ΕΛΛΑΔΑ

Στα ύψη τα ενοίκια κατοικιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω Airbnb

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2018, 13:18 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2018, 18:57
Στα ύψη τα ενοίκια κατοικιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω Airbnb
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Πού καταγράφονται διψήφιες αυξήσεις

Την ανηφόρα, με διψήφιες αυξήσεις στις τιμές τους, άρχισαν να παίρνουν από πέρυσι και συνεχίζουν και φέτος οι μισθώσεις κατοικιών και διαμερισμάτων, στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αιτία η επικερδής, για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, διαχείριση της ακίνητης περιουσίας τους μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων που συνάπτουν κυρίως με ξένους επισκέπτες, δηλώνοντας προς ενοικίαση τα ακίνητά τους στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb. 

Η ιδιαίτερα επικερδής αυτή στροφή πολλών ιδιοκτητών ακινήτων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω του διαδικτύου, οδήγησε και τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες που χρησιμοποιούν παραδοσιακά μέσα για την ενοικίαση διαμερισμάτων (μικρές αγγελίες, κτηματομεσιτικά γραφεία) στο να αυξήσουν, ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό, τα προσφερόμενα για μίσθωση διαμερίσματα ή μονοκατοικίες τους εφόσον μάλιστα αυτά βρίσκονται σε περιοχές της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης όπου εκδηλώνεται τελευταία αυξημένο ενδιαφέρον ενοικίασης από ξένους και Έλληνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από χιλιάδες δημοσιευμένες και on line αγγελίες ενοικιάσεων της ιστοσελίδας «spitogatos» πανελλαδικά το 2017 οι μισθώσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,5%, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι αυξήσεις ήταν διψήφιες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις για την Αθήνα καταγράφονται σε περιοχές του κέντρου, όπως στο Γκάζι, το Μεταξουργείο και το Βοτανικό (μέχρι 58%), στο Κουκάκι (31%), στο κέντρο της Αθήνας (25%) και στα Πετράλωνα (22%). Μειώσεις των ενοικίων σε ποσοστό 2%-5% έχουν καταγραφεί στα Πατήσια και τον Κολωνό.

Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση των ενοικίων είναι θεαματική στη Ροτόντα (30%) και 25% στην Τριανδρία, τις Σαράντα Εκκλησιές, το Φάληρο και στου Παπάφη. Αντιθέτως, οι τιμές των μισθωμάτων έχουν υποχωρήσει κατά 8%-20% στην Παναγία Φανερωμένη, στη Δόξα και το Βυζάντιο.