Πλούσια αποδείχθηκε η δράση των δύο Βούλγαρων, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς και οι οποίοι παγίδευαν τα ΑΤΜ, υποκλέπτοντας τους κωδικούς ανυποψίαστων πολιτών. Σύμφωνα με την αστυνομία το μπλοκάρισμα της Εθνικής Τράπεζας στην Αμμουδάρα Ηρακλείου αλλά και στην Παγκρήτια Τράπεζα το είχαν πραγματοποιήσει οι ίδιοι, ενώ αναζητούνται έξι ακόμα αλλοδαποί για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία και απάτη.

Οι δύο Βούλγαροι συνελήφθησαν την ώρα που επιχειρούσαν να αφαιρέσουν τον μηχανισμό παγίδευσης των καρτών από ΑΤΜ.

Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν πως οι δράστες είχαν προέβη στην υποκλοπή στοιχειών από πέντε ΑΤΜ Τραπεζών αποκτώντας παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους τριάντα εφτά χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ.

Η αστυνομία μετά την σύλληψη των δύο αλλοδαπών, πραγματοποίησε έρευνες στο I.X.E. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του ενός από αυτούς και στο δωμάτιο διαμονής τους, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μέρη εξοπλισμού καταγραφής οπτικού υλικού για την υποκλοπή κωδικών αριθμών pin, πληκτρολόγιο ΑΤΜ, διάφορα μηχανήματα αντιγραφής PIN και δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Επίσης βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις διευθύνσεων εγκατάστασης ΑΤΜ του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και των Χανίων και σημειώσεις κωδικών αριθμών "pin" και καρτών, τμήματα καλωδιώσεων και κινητά τηλέφωνα.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο ένας από τους συλληφθέντες προμηθεύτηκε τον Ιανουάριο του 2011, δύο τουλάχιστον συστήματα υποκλοπής "Skimming" αποτελούμενα από μηχανισμό σάρωσης καρτών, κάμερα καταγραφής πληκτρολογίου και φορτιστή, από άγνωστο δράστη, ομοεθνή του, μέλος της ίδιας οργάνωσης, ενώ άλλος ομοεθνής δράστης παρείχε τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση ως προς τον τρόπο εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος.

Τα στοιχεία υποκλοπής που προέκυψαν, μεταφέρθηκαν σε ψηφιακή μορφή στην Βουλγαρία, όπου παραδόθηκαν σε άλλα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που προέβησαν στη δημιουργία καρτών κλώνων, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν σε ΑΤΜ εσωτερικού και εξωτερικού.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.