Με μπλόκα σε δρόμους και εθνικές οδούς συνέχισαν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες ταξί σε όλη τη χώρα. Οι αυτοκινητιστές τηρούν στάση αναμονής καθώς το απόγευμα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης αναμένεται να ενημερώσει την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Τη γνώριμη τακτική του αιφνιδιασμού, που εφαρμόζουν εδώ και περίπου 15 μέρες, εφάρμοσαν και σήμερα οι ιδιοκτήτες των ταξί, υποβάλλοντας οδηγούς αυτοκινήτων και επιβατικό κοινό σε αφάνταστη ταλαιπωρία.

Οι ιδιοκτήτες ταξί που από τις 6 το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προέβαιναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε κατάληψη της Λεωφόρου Μεσογείων, στο ύψος των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκαλείται κυκλοφοριακό χάος στην περιοχή και απίστευτη ταλαιπωρία στους επιβάτες που χρησιμοποιούν τα επίγεια Μέσα Μεταφοράς.

Οι αυτοκινητιστές δεν ανακοινώνουν τις επόμενες κινήσεις τους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις τους είναι να κάνουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση έξω από τη βουλή, τη στιγμή που ο κ. Ραγκούσης θα βρίσκεται στην αρμόδια οικονομική επιτροπή όπου έχει κληθεί να ενημερώσει, ύστερα από αίτημα βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι αποχώρησαν από το σημείο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, οι ιδιοκτήτες ταξί που είχαν κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Απόψε το βράδυ αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους, η οποία μπορεί να αφορά αποκλεισμούς δημοσίων κτιρίων ή ακόμη και της εθνικής οδού. Η κυκλοφορία στο εθνικό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί και πλέον διεξάγεται κανονικά.

Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όταν κάποιοι αυτοκινητιστές αναποδογύρισαν και προκάλεσαν φθορές σε ένα ταξί, το οποίο και στη συνέχεια πήρε φωτιά, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Καρατάκης. «Δυστυχώς, κάποιοι συνάδελφοι είναι ασυγκράτητοι από την αγανάκτησή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατάκης, ο οποίος αποδοκίμασε το γεγονός. Αυτή την ώρα, οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης αποχωρούν από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών στο Καλοχώρι, βάζοντας έτσι τέλος στην κατάληψη που πραγματοποιούσαν από το πρωί. Το απόγευμα θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή τους, προκειμένου να αποφασιστεί το αυριανό πλαίσιο δράσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ταξί νομού Χαλκιδικής, με περίπου 180 οχήματα παραμένουν παρατεταγμένοι στον κόμβο στα Μουδανιά, «διαδηλώνοντας ειρηνικά και χωρίς να ταλαιπωρούν τους εκδρομείς», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου τους Αντώνης Παπαθανασίου.

Σε συμβολικό πεντάλεπτο αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού (Θεσσαλονίκης-Καβάλας), στον κόμβο της Αμφίπολης, προχώρησαν, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, οι ιδιοκτήτες περιφερειακών ταξί των νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Νομού Σερρών «Άγιος Χριστόφορός» Απόστολο Μπάρμπα, στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 350 περιφερειακά ταξί, με στόχο να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο τους, διακόπτοντας συμβολικά- ανά μία ώρα και για πέντε λεπτά- τη διέλευση των οχημάτων.

Εξάλλου, πριν από λίγο αποχώρησαν οι ιδιοκτήτες ταξί του Έβρου από το τελωνείο των Κήπων, το οποίο και έκλειναν από το πρωί, περιοδικά, για μικρό χρονικό διάστημα, μοιράζοντας έντυπο υλικό με τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς. Τα σωματεία ιδιοκτητών ταξί της Β. Ελλάδας, επιφυλάσσονται για κάθε περαιτέρω κινητοποίηση και όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνέχιση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ταξί από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποίησαν, νωρίτερα σήμερα, συγκέντρωση στην Τρίπολη και πορεία στον περιφερειακό δρόμο της πόλης ως τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων ταξί επέδωσαν ψήφισμα στον προϊστάμενο των Διοικητικών Υπηρεσιών Θεόδωρο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο επικοινωνίας του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τριαντάφυλλο Σωτηρόπουλο, καθώς ο γενικός γραμματέας Τάσος Αποστολόπουλος έλειπε στην Πάτρα.  Η συγκέντρωση και η πορεία των ιδιοκτητών ταξί κύλησε ήρεμα, με μοναδικό μελανό σημείο τα υβριστικά συνθήματα τα οποία ακούστηκαν κατ’ επανάληψη κατά του υπουργού Υποδομών Γιάννη Ραγκούση. Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται σύσκεψη των εκπροσώπων των σωματείων των αυτοκινητιστών, σε χώρο που τους έχει παραχωρηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους και να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους. Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ταξί συνεννοήθηκαν με τον διοικητή του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η κινητοποίησή τους δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Σε αποκλεισμό των Σιδηροδρομικών Γραμμών εντός της Λάρισας, επιχείρησαν να προχωρήσουν σήμερα οι ιδιοκτήτες ταξί του Νομού Λάρισας, ωστόσο το εγχείρημά τους δεν πέτυχε, καθώς επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη των αυτοκινητιστών, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις τους.

Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες ταξί στο Βόλο, το πρωί κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της περιοχής, όπου και μοίρασαν έντυπο υλικό στους τουρίστες, Έλληνες και ξένους, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση στον κλάδο και ζητώντας την ανοχή τους στην όποια ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν. «Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες της χώρας μας, ούτε και τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, απλά διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, διαδηλώνοντας ειρηνικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου τους Τάσος Δεμερτζής. Μετά το λιμάνι του Βόλου, οι αυτοκινηστές της περιοχής κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο, στη Νέα Αγχίαλο, όπου και προχώρησαν σε αντίστοιχες δράσεις ενημέρωσης του κόσμου.

Σε συνέχεια των χτεσινών κινητοποιήσεών τους στη Σάμο, οι ιδιοκτήτες ταξί εισήλθαν σήμερα το πρωί στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, κρατώντας συμβολικά ένα φέρετρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χωρίς ωστόσο να παρακωλύσουν την ομαλή λειτουργία.

Στο μεταξύ, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση δεκάδων ιδιοκτητών ταξί στα Τρίκαλα, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στον Άγιο Νεκτάριο, στην περιοχή της Μπάρας. Οι ιδιοκτήτες συζήτησαν για τα προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει ο κλάδος μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος, αλλά και για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Ποινικές διώξεις για δύο ιδιοκτήτες ταξί στο Ηράκλειο

Στην Κρήτη, ποινικές διώξεις άσκησε σήμερα το μεσημέρι ο εισαγγελέας Ηρακλείου στους δύο συλληφθέντες ιδιοκτήτες ταξί για τα χθεσινά επεισόδια στο αεροδρόμιο.

Στον πρώτο, ηλικίας 45χρονών, ασκήθηκε δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών και στον δεύτερο ασκήθηκε επιπλέον δίωξη για παράνομη οπλοφορία, επειδή συνελήφθη να κρατά ένα σίδερο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα αρκετοί ιδιοκτήτες ταξί βρίσκονται στο Δικαστικό Μεγαρο για να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους συναδέλφους τους.

Οι αυτοκινητιστές πραγματοποιούν, παράλληλα, κατάληψη των εκδοτηρίων εισιτηρίων του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού και επιβάλλουν στου τουρίστες να μην πληρώνουν εισιτήριο και να εισέρχονται ελεύθερα.

Ακόμη υπό κατάληψη από τους ιδιοκτήτες ταξί εξακολουθούν να παραμένουν τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, ενώ το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» λειτουργεί κανονικά, αφού οι αυτοκινητιστές «μετέφεραν» σήμερα την διαμαρτυρία τους στην Κνωσό.

Ο Σγουρός «καλεί» τους παραβάτες σε απολογία


Με αφορμή την εγκύκλιο που απέστειλε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης  Ραγκούσης  στους Περιφερειάρχες,  και αφορά την τήρηση των διατάξεων του Κ.Ο.Κ.  ο Περιφερειάρχης  Αττικής  Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:

«Ο Νόμος θα εφαρμοστεί, όπως αρμόζει σε ένα Κράτος Δικαίου. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι έχουμε υποχρέωση όλοι μας να τηρούμε τους Νόμους.

Στην Περιφέρεια Αττικής παραδόθηκαν σήμερα από τις  Αστυνομικές Αρχές περίπου 1800 αναφορές για ιδιοκτήτες Ταξί με παραβάσεις του ΚΟΚ.

Έδωσα εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν τις διατάξεις του Νόμου, να καλέσουν τους παραβάτες προκειμένου να αιτιολογήσουν τις πράξεις τους. Αυτό πρέπει να συμβεί εντός πέντε (5) ημερών σύμφωνα με το Νόμο».

Παράλληλα, σήμερα οι αυτοκινητιστές αναμένουν ενημέρωση από την Επιτροπή στη Βουλή που θα συνεδριάσει για το θέμα τους, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα εντατικοποιήσουν περεταίρω τις κινητοποιήσεις τους.

ΝΔ: «Να τηρήσουν υπεύθυνη στάση οι ιδιοκτήτες ταξί»

Να σταματήσουν την απεργία και να τηρήσουν υπεύθυνη στάση κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ζημιογόνα την απεργία και για τους ιδιοκτήτες ταξί και για τη χώρα ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα . «Ο κλάδος αυτός έχει απόλυτο δίκιο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το υπουργείο, τον τελευταίο καιρό, το σημαντικό θέμα γι’ αυτούς που αφορά τη ζωή τους την καθημερινότητά τους», είπε.

Καταδίκασε επίσης τις μορφές των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί λέγοντας «δεν μπορεί να συνεχίζονται τα επεισόδια αυτά τα οποία βλέπουμε, τα οποία θεωρώ ότι είναι απαράδεκτα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται μια απεργία στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου που δημιουργεί προβλήματα που δεν διορθώνονται…»