Από μια μικρή βιοτεχνία στη Θεσσαλονίκη ξεκινάνε το ταξίδι τους στους ελληνικούς αιθέρες χιλιάδες πολύχρωμοι χαρταετοί, που «απελευθερώνονται» κυρίως την Καθαρά Δευτέρα.

Η οικογενειακή επιχείρηση του Κωστή Καρανικόλα, είναι η μοναδική στην Ελλάδα που κατασκευάζει με κάθετη παραγωγή περισσότερους από 50.000 χαρταετούς, οι οποίοι διατίθενται σε όλα τα μεγάλα καταστήματα πανελλαδικά.

«Κάθε χρόνο, η δουλειά ξεκινάει εκ νέου για εμάς την Καθαρά... Τρίτη» εξηγεί χαριτολογώντας ο Κωστής Καρανικόλας από το εργαστήριό του στις Συκιές, όπου για περισσότερα από 35 χρόνια κατασκευάζονται χαρταετοί σε επαγγελματικό επίπεδο. Η δουλειά ξεκινάει από τα πολύ αρχικά στάδια, από την ξυλεία δηλαδή, που επιλέγουν επιμελώς για να φτιάξουν τα πηχάκια. «Διαλέγουμε μόνο λεύκα και κόβουμε σε δικό μας εργαστήριο τα πηχάκια. Στη συνέχεια συναρμολογούμε τον σκελετό, γίνεται η συρραφή με κόλλα του πλαστικού σχεδίου -επιλέγουμε πλέον πλαστικό σε σχέση με το χαρτί, γιατί είναι πιο ελαφρύ- και βάζουμε τέλος τα ζύγια» εξηγεί ο Νίκος Καρανικόλας, ο 35χρονος γιος της οικογένειας, που έχει αναλάβει την επιχείρηση. Η επιλογή, δε, των σχεδίων, γίνεται μετά από ενημέρωση από μεγάλα καταστήματα παιδικών ειδών για τα animation που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μικρών καταναλωτών την επόμενη χρονιά.

«Φέτος βγάλαμε περισσότερα από 20 σχέδια με μακέτες από αγαπημένα παιδικά animation, ποδοσφαιρικές ομάδες και διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων. Προσπαθούμε να «αφουγκραζόμαστε» την αγορά πολλούς μήνες πριν από την Καθαρά Δευτέρα για να ξέρουμε τα σχέδια που θα προτιμήσουν ιδιαίτερα τα παιδιά» λέει ο Νίκος Καρανικόλας.