Τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του περνάει ο κλάδος των περιπτερούχων και ψιλικατζήδων τα τελευταία δύο χρόνια. Κρίση που μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται, έχοντας οδηγήσει πανελλαδικά -από το 2009 μέχρι σήμερα- στο κλείσιμο χιλιάδων σε όλη τη χώρα.

Από αυτήν την κατάσταση δεν έχει ξεφύγει ούτε η Κρήτη, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Καπνοπωλών του νησιού, «λουκέτο» έχουν βάλει περίπου τα μισά από τα 7500 σημεία πώλησης καπνού στην Κρήτη!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι περιπτερούχοι της χώρας συγκρότησαν Συντονιστικό Όργανο και αποφάσισαν να σταματήσουν από την 1η Αυγούστου να πωλούν τα τσιγάρα με τις αυξημένες χρεώσεις από τις καπνοβιομηχανίες.

"Λουκέτα" και στο Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο τα λουκέτα περιπτέρων είναι πολλά, ενώ αυξημένος είναι ο αριθμός και των περιπτέρων που ετοιμάζονται να κλείσουν, αφού οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες προκειμένου να μην αυξήσουν την τιμή πώλησης στον καταναλωτή, έχουν αυξήσει την τιμή πώλησης προς τους περιπτερούχους και άρα έχουν μειώσει το ποσοστό κέρδους. Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συντονιστικού «από 01/08/2011 όλοι οι περιπτερούχοι - ψιλικατζήδες - καπνοπώλες, θα σταματήσουν να εμπορεύονται τα καπνικά προϊόντα (τσιγάρα) εκείνα που έρχονται με νέες αυξημένες χρεώσεις και με εξευτελιστικά περιθώρια κέρδους.

Αναλυτικά, καπνικά προϊόντα (τσιγάρα) με κέρδος για τον περιπτερά - ψιλικατζή κάτω των 12 λεπτών είναι ασύμφορα και θα σταματήσουμε να τα εμπορευόμαστε, όταν, οι εταιρείες μετά και την νέα αύξηση της φορολογίας, δεν θέλουν να ανατιμήσουν σε επίπεδα που επιβάλει η νέα φορολογία, συρρικνώνοντας τα δικά μας περιθώρια κέρδους ακόμη περισσότερο.

Η πολιτεία, παρά τις μέχρι σήμερα αντιδράσεις και κραυγές αγωνίας του κλάδου μας, δεν έχει προβεί σε καμιά σοβαρή ενέργεια παρά των δεσμεύσεών της, όταν το μόνο που την απασχολεί είναι η επιβολή όλο και μεγαλύτερων φόρων, αδιαφορώντας για την τύχη χιλιάδων οικογενειών που απασχολούνται στον κλάδο μας.

Γι' αυτό, καλούνται όλοι οι περιπτερούχοι, ψιλικατζήδες & καπνοπώλες  σε όλη την Ελλάδα, να σταματήσουν να εμπορεύονται τα ζημιογόνα για τον κλάδο μας καπνικά προϊόντα (τσιγάρα), όταν με το ανύπαρκτο κέρδος δεν μπορούμε ούτε το λειτουργικό κόστος να καλύψουμε, με αποτέλεσμα, 3.500 σημεία λιανικής ανά την Ελλάδα να έχουν βάλει ήδη λουκέτο».

Ακόμη, οι περιπτερούχοι στη συνάντηση εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους στην πρόσφατη εισήγηση -προς το υπουργείο Εσωτερικών- της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), σύμφωνα με την οποία ζητά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα περίπτερα.

Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΚΕ ζητεί:

* Να τροποποιηθεί η διάταξη που καθορίζει τον αριθμό των περιπτέρων και να θεωρείται ότι ο αριθμός αυτός είναι ο μέγιστος, πάνω από τον οποίο δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αυξήσει τις άδειες.

* Να μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να καθορίζει με απόφασή του και μικρότερο αριθμό περιπτέρων, συνεκτιμώντας τους διαθέσιμους χώρους, την ασφάλεια των κατοίκων, την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

* Σε περίπτωση που ένας δικαιούχος, για οποιονδήποτε λόγο, πάψει να έχει την εκμετάλλευση του περιπτέρου να μπορεί ο δήμος να αποφασίζει για την κατάργησή του ή για τη μεταστέγασή του σε εσωτερικό χώρο κτηρίου.

* Τα όρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τη χωροθέτηση περιπτέρου να μπορεί να τα καθορίζει με απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά δημοτική ή τοπική κοινότητα.

πηγή: Goodnet