Τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί επί της πορείας του τουριστικού κλάδου στο υπόλοιπο του έτους αλλά κυριότερα το επόμενο, εκφράζουν θεσμικοί φορείς της τουριστικής βιομηχανίας. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων (Hatta) Γιώργος Τελώνης τόνισε ότι για τον Αύγουστο δεν υπάρχει πρόβλημα με τις κρατήσεις, καθώς όπως είπε, τα πακέτα είναι προπληρωμένα και δεν υπάρχει θέμα ακυρώσεων. Ωστόσο ανάφερε ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση, απόρροια των κινητοποιήσεων, έχει επηρεάσει τις κρατήσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, ενώ ζήτημα θα υπάρξει με τις κρατήσεις του 2012 για την Ελλάδα. "Κανείς τουρίστας, όπως τονίζει ο κ. Τελώνης βλέποντας τις σκηνές στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, δεν επιθυμεί να ταξιδεύσει στην Ελλάδα.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Hatta ανέδειξε μια πολύ σημαντική πτυχή των συνεπειών της απεργίας των Ταξί, η οποία έχει να κάνει με το μέτωπο του εγχώριου τουρισμού. Όπως είπε, μεγάλο πρόβλημα αρχίζει υφαίνεται στις εγχώριες αποδράσεις των Ελλήνων, οι οποίοι για κανένα λόγο δεν θέλουν να υφίστανται τις πολύωρες καθυστερήσεις σε λιμάνια και εθνικές οδούς. Ήδη, ανάφερε, κρατήσεις για Κεφαλονιά, Ζάκυνθο κλπ έχουν ακυρωθεί εξαιτίας των καταλήψεων στα εθνικά δίκτυα (Ρίο-Αντίρριο και Αθηνών-Πατρών).

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Γιάννης Οικονόμου σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο ελληνικός τουρισμός θα πληρώσει το "μάρμαρο" το 2012. Ήδη, όπως τονίζει ο κ. Οικονόμου, διεθνείς οργανωτές ταξιδιών (Tour Operator's) πιέζουν μεσούσης της τουριστικής περιόδου για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των ξενοδοχείων. Όπως λένε, με τις αρνητικές εικόνες που μεταδίδονται από την Ελλάδα, οι τουρίστες είναι πολλοί δύσκολοι στο να επιλέξουν τη χώρα μας για τους επόμενους μήνες χωρίς κάποιο επιπλέον κίνητρο, όπως αυτό εντοπίζεται στις προσφορές των ξενοδοχείων.

Την ίδια στιγμή αίτημα των τουριστικών φορέων της χώρας είναι η κυβέρνηση να διαφυλάξει τη νομιμότητα εξασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουν ανοιχτά και ομαλά προσπελάσιμα όλα τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι κ.λπ.). Παράλληλα ζητούν από τη δικαιοσύνη να αποδείξει ότι διαθέτει την ευελιξία και τα «αντανακλαστικά», ώστε να διασφαλίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας όπου αυτή παραβιάζεται.

Το πόσο σημαντικός πυλώνας για την εθνική οικονομία είναι ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύεται από τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας και όπως σημειώνει και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρέαδης αύξηση εφέτος 10% στα έσοδα θα σημάνει αύξηση 1% στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.

Το 2010 η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ ανήλθε στο 15,3% (15,2% το 2009), με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να αγγίζουν τα 9,611 δισ. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 7,6% από το 2009 (10,4 δισ. ευρώ). Αντίστοιχα, οι τουριστικές αφίξεις πέρυσι κυμάνθηκαν στις 15.007.490, αυξημένες κατά 0,6% από το 2009 (14.914.534).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ η συμμετοχή του τομέα στην απασχόληση πάντα για πέρυσι υπολογίζεται σε ποσοστό 17,9% του εργατικού δυναμικού της χώρας και 746.200 απασχολούμενους, εμφανίζοντας μείωση αφού το 2009 έφθανε στο 18,5% και 774.200 απασχολούμενους