ΕΛΛΑΔΑ

Εμφύλιος Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου - Όμηροι οι φοιτητές

της Ντίνας Καραμάνου - Δημοσίευση 6 Φεβρουαρίου 2018, 22:28 / Ανανεώθηκε 6 Φεβρουαρίου 2018, 22:28
Εμφύλιος Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου - Όμηροι οι φοιτητές
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο κάνει λόγο για «ομηρία των φοιτητών»

Την παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας προκάλεσε η στάση του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού της Σχολής Καλών Τεχνών, που έλαβε την απόφαση να μην κατατεθούν οι βαθμολογίες των φοιτητών από τις εξετάσεις και τις πτυχιακές εργασίες (!), ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισαγωγή του  τμήματος Παραδοσιακής και Λαϊκής Τέχνης του ΤΕΙ Ηπείρου, στο δυναμικό της.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο κάνει λόγο για «ομηρία των φοιτητών».

Τα μέλη του ΔΕΠ της Σχολής διαφωνούν με την  ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής που μελετά τις συνέργειες ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. Η Επιτροπή πρότεινε ομόφωνα τη δημιουργία ενός νέου Τμήματος Μουσικών Σπουδών με νέο πρόγραμμα σπουδών και με ένταξη σε αυτό του προσωπικού και των φοιτητών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Η πρόταση της Επιτροπής, την οποία υιοθέτησε ο Υπουργός, είναι η ένταξη του Τμήματος στη Σχολή Καλών Τεχνών.

«Αν η διαφωνία για ένα θέμα που χρήζει ακαδημαϊκής συζήτησης μετατρέπεται σε ομηρία φοιτητών και σε αποφάσεις ότι δεν θα δίνονται οι βαθμοί των εξετάσεων και πτυχιακών εργασιών, τότε μήπως όσοι έλαβαν αυτήν την απόφαση θα πρέπει να σκεφτούν στα σοβαρά τι ακριβώς είναι μία Σχολή Καλών Τεχνών; Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούν αν πράγματι θέλουν οι ίδιοι να ανήκουν σε μία Σχολή που ηρεμεί τα πάθη, πραγματεύεται ανώτερα ιδανικά και δεν οδηγεί σε μεθόδους φαρ ουέστ εναντίον των φοιτητών;» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που καταλήγει πως «Δεν είναι δυνατόν να τίθενται με τέτοιο ωμό τρόπο οι φοιτητές σε ομηρία με προκλητικές και ακραίες ενέργειες που δεν συνάδουν με τις ακαδημαϊκές αρχές και στέφονται κατά των ίδιων των φοιτητών και δη όσων βρίσκονται επί πτυχίω. Ούτε είναι δυνατόν οι βαθμοί τους να αντιμετωπίζονται από τους διδάσκοντες ως… ιδιοκτησία».

Από την πλευρά της η διοίκηση της Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων δεν θέλει την ένταξη του Τμήματος Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου επειδή θεωρεί ότι πρόκειται για μη συναφές γνωστικό αντικείμενο και ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εξέλιξή της.

Ακόμη πιστεύει ότι η ένταξη της Τμήματος Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου θα οδηγήσει τη Σχολή Καλών Τεχνών εκτός του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης και της ανάδειξης της διακριτής εικαστικής φυσιογνωμίας της.

Η ηγεσία του υπουργείο Παιδείας καλεί τους διδάσκοντες της Σχολής να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, να σεβαστούν τον μόχθο των φοιτητών τους και να κατανοήσουν ότι τέτοιες πρακτικές είναι ξένες προς την ακαδημαϊκότητα την οποία οφείλουν να υπηρετούν.