Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ώρες για τον χαιρετισμό του πρώην Προέδρου των Ελλήνων Παραολυμπιονικών Σίμου Παλτσανιτίδη στο χθεσινό συλλαλητήριο της Αθήνας, ο οποίος σε στοπ καρέ από βίντεο στο οποίο απεικονίζεται δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη στην έναρξη της εκδήλωσης φαίνεται να υψώνει το χέρι του και να χαιρετά με τον τρόπο των Ναζί. 

Το εν λόγω καρέ ανέβασε η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων ''Μηδενική Ανοχή'' στο Facebook , συνοδεύοντάς το από το εξής κείμενο: 

''Ο έκπτωτος πρόεδρος των Ελλήνων Παραολυμπιονικών Σίμος Παλτσανιτίδης, που τα τελευταία χρόνια αρνείται να παραδώσει την προεδρία και να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη νόμιμων εκλεγμένων εκπροσώπων, εμφανίστηκε σήμερα στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία ΔΙΧΩΣ να εκπροσωπεί απολύτως κανέναν παρά μόνο τον εαυτό του. Ο μισαλλόδοξος εθνικιστής που προκαλεί εδώ και χρόνια δημόσια με τις ρατσιστικές δηλώσεις του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ντροπιάζει το Παραολυμπιακό κίνημα και τους ανθρώπους του.

Το 1944, ο νευροχειρουργός Δρ. Λούντβιχ Γκούτμαν δημιούργησε κέντρο αποκατάστασης αναπήρων πολέμου στο νοσοκομείο Στόουκ Μάντεβιλ της Αγγλίας. Παρατήρησε πως η χρήση των αθλητικών δραστηριοτήτων «λειτουργεί» ως μέσο αποκατάστασης των ανάπηρων στρατιωτών. Μέσα από την αθλητική ενασχόληση των τραυματιών πολέμου γεννήθηκε η ιδέα της ολιστικής αποκατάστασης των αναπήρων διεθνώς αλλά αποτέλεσε και το παράδειγμα της ειρηνικής προσέγγισης των λαών μετά την φρίκη και την βαρβαρότητα του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου. 

Οι Παραολυμπιακοί αθλητές/τριες οφείλουν να αποτελούν τους ουσιαστικούς πρεσβευτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Παλτσανιτίδης βρίσκεται στο ιδεολογικό αντίθετο. 

Καλούμε την Ελληνική Παραολυμπιακη Επιτροπή, αλλά και τους/τις Ελληνίδες/ες Παραολυμπιονίκες να πάρουν θέση επίσημα και ανοικτά. 

Το ακτιβιστικό αναπηρικό κίνημα έχει έμπρακτα τοποθετηθεί απέναντι στον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία και έφτασε η ώρα να το πράξετε και εσείς. 

Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων : ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ''. 

Ο ίδιος, μετά το σάλο που προκλήθηκε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 αρνήθηκε ότι χαιρέτησε με τον συγκεκριμένο τρόπο, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση με ''ναζιστικές ιδεολογίες''.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ανήκε για χρόνια ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ και στην συνέχεια μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το βίντεο του newpost.gr φαίνεται πως δικαιώνει τα λεγόμενα του Παλτσανιτίδη, ο οποίος, ωστόσο, έχει παρελθόν με δηλώσεις κατά των μεταναστών, ενώ το 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης τον είχε χαρακτηρίσει «φασιστάκι της πλάκας» και «ρατσιστοειδή τύπο».