current views are: 11

29 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση14:52

Πόλεμος των συνταξιούχων με την Εθνική Τράπεζα – Ασφαλιστικά μέτρα και συγκέντρωση για το επικουρικό

Η Τράπεζα σταμάτησε να πληρώνει το επικουρικό των συνταξιούχων από τον Οκτώβριο 

Δημοσίευση 14:52’

Η Τράπεζα σταμάτησε να πληρώνει το επικουρικό των συνταξιούχων από τον Οκτώβριο 

Ασφαλιστικά μέτρα και μήνυση κατά της διοίκησης κατέθεσαν το πρωί της Δευτέρας οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Αφορμή ο λογαριασμός αλληλοβοήθειας των εργαζομένων, από τον οποίο η διοίκηση σταμάτησε να πληρώνει το επικουρικό στους συνταξιούχους από τον Οκτώβριο. «Είναι δικά μας χρήματα, δεν είναι καν χρήματα που ανήκουν στο ασφαλιστικό σύστημα. Αντί να τα διαχειριστεί ο σύλλογος των υπαλλήλων, τα διαχειριζόταν η διοίκηση της τράπεζας. Τον Οκτώβριο μας ενημέρωσαν ότι σταματούν να πληρώνουν το επικουρικό. 16.500 οικογένειες έμειναν στον αέρα», λέει στο Newpost το μέλος του Συλλόγου Συνταξιούχων Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, Δημήτρης Μαντζαφίδης.

Ο Λογαριασμός Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) είναι ένας λογαριασμός αλληλοβοήθειας μεταξύ των υπαλλήλων της Τράπεζας, ο οποίος ιδρύθηκε το 1946. Δεν υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, είναι στην πραγματικότητα ένας… κουμπαράς μεταξύ των υπαλλήλων ο οποίος δεν «γεμίζει» από τις ασφαλιστικές τους εισφορές αλλά από επιπλέον κράτηση μισθού της τάξης του 12,5%.

Ο ΛΕΠΕΤΕ έχει σταματήσει από τον Οκτώβριο να καταβάλλει συντάξεις στους δικαιούχους λόγω οικονομικής αδυναμίας όταν η Εθνική σταμάτησε όπως είχε προειδοποιήσει από τα τέλη Ιουλίου να χρηματοδοτεί το έλλειμμα του λογαριασμού το οποίο ετησίως ξεπερνούσε τα 110 εκατ. ευρώ.


σχετικα αρθρα