ΕΛΛΑΔΑ

Καθηλωτικές εικόνες από την έκλειψη της «σούπερ μπλε σελήνης» στην Ελλάδα

Δημοσίευση 31 Ιανουαρίου 2018, 20:18 / Ανανεώθηκε 31 Ιανουαρίου 2018, 22:50
Facebook Twitter Whatsapp

Το μεγαλύτερο φεγγάρι των τελευταίων 150 χρόνων 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εικόνες που «σαγηνεύουν» έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν απόψε το βράδυ οι πολίτες ανα τον κόσμο.

Μετά από 150 χρόνια ο ουρανός «φιλοξενεί» ξανά το «σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι» χαρίζοντας «καθηλωτικές» εικόνες οι οποίες ήδη κάνουν το γύρω του διαδικτύου.

Το σημερινό φαινόμενο κάνει ακόμη πιο μοναδικό το γεγονός ότι το φεγγάρι έχει πλησιάσει στο κοντινότερο σημείο από τη Γη και παράλληλα έχουμε πανσέληνο και ολική έκλειψη.

Η έκλειψη διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες, ήταν ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία.

Στην Ελλάδα η έκλειψη έφθασε στο αποκορύφωμά της,καθότι η Σελήνη βρέθηκε στο σημείο πιο κοντά στο κέντρο της σκιάς της Γης, περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι ήταν ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, καθώς θα ανέτειλε λίγο πριν από τις 18:00. Αυτό είχε ως συνέπεια το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.

Ακόμη ένα ενδιοαφέρον στοιχείο είναι ότι η σημερινή πανσέληνος είναι η δεύτερη του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της Πρωτοχρονιάς, αλλά τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού.

 Το ερυθρό χρώμα του φεγγαριού έχει μαγέψει μικρούς και μεγάλους ενώ την αποψινή εικόνα θα έχουν την δυνατότητα να δει ξανά ο άνθρωπος σε 150 χρόνια. 

Την ίδια ώρα συγκλονιστικές είναι και οι φωτογραφίες του φαινομένου σε διάφορες χώρες ανα τον πλανήτη. Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε ξεχωριστά φωτογραφικά καρέ που δεν άφησαν κανένα ασυγκίνητο. 

Ταιλάνδη

Νιου Τζέρσι 

Ισραήλ