τρία ορυχεία στα οποία στηρίζονται και συνοδεύουν την πώλησή τους (Κλειδί, Λόφοι και Βεύη) είναι κλειστά, αλλά και η τροφοδοσία των μονάδων της Μεγαλόπολης, καθώς η ποιότητα του λιγνίτη είναι ιδιαίτερα χαμηλής απόδοσης. Βασικό θέμα προς συζήτηση ήταν τα εργασιακά, δηλαδή ο αριθμός των εργαζομένων που θα μεταβιβαστεί με τις προς πώληση μονάδες και οι δεσμεύσεις που θα κληθεί να αναλάβει ο νέος επενδυτής.

Η DGcomp, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε συνολικότερα στοιχεία για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, με έμφαση στο μείγμα καυσίμου, δηλαδή σε τι ποσοστό θα συμμετέχουν στην ηλεκτροπαραγωγή ο λιγνίτης, το φυσικό αέριο, τα υδροηλεκτρικά και οι AΠE.
Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν χθες ότι στην τηλεδιάσκεψη δεν τέθηκε θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, κάτι που όμως εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να τεθεί κατά την αξιολόγηση των ΝΟΜΕ που θα γίνει τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη απασχόλησε και το θέμα της συμμετοχής κινεζικών εταιρειών στον διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων, υπό την έννοια της συμβατότητας με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Κατηγορηματικός ως προς το θέμα των υδροηλεκτρικών ήταν χθες και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. «Μόλις ολοκληρώθηκε το market test που διεξήχθη από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), θα δούμε τα αποτελέσματα και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση, ώστε να καταλήξουμε στην τελική μορφή του διαγωνισμού, ο οποίος θα νομοθετηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού αφορά τον λιγνίτη και δεν αφορά τα υδροηλεκτρικά, αυτή διαπραγματευτήκαμε και εκεί θα μείνουμε», τόνισε.

Χρυσώνουν το χάπι

Με εκπτώσεις στο ρεύμα οι οποίες θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 κατά 17,5 εκατ. επιχειρεί η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεσπίζει έκπτωση που φτάνει το 27% στο σύνολο του τελικού λογαριασμού για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας.

Η έκπτωση της τάξης των 42 ευρώ η μεγαβατώρα αφορά καταναλώσεις έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, που είναι η κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού. Το ΥΠΕΝ επικαλείται την ενίσχυση των ιδιαιτέρως περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας εξαιτίας της επιβάρυνσης από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων. Από την εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα ωφεληθούν πάνω από 140.000 νοικοκυριά, ενώ το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αποδίδεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΛΑΓΗΕ και στη συνέχεια στους κατόχους άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό να περάσουν την έκπτωση στην κατανάλωση.

 


σχετικα αρθρα