current views are: 11

22 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση07:32

Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό

Η προσέλευση και οι στολές των μακεδονομάχων στο επίκεντρο

Δημοσίευση 07:32’

Η προσέλευση και οι στολές των μακεδονομάχων στο επίκεντρο

Στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων διεθνών ιστοσελίδων και εφημερίδων βρίσκεται από χθες το βράδυ αλλά και σήμερα το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για την ονομασία των Σκοπίων.

Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ εστιάζουν στη μεγάλη προσέλευση που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις των 30.000 συμμετεχόντων, στον «παλμό» της συγκέντρωσης αλλά και στην παρουσία δεκάδων πολιτών που φορούσαν παραδοσιακές στολές μακεδονομάχων και πολεμιστών του ’21 και ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να βρεθούν την Κυριακή στον Λευκό Πύργο.

Όπως αναφέρει το Reuters, «εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες… διαδήλωσαν κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία” σε οποιαδήποτε λύση στην αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας». Σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, όπως αναφέρει το πρακτορείο, μάρτυρες έκαναν λόγο για 300.000 άτομα, προσθέτοντας πως «ήταν μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

Οι New York times αναφέρονται στους «χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν στην δεύτερη πόλη της Ελλάδας προκειμένου να απαλειφθεί το όνομα ”Μακεδονία” από τον τίτλο των Σκοπίων». 


Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται: «Την Κυριακή, δεξιοί πολιτικοί ένωσαν τους Έλληνες πολίτες, κρατώντας σημαίες. Ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν παραδοσιακά νησιωτικά ρούχα, άλλοι ντύθηκαν ‘‘Μέγας Αλέξανδρος”, ενώ προσθέτει ότι υπήρξαν βουλευτές από το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, όπως και κάποιοι σκληροπυρηνικοί κληρικοί.

Για την παρουσία των κληρικών αλλά και των χιλιάδων Ελλήνων που συγκεντρώθηκαν στην Θεσσαλονίκη κάνει λόγο η Βρετανική Daily Mail, η οποία τονίζει ότι «οι Έλληνες πιστεύουν βαθιά ότι ο όρος ”Μακεδονία” είναι καταπάτηση της κληρονομιάς τους και υπαινίσσεται εδαφικές διεκδικήσεις». 

«Πάνω από 100. 000 Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης απαιτώντας η ΠΓΔΜ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία στην ονομασία της», επισημαίνει σημερινό άρθρο του Sky News. Όπως αναφέρει, το χθεσινό συλλαλητήριο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας κόντρας 27 ετών μεταξύ της ελληνικής επικράτειας της Μακεδονίας, που έχει ως πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη και τη γειτονική χώρα της Ελλάδας γνωστή ως FYROM, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην ατυχή αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονίας» από τον πρόεδρο Μπους το 2004, που είχε προκαλέσει την οργή των Ελλήνων.

Με εκτενές δημοσίευμα του, το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι αν και η προσέλευση στη μεγάλη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί τις περασμένες μέρες, «οι Έλληνες φαίνονται να είναι λιγότερο μάχιμοι αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα συγκριτικά με το παρελθόν». 

«Το 1992 πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, 10% του πληθυσμού είχαν συμμετάσχει σε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, διακηρύσσοντας ότι “Η Μακεδονία είναι Ελληνική”» αναφέρει το άρθρο.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για την παρουσία ακροδεξιών δυνάμεων και σκληροπυρηνικών ιερέων στο συλλαλητήριο αλλά και στην παράξενη «σύνθεση» του πλήθους που περιλάμβανε «Κρητικούς με παραδοσιακές στολές που ταξίδεψαν από το νησί τους με τα άλογά τους αλλά και Βορειοελλαδίτες με στολές μακεδονομάχων» από έναν αιώνα πριν, που βρίσκονταν στον Λευκό Πύργο από το πρωί της Κυριακής.

Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αναφέρεται η εφημερίδα Die Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Στη διαδήλωση καλούσαν ακροδεξιές οργανώσεις, καθώς και οργανώσεις με εθνικιστικό προσανατολισμό. Τα περισσότερα ελληνικά κόμματα, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και η ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας είχαν ταχθεί εναντίον των διαδηλώσεων. Η αστυνομία υπολογίζει τον αριθμό των διαδηλωτών σε 50.000».  

Σύμφωνα με την Tageszeitung του Βερολίνου «δεν ήταν μία νέα έκδοση του μεγάλου συλλαλητηρίου που είχε γίνει το 1992, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συνέρρεαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας υπέρ του ʻελληνικού χαρακτήρα της Μακεδονίαςʼ. Ήρθαν ωστόσο τουλάχιστον 50.000 διαδηλωτές σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι πρωτεύουσα της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας. Και ακριβώς περί αυτού πρόκειται: οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν να διατηρήσει η γειτονική χώρα την ονομασία ʻΔημοκρατία της Μακεδονίαςʼ που προβλέπει στο σύνταγμά της. Η Ελλάδα επιθυμεί να κρατήσει την ονομασία αυτή ως μέρος της ιστορικής της κληρονομιάς και επιπλέον φοβάται πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις προς την ομώνυμη επαρχία της. Τα επιχειρήματα αυτά επαναλήφθηκαν με πάθος στο συλλαλητήριο της Κυριακής. ʻΔιαδηλώστε αδέρφια μουʼ έλεγε ο ιδιαίτερα συντηρητικός μητροπολίτης Θεσσαλονίκης».


σχετικα αρθρα