current views are: 11

4 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση10:11

Οι πολίτες βροντοφώναξαν από το Σύνταγμα: Η Μακεδονία είναι ελληνική! – Συγκινητική ομιλία του Μ. Θεοδωράκη

ΕΛ.ΑΣ.: 140.000 οι διαδηλωτές – Για 1,5 εκατ. κάνουν λόγο οι διοργανωτές

Δημοσίευση 10:11’

ΕΛ.ΑΣ.: 140.000 οι διαδηλωτές – Για 1,5 εκατ. κάνουν λόγο οι διοργανωτές

«Η Μακεδονία είναι Ελληνική», βροντοφώναξαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ανεξαρτήτως κόμματος που συγκεντρώθηκαν στο τεράστιο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για το Σκοπιανό, την ώρα που ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης εκφώνησε μια συγκλονιστική ομιλία.

Από νωρίς το πρωί, πούλμαν από όλη την Ελλάδα, αλλά και πολίτες της Αθήνας κατέβηκαν στο Σύνταγμα για το μεγάλο συλλαλητήριο, παρά τις εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και το κλείσιμο των σταθμών του Μετρό, «Ομόνοια», «Πανεπιστημίου» και «Σύνταγμα», από την ΕΛ.ΑΣ., μια απόφαση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Οι πολίτες ωστόσο δεν πτοήθηκαν και βρέθηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες έξω από τη Βουλή, κρατώντας ελληνικές σημαίες, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία», σε πιθανή λύση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ. Παρόλα αυτά οι απόψεις για τον όγκο του συλλαλητηρίου για ακόμη μια φορά διίστανται: Η Αστυνομία έκανε λόγο για 140.000 διαδηλωτές, την ώρα που οι διοργανωτές μίλησαν για 1,5 εκατομμύριο κόσμου που βρέθηκε στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους.

Από το συλλαλητήριο βέβαια, δεν έλειψαν και οι μικροεντάσεις, καθώς ομάδα ακροδεξιών αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο και κατευθύνθηκε προς τα Προπύλαια με σκοπό να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να προχωρήσει προς τα Εξάρχεια. Ωστόσο οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. τους απέτρεψαν κάνοντας χρήση χημικών και βομβίδων κρότου – λάμψης, ενώ συνέλαβαν και ένα άτομο.

Συγκίνηση από τον Μίκη Θεοδωράκη

Βασικός ομιλητής στη συγκέντρωση, ήταν ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, που εκφώνησε έναν λόγο, ο οποίος σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στα πλήθη. «Ναι, είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι το φασισμό. Σε όλες του τις μορφές και προπαντός στην πιο απατηλή και επικίνδυνη μορφή του. Την αριστερόστροφη. Σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι τρομοκράτες. Σαν αυτή των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα μας, οχυρωμένοι πίσω από τις εκλογικές αλχημείες των πολιτικών. Θλιβερές αποφύσεις ενός συστήματος που μας πονά γιατί πεθαίνει και το ξέρει. Και γι’ αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».

«Τα Σκόπια, με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους σε βάρος των δικών μας. Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας. Με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών και να έχουν την αντίληψη πως είναι απόγονοι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με μια κολοσσιαία προπαγάνδα παρέσυραν σε αυτή τη γελοιότητα σημαντικό αριθμό χωρών», τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης, ρίχνοντας ευθύνες και στους Έλληνες και συνέχισε:

«Φτάσαμε στο θλιβερό σημείο να είμαστε σήμερα αναγκασμένοι να απολογούμαστε για τον πατριωτισμό μας. Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Σας ρωτώ: Έχουμε ευθύνες; Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο. Κι εμείς να παραμένουμε ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 αποφάσισε για μια εθνική κοινή γραμμή πλεύσης. Σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει καθόλου και με κανένα τρόπο τη λέξη Μακεδονία. Με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς, όπως άνω, κάτω ή επί τα αυτά. Ή χειρότερα ακόμα το “Νέα Μακεδονία”. Γιατί διαγράφει την ιστορικότητά της. Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα. Εάν υποχωρήσουμε είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα».

Τα μηνύματα των υπόλοιπων ομιλητών

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο  μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος.

Συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου:

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς. Σέβεται τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους».

Από την πλευρά του, ο Συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης επεσήμανε πως «σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι ”χειροπόδαρα” συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο ”ναι” στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, τόνισε πως «αυτό το συλλαλητήριο δείχνει πως το ποτάμι της οργής ξεχείλισε», και πρόσθεσε: «Σήμερα στην καρδιά της Αθήνας, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φωνάζουν πως η Μακεδονία είναι ελληνική. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν πως εμείς δεν θα συμβιβαστούμε»

Πολιτικό χρώμα

Στο συλλαλητήριο βρέθηκαν και αρκετοί πολιτικοί, από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έως τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη

Δείτε λεπτό προς λεπτό πώς μετέδωσε το Newpost το συλλαλητήριο:


σχετικα αρθρα