ΕΛΛΑΔΑ

Περίπου 1.000 παιδιά εμβολίασαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο

Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2018, 18:26 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2018, 18:48
Περίπου 1.000 παιδιά εμβολίασαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο
Facebook Twitter Whatsapp

Επείγουσα εκστρατεία εμβολιασμού παιδιών κατά της ιλαράς πραγματοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο

Συνολικά  975 προσφυγόπουλα εμβολιάστηκαν στη Λέσβο μέσα σε δύο ημέρες από τις  ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Πρόκειται για παιδιά που ζουν στους καταυλισμούς της Μόριας, του Καρά Τεπέ και σε άλλες δομές στην πόλη της Μυτιλήνης. Η εκστρατεία αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με αφορμή τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς (ακόμη δύο περιστατικά αναμένουν επιβεβαίωση) σε παιδιά στη Μόρια και το Καρά Τεπέ.

«Μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, οι ομάδες μας είδαν πολλές οικογένειες με παιδιά. Αυτά τα παιδιά πρέπει να προστατευτούν και να εμβολιαστούν κατά κοινών ασθενειών» λέει η Σοφί Σαμπατιέρ, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Πολλές οικογένειες στη Μόρια εξακολουθούν να ζουν σε υπερπλήρη κοντέινερ και σε μικρές σκηνές. Υπό αυτές τις συνθήκες, όλα τα παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί κινδύνευαν να νοσήσουν και εμείς χρειάστηκε να κινηθούμε ταχύτατα για να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου».

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε αναφερθεί σε κρούσματα ιλαράς μεταξύ μη εμβολιασμένων πληθυσμών σε διάφορα μέρη της χώρας. Αυτά τα πρόσφατα κρούσματα ιλαράς στη Λέσβο είναι τα πρώτα που αναφέρθηκαν στον πληθυσμό των αιτούντων άσυλο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με μακρά εμπειρία σε επείγουσες εκστρατείες εμβολιασμών σε πολλές περιοχές του κόσμου, κατάφεραν να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων (2.576 εμβόλια MMR) και ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν την εκστρατεία, υποστηρίζοντας τις υγειονομικές αρχές.

«Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες επηρεάζουν ιδιαίτερα την εξάπλωση νοσημάτων. Γι’ αυτό το λόγο θεωρήσαμε ότι η παρέμβασή μας θα πρέπει να είναι εξαιρετικά άμεση. Η ομάδα δούλεψε όπως έπρεπε, διαχειριστήκαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς κανένα πρόβλημα» λέει η νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Κατερίνα Κατωπόδη.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να εμβολιάζουν παιδιά την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στην κινητή παιδιατρική μονάδα έξω από τη Μόρια και στο Καρά Τεπέ. Τη δεύτερη ημέρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εμβολίασαν ασυνόδευτα ανήλικα και παιδιά που ζουν σε δομές στην πόλη της Μυτιλήνης. Συνολικά οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εμβολίασαν 975 παιδιά από 6 μηνών έως 16 ετών, ενώ οι ιατρικές ομάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Γιατρών του Κόσμου που επίσης συμμετείχαν στην εκστρατεία, εμβολίασαν 60 και 190 παιδιά αντίστοιχα. Συνολικά, εμβολιάστηκαν 1.314 παιδιά κατά τη διάρκεια της εμβολιαστικής εκστρατείας.