ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Novartis: Δεν υπάρχουν βίντεο από το FBI στα χέρια των αρχών

Δημοσίευση 13 Φεβρουαρίου 2018, 18:31 / Ανανεώθηκε 13 Φεβρουαρίου 2018, 22:17
Υπόθεση Novartis: Δεν υπάρχουν βίντεο από το FBI στα χέρια των αρχών
Facebook Twitter Whatsapp

Στο στόχαστρο συνεργάτες πρώην υπουργών, μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων, αλλά και πρώην γενικοί γραμματείς υπουργείων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική έρευνα για την υπόθεση της Novartis, με τους εισαγγελείς να βάζουν στο στόχαστρό τους συνεργάτες και συμβούλους πρώην υπουργών. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η δημοσιογράφος της Καθημερινής Ιωάννα Μάνδρου, οι αρχές προς το παρόν δεν έχουν στα χέρια τους ντοκομουμέντα ή βίντεο για εμπλοκή πολιτικών, ενώ αποστέλλονται συνεχώς αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών στην Ελβετία και την Κύπρο.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ελβετικές Αρχές έχει ζητηθεί το άνοιγμα λογαριασμών της Novartis στην ελβετική τράπεζα UBS, λογαριασμό για τον οποίο έχει κάνει λόγο και ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Παράλληλα αιτήματα έχουν υποβληθεί για άνοιγμα λογαριασμού της εταιρείας τον οποίο κατά τους προστατευόμενους μάρτυρες διαχειριζόταν προσωπικά ο αντιπρόεδρος της Novartis Ελλάς Κωνσταντίνος Φρουζής μέχρι ποσού ενός εκατομμυρίου.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη επικεντρώνουν επίσης το ενδιαφέρον τους και σε εταιρείες τις οποίες οι αμερικανικές Αρχές έχουν εντοπίσει ως οχήματα παράνομων πληρωμών.

Ταυτόχρονα, ερευνώνται και άλλα φυσικά πρόσωπα, όπως πρώην γενικοί γραμματείς και πρωτίστως μετέχοντες στις Επιτροπές που καθόριζαν τις τιμές των φαρμάκων.

Δικαστική πηγή διευκρίνιζε πάντως πως σε αυτή τη φάση της έρευνας δεν έχουν εντοπιστεί χρήματα που να συνδέονται με πολιτικό πρόσωπο, ενώ η ίδια πηγή προσέθετε ότι δεν υπάρχει στα χέρια των ελληνικών εισαγγελικών Αρχών ηχητικό ντοκουμέντο ή βίντεο από το οποίο να προκύπτει χρηματισμός πολιτικού.

Πάντως, σε ότι αφορά τα στοιχεία που συνοδεύουν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, δικαστική πηγή διευκρίνιζε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχουν και στη δικογραφία στη Βουλή έγγραφα για κυβερνητικές ενέργειες ή αποφάσεις που συμπίπτουν με τα όσα έχουν καταθέσει οι μάρτυρες. Η πηγή τόνισε πως οι μάρτυρες είχαν «τσεκαριστεί» ακόμα και ψυχολογικά πριν καταθέσουν.

Ενδιαφέρον αποκτά για την υπόθεση η αποκάλυψη πως η γραμματέας του κ. Φρουζή στη Novartis έχει εξεταστεί με ονοματεπώνυμο χωρίς προστασία μάρτυρα ήδη από τη επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και προσήλθε μάλιστα και σήμερα σε συμπληρωματική κατάθεση.

Επίσης είναι σημαντικό το στοιχείο ότι οι έρευνες για την υπόθεση της Novartis σε πολλές πτυχές τους φαίνεται να αφορούν τα ίδια πρόσωπα με την έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ στοιχεία από την υπόθεση φθάνουν και ερευνώνται σε άλλες υποθέσεις όπως η λίστα Λαγκάρντ και τα Panama Papers.