current views are: 24

7 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση20:00

Επισκευή σχολείου που χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Γεώργιο Παπανδρέου

Πρόκειται για το 6ο δημοτικό σχολείο της Μυτιλήνης που χτίστηκε το 1930

Δημοσίευση 20:00’

Πρόκειται για το 6ο δημοτικό σχολείο της Μυτιλήνης που χτίστηκε το 1930

Ένα από τα σχολειά που έχτισε ο Γεώργιος Παπανδρέου στη Λέσβο, ως υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου, τη δεκαετία του 1930, επισκευάζεται από τον δήμο Λέσβου έναντι προϋπολογισμού 1,705 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το 6ο δημοτικό σχολείο της Μυτιλήνης που χτίστηκε το 1930 με φανερές τις επιρροές του κινήματος μπαουχάους

Στο παλιό κτίριο, απ’ όπου ξεκίνησε το έργο, πραγματοποιούνται με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου οικοδομικές εργασίες που περιλαμβάνουν ενίσχυση του φέροντος οργανισμού με κατασκευή τοιχίων από οπλισμένο χυτό σκυρόδεμα και αντίστοιχη ενίσχυση των θεμελίων, αντικατάσταση οροφής νηπιαγωγείου – τοποθέτηση ειδικού δαπέδου για την ασφάλεια των νηπίων, τοποθέτηση ερμαρίων σε κάθε αίθουσα δημοτικού, αναβάθμιση αίθουσας ηλεκτρονικών υπολογιστών δημιουργία τουαλέτας ΑΜΕΑ, νέα WC νηπίων και νέα WC. Αντικαθίστανται τα κουφώματα με νέα αλουμινίου με διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες προς ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και για την αναβάθμιση της ασφάλειας σε περίπτωση θραύσης, τοποθέτηση θερμομόνωσης εσωτερικά του κτιρίου και επένδυση με τσιμεντοσανίδα και μόνωση δώματος.

Επίσης, θα γίνουν εργασίες σε επιχρίσματα με προστασία αντιγκράφιτι εξωτερικά, μαρμαρικά, δάπεδα, επενδύσεις /επιστρώσεις πλακιδίων στους χώρους των τουαλετών, τοποθέτηση νέων κιγκλιδώματα και επισκευή παλαιών.

Όσον αφορά τις ηλεκτρομηχανικές εργασίες θα κατασκευασθούν συστήματα ψύξης – θέρμανσης, θα εγκατασταθεί σύστημα πυρανίχνευσης, πυροσβεστήρες – πυροσβεστικές φωλιές, φωτιστικά ασφαλείας, αντικεραυνική προστασία και αναβατόριο σκάλας.

Στο νέο κτίριο θα πραγματοποιηθούν κυρίως επισκευαστικές εργασίες για τη συντήρηση του κτιρίου και την αναβάθμιση της ασφάλειας και των συνθηκών της εκπαιδευτικής ζωής όπως σποραδικά επιχρίσματα, εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί, υγρομόνωση δώματος, ανακαίνιση τουαλετών, διαρρύθμιση της αίθουσας εστίασης των μαθητών του ολοημέρου αλλά και εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου όπως, θερμομόνωση τοιχοποιίας και οροφής, αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων.

Στον αύλειο χώρο θα εκτελεστούν εργασίες που αφορούν κυρίως την ασφάλεια των παιδιών και τη διευκόλυνση και αναβάθμιση της καθημερινής σχολικής ζωής, όπως:

  • επίστρωση ειδικού δαπέδου στις επιφάνειες των γηπέδων και διαγραμμίσεις
  • επισκευή κιγκλιδωμάτων και τοποθέτηση νέων
  • αρμολόγημα του σαθρού περιμετρικού λιθόκτιστου αυλότοιχου
  • δημιουργία διαδρόμων κίνησης από σκυρόδεμα επενδυμένων με αντιολισθητικά υλικά και για κίνηση αμαξιδίων
  • δημιουργία βατών κεκλιμένων επιπέδων (ράμπες) για τη δυνατότητα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε όλα τα σημεία του αύλειου χώρου (πχ γήπεδα) και στα κτίρια
  • Δημιουργία αποστραγγιστικού στη Βόρεια, Ανατολική και Δυτική πλευρά του παλαιού κτιρίου, όπως επίσης και στην κεντρική είσοδο της αυλής για την απορροή των ομβρίων
  • Επισκευή των κερκίδων και των κιγκλιδωμάτων τους
  • Τοποθέτηση διαχωριστικών κιγκλιδωμάτων για την οριοθέτηση του χώρου που θα αυλίζονται τα νήπια προς αποφυγή ατυχημάτων.
  • Δημιουργία χώρου παιχνιδιού στην αυλή των νηπίων με δάπεδο ασφαλείας, καθώς και επισκευή υφισταμένων και δημιουργία νέων κρηνών.

«Με το σημαντικό αυτό έργο, αναβαθμίζονται οι συνθήκες διδασκαλίας και η ασφάλεια στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής για μαθητές, δασκάλους και γονείς» λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

«Ο δήμος Λέσβου συνεχίζει αδιάκοπα τις παρεμβάσεις του με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων και ποιοτικών συνθηκών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής – και αυτό το αποδεικνύει εμπράκτως – είναι η δημιουργία σχολικών μονάδων που να είναι πλήρως εξοπλισμένες για να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της σχολικής κοινότητας» επισημαίνει ο κ. Γαληνός.

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα