current views are: 6

22 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση09:01

Γιατί σηκώθηκε η αλβανική σημαία σε σχολείο των Χανίων

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Χατούπης δήλωσε μάλιστα ότι το σχολείο είναι… μακριά από το κέντρο της πόλης και δεν… θα βολεύει τους μαθητές.

Δημοσίευση 09:01’

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Χατούπης δήλωσε μάλιστα ότι το σχολείο είναι… μακριά από το κέντρο της πόλης και δεν… θα βολεύει τους μαθητές.

Θόρυβος ξέσπασε, με ένα περιστατικό που ουσιαστικά λαμβάνει πλασματικές διαστάσεις, με την παρουσία αλβανικής σημαίας σε σχολείο των Χανίων .

Το περιστατικό με τη σημαία, καταγράφηκε χθες στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου και υπάρχει εξήγηση: Όπως είπε στο zarpanews.gr, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Χανιά Στέλιος Ζερβάκης, από την Αλβανική Κοινότητα Χανίων είχε γίνει αίτημα για τη διδαχή της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς, τα οποία ζουν στα Χανιά και δεν τη γνωρίζουν.

Το αίτημα έγινε δεκτό από τις αρμόδιες αρχές και τη σχολική επιτροπή του δήμου Χανίων και χθες Κυριακή, θα ξεκινούσαν τα μαθήματα σε συγκεκριμένη αίθουσα του σχολείου παρουσία εκπροσώπων, σύμφωνα με πληροφορίες, του αλβανικού προξενείου και των τοπικών αρχών.

Για το λόγο αυτό υπάρχει και η αλβανική με την αλληνική σημαία έξω από αίθουσα του σχολείου, στην οποία μάλιστα θα πραγματοποιούνταν τα συγκεκριμένα μαθήματα, που γίνονται και σε άλλα σχολεία της ενδοχώρας των Χανίων.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση στο σχολείο σήμερα πραγματοποιήθηκε κατάληψη με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και το 15μελές να ζητούν πάψουν τα μαθήματα στο σχολείο, ενώ κατήγγειλαν ότι η ελληνική σημαία είχε κρεμαστεί ανάποδα.

Η κατάληψη έληξε μετά από απόφαση της σχολικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία στο σχολείο δεν δέχονται να γίνονται τα μαθήματα της αλβανικής γλώσσας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Χατούπης δήλωσε μάλιστα ότι το σχολείο είναι… μακριά από το κέντρο της πόλης και δεν… θα βολεύει τους μαθητές.

Η ανακοίνωση για την κατάληψη:

«Αγαπητοί γονείς κηδεμόνες καθηγητές και συμμαθητές,

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου μέλη από το 15μελες συμβούλιο του σχολείου βρέθηκαν στο χώρο του σχολείου τυχαία και βρήκαν το σχολείο ανοικτό και μάλιστα αλβανικής καταγωγής άτομα να είναι μέσα στο χώρο. Όπως ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή, ο οποίος ήταν παρόν, αυτά τα άτομα θα φιλοξενούνται στο σχολείο κάθε Κυριακή για την διδαχή της αλβανικής γλώσσας. Για αυτήν την φιλοξενία δεν είχαν ενημερωθεί ούτε η μαθητική κοινότητα ούτε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Θέλουμε να τονίσουμε ότι η αιτία της κατάληψης δεν ήταν η άγνοια μας για την πράξη αλλά το γεγονός ότι η ελληνική σημαία είχε κατέβει από τον ιστό και είχε τοποθετηθεί ανάποδα δίπλα από την αλβανική. Εμείς θεωρούμε αυτή την πράξη ευθαρσής και προσβλητική. Επιθυμούμε την απομάκρυνση αυτόν τον συγκεκριμένων ατόμων από τον σχολικό χώρο και ενημερώνουμε ότι οι καταλείψεις θα συνεχιστούν ωσότου πραγματοποιηθεί το αίτημα μας.

Επιπλέον θέλουμε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε παρεξήγηση με τους συμμαθητές μας  αλβανικής καταγωγής που φοιτούν στο σχολείο μας  και τις οικογένειες τους , αναφερόμαστε σε συγκεκριμένο γεγονός και άτομα

Με εκτίμηση ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων,

το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο του Σχολείου»