current views are: 4

8 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση05:35

Επιστολή – καταπέλτης του δημάρχου Κυθήρων: Η απαξίωση του στόλου και οι ευθύνες για την καταστροφική πυρκαγιά

Ο δήμαρχος του νησιού αξιώνει «την άμεση επισκευή και λειτουργική συντήρηση όλων των οχημάτων της Π.Υ»

Δημοσίευση 05:35’

Ο δήμαρχος του νησιού αξιώνει «την άμεση επισκευή και λειτουργική συντήρηση όλων των οχημάτων της Π.Υ»

Επιστολή– καταπέλτη για την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2017 στα Κύθηρα έστειλε ο δήμαρχος του νησιού, Στράτος Χαρχαλάκης, στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, στην οποία θέτει  προ των «διοικητικών, επιχειρησιακών, συντονιστικών και φυσικά πολιτικών ευθυνών τη μη λειτουργικότητα των οχημάτων».

Παράλληλα, ο δήμαρχος του νησιού αξιώνει, όπως τονίζει, «την άμεση επισκευή και λειτουργική συντήρηση όλων των οχημάτων της Π.Υ« και την «καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο, περιοδική έστω στάθμευση εναέριου μέσου πυρόσβεσης στον κρατικό αερολιμένα».

Στην επιστολή που παρουσιάζει το Newpost, ο κ. Χαρχαλάκης, αποδίδει:

«Λανθασμένη εκτίμηση κινδύνου εξάπλωσης και αναζωπύρωσης της φωτιάς κυρίως το Σάββατο 6/8/2017.
Οι μονάδες που μεταφέρθηκαν απο τη Βόρειο Ελλάδα, κινήθηκαν οδικώς επί πολλές ώρες μέχρι τη Νεάπολη Λακωνίας, με αποτέλεσμα μετά απο 15 ώρες οδικού και ακτοπλοϊκού ταξιδιού, το προσωπικό να αδυνατεί να παράσχει το μέγιστο των δυνάμεων του λόγω άκρως δικαιολογημένης ταλαιπωρίας και κοπώσεως.

Η αεροπυρόσβεση της Κυριακής 6.8.2017 πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της εναλλαγής των εναέριων μέσων (rotation) μόνο αφού υπήρξε προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού και το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις”.

Ο δήμαρχος των Κυθήρων επισημαίνει πως με 6 συνολικά επιστολές του σε τρεις διαφορετικούς αρχηγούς της πυροσβεστικής, απο το 2014, εξέφρασε την «αγωνία μου για την υποστελέχωση του Π.Κ Κυθήρων, και – προφητικά θα έλεγε κανείς- τονίζω ότι σε περίπτωση ενός μείζονος συμβάντος (όπως δυστυχώς έγινε το καλοκαίρι του 2017) οι τοπικές δυνάμεις δεν επαρκούν και η χρονοκαθυστέρηση μεταφοράς δυνάμεων απο την Πελοπόννησο θα απέβαινε μοιραία, όπως τελικά έγινε».

Στην μακροσκελή επιστολή, ο δήμαρχος υποστηρίζει πως απο τα επτά οχήματα του κλιμακίου, μόλις τα δύο λειτουργούν και διερωτάται «ποιος αναλαμβάνει την ευθύνης αυτής της πρωτοφανούς απαξίωσης» ενώ τονίζει πως απο τις 12 οργανικές θέσεις, μόνο οι 7 είναι καλυμμένες, με έναν εξ αυτών να βρίσκεται με απόσπαση στην Καλαμάτα!

Τέλος, αξιώνει «την πλήρη ικανοποίηση ΟΛΩΝ» όπως αναφέρει αιτημάτων του, «μέχρι την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου» και επιφυλάσσεται όπως καταλήγει «παντός νόμιμου δικαιώματος του Δήμου μου έναντι κάθε υπευθύνου σε περίπτωση που ο Δήμος μου ή οι Δημότες μου βλαφθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο απο όσα αναφέρονται παραπάνω».
 


σχετικα αρθρα