Κρίσιμο για την τύχη των ναυπηγείων Ελευσίνας είναι το επόμενο 20ημερο. Μετά την κυβερνητική επιτροπή της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης στα ναυπηγεία έκτακτης βοηθείας 5 εκατομμυρίων ευρώ για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι τα ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και αντιμετωπίζουν το φάσμα του κλεισίματος.

Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι θα είναι κρίμα να κλείσουν τα ναυπηγεία και να μην καταφέρει η κυβέρνηση να τα καταστήσει μοχλό ανάπτυξης.

Παράλληλα, όπως αναφέρει με δημοσίευμά το «Βημα», «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση δημιουργεί η σύγκρουση του νέου ιδιοκτήτη των ναυπηγείων, του Λιβανέζου Ισκαντάρ Σάφα, αλλά και οι συνεχιζόμενες επιπλοκές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων.

Η κατάσταση περιπλέκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη περισσότερο καθώς η Κομισιόν έχει στείλει, διά του επιτρόπου αρμοδίου για τον ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια, νέα επιστολή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με την οποία προειδοποιεί για νέο πρόστιμο το ελληνικό Δημόσιο και για άλλες κρατικές ενισχύσεις.

Η υπόθεση αφορά, επιμένουν οι ίδιες πληροφορίες, στην παραγγελία τροχαίου υλικού (βαγονιών) από τον ΟΣΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τα ναυπηγεία έλαβαν τα χρήματα (σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς το ποσό εκτιμάται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ) αλλά ο ΟΣΕ ζητεί πλέον πίσω αυτό το ποσό. Ωστόσο, η Κομισιόν φέρεται να θεωρεί το ποσό αυτό ως έμμεσες κρατικές ενισχύσεις (state aid).

Σύμφωνα με το ίδο δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αποστείλει επιστολή – πιθανότατα στις αρχές Σεπτεμβρίου – ζητώντας από την Επιτροπή να χαλαρώσει τη συγκεκριμένη ερμηνεία που οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην εξάρτηση της επιβίωσης του Σκαραμαγκά μόνο από τις προμήθειες του Πολεμικού Ναυτικού. Στην ίδια επιστολή, η Αθήνα θα αναφέρει ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή στο ελληνικό Δημόσιο όσων εγκαταστάσεων καθώς και της χερσαίας ζώνης που έχουν καταλάβει τα Ναυπηγεία και που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.