ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερες από 10.000 αποφυλακίσεις με το νόμο Παρασκευόπουλου την τελευταία τριετία

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 23 Ιανουαρίου 2018, 19:27 / Ανανεώθηκε 23 Ιανουαρίου 2018, 19:27
Περισσότερες από 10.000 αποφυλακίσεις με το νόμο Παρασκευόπουλου την τελευταία τριετία
Facebook Twitter Whatsapp

«Η πλειοψηφία όσων αποφυλακίστηκαν δεν απασχόλησε», σημειώνει ο Στ. Κοντονής

Περισσότερες από 10.000, για την ακρίβεια 10.210, κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν την τελευταία τριετία βάσει των ευεργετικών- για τους κρατούμενους- διατάξεων του λεγόμενου «νόμου Παρασκευόπουλου».

Αυτό καταγράφεται στην γραπτή απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή προς τον βουλευτή της ΝΔ, Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους πίνακες που κατέθεσε ο υπουργός Σταύρος Κοντονής, το ποσοστό των αποφυλακίσεων τη τριετία 2015-2017 κινείται λίγο πάνω από το 50% (52,87%, 54,9% και 56,2% αντίστοιχα).

Στην απάντησή του, ωστόσο, ο κ. Κοντονής επιτίθεται στη Ν.Δ. ότι προσπάθεια να «διεγείρει την ανασφάλεια και το φόβο του εγκλήματος» ενώ την καταγγέλλει και για προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ηθικού πανικού στους πολίτες. Μάλιστα επιχειρεί να δώσει παραδείγματα και για τις περιπτώσεις της υποτροπής (κρατούμενων που έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων για να αποφυλακιστούν και διέπραξαν εκ νεόυ εγκλήματα), λέγοντας ότι «από τον Απρίλιο του 2015 ως σήμερα, 7 βίαια περιστατικά». Από τους 23 συνολικά φερόμενους ως δράστες, σύμφωνα με τον υπουργό στα περιστατικά αυτά, οι 7 φέρονται να έχουν αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου, εκ των οποίων οι 3 έπρεπε να έχουν απελαθεί (δεν εκτελέστηκε η απόφαση), οι 2 θα έπρεπε να είχαν αποφυλακιστεί ούτως ή άλλως με βάση τη νομοθεσία και ένας είχε παραβιάσει τακτική άδεια. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κοντονή, το σύνολο όσων έχουν αποφυλακιστεί δεν έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα.

Πάντως ο υπουργός αναφερόμενος στο υπαρκτό πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές, επανέλαβε τη πρόθεση της κυβέρνησης ν’ αλλάξει το Ποινικό Κώδικα και το Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει των στοιχείων που κατέθεσε το υπουργείο οι αποφυλακίσεις από τις αποσυμφορητικές διατάξεις πριν το νόμο Παρασκευόπουλου (2014) κινήθηκαν σε αντίστοιχα με τα προηγούμενα χρόνια επίπεδα.