Την Παρασκευή στις 10 αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί, τελικά, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων, ΠΟΕΙΑΤΑ, στην οδό Πειραιώς, η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας των Ταξί, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η συνεδρίαση επρόκειτο να γίνει το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν, οπως δήλωναν στελέχη της Ομοσπονδίας, καθώς δεν επαρκούσε ο χρόνος για την άφιξη των μελών του ΔΣ από την περιφέρεια.

Νωρίτερα, με θετικό πρόσημο, ολοκληρώθηκε η συνάντηση, αφού απο τη συζήτηση προέκυψε ότι οι 13 αιρετοί περιφερειάρχες δεσμεύτηκαν οτι δεν θα υπογράψουν καμία νέα άδεια κυκλοφορίας ταξί και υποσχέθηκαν ότι θα ειναι αυτοί οι εγγυητές του διαλόγου που θα ξεκινήσει στο τέλος του Αυγούστου και ζητησαν να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος είπε οτι «αλλάζουν τα δεδομένα» και για τον λόγο αυτό καλεί εκτάκτως Γενική Συνέλευση προκειμένου να ζητηθεί η αναστολή της απεργίας και των κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί ίσως και εντός της ημέρας, ή το αργότερο αύριο, στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Σγουρός, δήλωσε: «Προτείναμε στους ιδιοκτήτες των ταξί να αποφασίσουν ανακωχή. Θα είναι προς όφελος όλων. Είναι απαίτηση της κοινωνίας να υπάρξει επιτέλους ηρεμία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Είμαι βέβαιος ότι η πρότασή μας για αναστολή των κινητοποιήσεων θα εισακουστεί, γιατί αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι το συμφέρον τους.Το πρόβλημα των κινητοποιήσεων έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλους τους κλάδους του τουρισμού και στην εικόνα της χώρας μας διεθνώς.Εμείς και οι 13 περιφερειάρχες ομόφωνα αποφασίσαμε να είμαστε οι εγγυητές του διαλόγου που θα ξεκινήσει με την κατάθεση του σχεδίου νόμου και θα είμαστε στο πλευρό του κλάδου σε τυχόν περίπτωση που θα αδικηθεί. Επαναλαμβάνω όμως, ότι ο νόμος για την επιβολή ποινών θα εφαρμοστεί, εκτός εάν το υπουργείο με νέο νόμο αποφασίσει διαφορετικά».

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Γ. Κατσιφάρας, Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης, Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Κεντρικής Μακεδονίας Ψωμιάδης, Κρήτης Αρναουτάκης, Ιονίων Νήσων Σ. Σπύρου και Ανατολικής Μακεδονίας Αρης Γιαννακίδης.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ταξί σκοπεύουν να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Ευάγγελο Βενιζέλο, διότι θεωρούν το ζήτημά τους «καθαρά οικονομικό». Συναντήσεις επιθυμούν και με τουςπολιτικούς αρχηγούς.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Με μια εναλλακτική μορφή κινητοποιήσεων, μια μουσική βραδιά στο πλακόστρωτο της παραλίας της Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποφάσισαν να συνεχίσουν, σήμερα, την απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν πριν από 18 ημέρες, οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό, αυτοκινητιστές από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αναμένεται να "πλημμυρίσουν" το απόγευμα την παραλία της πόλης και με ήχους λαϊκούς από την ορχήστρα του κλάδου τους και ενημερωτικά φυλλάδια σκοπεύουν να πληροφορήσουν τους περαστικούς για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του σωματείου τους, Δημήτρης Καρατάκης.

Σε Χαλκιδική, Έβρο και Δυτική Μακεδονία, οι αυτοκινητιστές, συμμετέχοντας στην απεργία διαρκείας, τηρούν στάση αναμονής, ενώ στο Βόλο, οι ιδιοκτήτες ταξί κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο Αλμυρού, όπου και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στο κόσμο.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται και οι αυτοκινητιστές στη Λάρισα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου τους, Παναγιώτη Γκονιάρη, ενώ αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στα Τρίκαλα και τις Σέρρες.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βασίλης Σισμανίδης, πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ταξί Αλεξανδρούπολης, εντός της ημέρας αναμένεται- εκτός απροόπτου- να διεξαχθεί στην Αθήνα, συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους με τους περιφερειάρχες της χώρας.

Τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης λίγα μέτρα από το Σ.Σ. Λιανοκλαδίου απέκλεισαν στις 11.00 το πρωί οι ιδιοκτήτες ταξί της Λαμίας. Το σημείο του αποκλεισμού είναι ισόπεδη διάβαση διέλευσης τρένων και με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες των ταξί καθυστέρησαν για 15' την αμαξοστοιχία Αθηνών - Θεσσαλονίκης και για τον ίδιο χρόνο, ένα τοπικό τρένο το οποίο κινείται μεταξύ Λαμίας και Στυλίδας.

Πριν λίγο, η σιδηροδρομική συγκοινωνία αποκαταστάθηκε και οι ιδιοκτήτες ταξί της Λαμίας κατευθύνονται στα Καμένα Βούρλα με τα αυτοκίνητά τους έχοντας την πρόθεση να μεταφέρουν δωρεάν τους τουρίστες της περιοχής.

Πορεία με τα οχήματά τους στο κέντρο της Καρδίτσας έκαναν το μεσημέρι ιδιοκτήτες ταξί από τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Αυτή την ώρα οι αυτοκινητιστές συζητούν για το κλίμα που επικρατεί στον κλάδο και τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι ιδιοκτήτες ταξί της Καλαμάτας πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορεία στην πόλη και κατέληξαν στην πύλη του αεροδρομίου Καλαμάτας, την οποία απέκλεισαν φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Υποδομών. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών της Καλαμάτας Στέλιος Μάλαμας, θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο για περίπου τρεις ώρες. Ο κ. Μάλαμας χαρακτήρισε την κινητοποίηση αυτή συμβολική, που γίνεται προκειμένου να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να δείξουν ότι βρίσκονται συνέχεια σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα.

Με πορείες συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας, προκαλώντας έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου και την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες ταξί έκαναν αρχικά πορεία από το κλειστό γυμναστήριο «Τόφαλος» προς τα διόδια του Ρίου, στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου. Λόγω της πορείας ακινητοποιήθηκαν τα οχήματα που βρίσκονταν επί της εθνικής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές. Στην συνέχεια, οι αυτοκινητιστές κινήθηκαν προς τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, κλείνοντας το ρεύμα κυκλοφορίας προς το Αντίρριο. Οι ιδιοκτήτες ταξί αναμένεται να συνεχίσουν την πορεία τους στην γέφυρα, με επιστροφή προς το Ρίο.

Την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για συνέχιση των κινητοποιήσεων επικύρωσε αργά το μεσημέρι, η γενική συνέλευση των ιδιοκτητών ταξί στα Χανιά. Η συνέλευση που διήρκησε περίπου 3,5 ώρες πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα προβληματισμού και παρουσία εκπροσώπων των ιδιοκτητών ταξί από το Ηράκλειο. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου Ηλίας Καραπατάκης, «με απόφαση ομόφωνη να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ταξί παραμένουν ακινητοποιημένα, ενώ για τις κινήσεις της επόμενης ημέρας, αποφάσεις θα λαμβάνονται κάθε βράδυ από το διοικητικό συμβούλιο.

Νέες μορφές κινητοποιήσεων επέλεξαν σήμερα ιδιοκτήτες ταξί στο Ηράκλειο. Ορισμένοι αυτοκινητιστές προχώρησαν σε μια ακραία μορφή -όπως χαρακτηρίσθηκε από πολλούς Ηρακλειώτες- διαμαρτυρίας. Συγκεντρώθηκαν με τα ταξί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», περιφέροντας ένα φέρετρο με μια φωτογραφία του υπουργού Γιάννη Ραγκούση σ' ένα όχημα.

Στη συνέχεια, μετέφεραν το... φέρετρο μέχρι την πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, αλλά μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα Ηρακλείου Νίκου Μαρκάκη πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου πεζή και χωρίς το... φέρετρο. Παράλληλα, ομάδα απεργών πήγε στο λιμάνι και μοίραζε φυλλάδια στους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που έφτασαν το πρωί, χωρίς όμως να εμποδίζουν τη μετακίνησή τους.  Πάντως, από χθες το βράδυ πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις των ιδιοκτητών ταξί σε όλη την Κρήτη, προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Ομόφωνα αποφάσισε νωρίς το απόγευμα η γενική συνέλευση του σωματείου ιδιοκτητών ταξί Κέρκυρας τη συνέχιση της απεργίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Θ. Μίαρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνουν και «αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις» δηλαδή χωρίς καμία προειδοποίηση σε διάφορα σημεία του νησιού.