ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2018, 09:11 / Ανανεώθηκε 19 Ιανουαρίου 2018, 09:14
Επιστροφή παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία
Facebook Twitter Whatsapp
Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της ελληνικής αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού της Frontex

Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της ελληνικής αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού της Frontex επιστράφηκαν στην Τουρκία ακόμη 21 παράτυποι μετανάστες. Εννιά ήταν από το Πακιστάν, τέσσερις από το Κονγκό, δύο από το Ιράν, δύο από την Αλγερία, ένας από το Μαρόκο, ένας από τη Γουινέα, ένας από το Σουδάν και ένας από Αφγανιστάν – όλοι άνδρες, εκ των οποίων 19 με απορριπτική απόφαση χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε β' βαθμό, ένας κατόπιν παραίτησης από σχετικό αίτημα χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας και ένας έπειτα από πράξη  διακοπής της εξέτασης του αιτήματος.

Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς, με πλοίο ναυλωμένο από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής - Frontex το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας.

Επίσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διμερές Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, επιστράφηκαν την 18η  Δεκεμβρίου 2017 στην Τουρκία δύο παράτυποι μετανάστες από το Πακιστάν με απορριπτική απόφαση χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε β' βαθμό και την 11η Ιανουαρίου 2018 επιστράφηκαν στην Τουρκία δύο παράτυποι μετανάστες από το Νεπάλ, χωρίς βούληση χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας – όλοι άνδρες. Η επιστροφή τους έγινε από το Συνοριακό Σταθμό Κήπων Έβρου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας επιστράφηκαν την 20η Δεκεμβρίου 2017, την 27η Δεκεμβρίου 2017, την 8η Ιανουαρίου 2018 και την 17η Ιανουαρίου 2018 πέντε παράτυποι μετανάστες από την Τουρκία -όλοι άνδρες- χωρίς βούληση χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Η επιστροφή τους έγινε από το Συνοριακό Σταθμό Κήπων Έβρου.