current views are: 90

20 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση09:10

Φυλάκιση για όσους ενοικιάζουν θέσεις πάρκινγκ πολυκατοικίας που δεν μένουν

Μετά από προσφυγή ιδιοκτήτριας στη δικαιοσύνη.

Δημοσίευση 09:10’

Μετά από προσφυγή ιδιοκτήτριας στη δικαιοσύνη.

Απόφαση «βόμβα» του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών βάζει… φρένο στην ενοικίαση θέσεων πάρκινγκ από κατόχους αυτοκινήτων σε πιλοτές πολυκατοικιών που δεν διαμένουν, επιφυλάσσοντας μάλιστα τσουχτερά πρόστιμα αλλά και… φυλάκιση για όποιον το κάνει. 

Σύμφωνα με την ”Ελευθερία του Τύπου”, όλα ξεκίνησαν από ιδιώτη που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Έκανε αγωγή σε τρεις ιδιώτες που χρησιμοποιούν θέση πάρκινγκ σε πιλοτή πολυκατοικίας, στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να είναι ένοικοι.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο υποχρεώνει, μετά την αγωγή της ιδιοκτήτριας διαμερίσματος στην πολυκατοικία, να σταματήσουν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στην πιλοτή, ορίζοντας, μάλιστα, την απόφαση ως άμεσα εκτελεστή.

Στην απόφαση υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρηθεί εγκύρως η αποκλειστική χρήση στάθμευσης αυτοκινήτου της πιλοτής, εφόσον η ίδια η προσφεύγουσα, αν και κάτοχος διαμερίσματος, στερείται χώρου για να παρκάρει το αυτοκίνητό της.

Το δικαστήριο απειλεί τους τρεις εκ των τεσσάρων κατόχων θέσεων στάθμευσης (σε βάρος των οποίων στρεφόταν η αγωγή) με πρόστιμο 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός μηνός για κάθε παράβαση της απόφασης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η ιδιοκτήτρια διαμερίσματος και αποθήκης σε πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και επικαλέστηκε προηγούμενη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία «οι θέσεις στάθμευσης της πιλοτής αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, διότι ο χώρος της πιλοτής ή ανοικτά τμήματα του χώρου αυτού δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο διαιρεμένης ιδιοκτησίας και, συνεπώς, οι χώροι της πιλοτής ανήκουν στα κοινόκτητα μέρη της οικοδομής».

Στην αγωγή της, η ιδιοκτήτρια επικαλούνταν ότι στην προκειμένη περίπτωση οι συμβολαιογραφικές πράξεις δεν μπορούν να ισχύσουν όσον αφορά την αποκλειστική χρήση των επίδικων θέσεων στάθμευσης στους εναγόμενους, διότι δεν έχουν στην κυριότητά τους άλλη οριζόντια ιδιοκτησία, διαμέρισμα ή αποθήκη για να έχουν δικαίωμα χρήσης στις κοινόκτητες θέσεις.

Όσον αφορά στο τέταρτο άτομο, σε βάρος του οποίου στρεφόταν η αγωγή, είχε στην κυριότητά του μόνο την αποθήκη του υπογείου, που αποτελεί βοηθητικό χώρο. Όπως τόνιζε η προσφεύγουσα, ούτε σε αυτήν την περίπτωση μπορούσε να παραχωρηθεί εγκύρως η αποκλειστική χρήση θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου της πιλοτής, εφόσον η ίδια, αν και ιδιοκτήτρια διαμερίσματος, δεν διέθετε θέση στάθμευσης.

Με την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη, η ιδιοκτήτρια ζητούσε τόσο την επιβολή προστίμου όσο και την προσωπική κράτηση των τριών κατόχων των θέσεων στάθμευσης.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε ότι από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες και μαρτυρικές καταθέσεις, καταδεικνύεται ότι οι εν λόγω ιδιοκτήτες κάνουν χρήση των θέσεων στάθμευσης, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει κριθεί αμετακλήτως ότι τα συμβόλαια κυριότητάς τους είναι άκυρα.

Συνεπώς, η αγωγή της ιδιοκτήτριας πρέπει να γίνει δεκτή, καθώς και να υποχρεωθούν να παύσουν να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στην πιλοτή της συγκεκριμένης πολυκατοικίας, καθώς και να παραλείπουν τη στάθμευση αυτών στο μέλλον. Σε περίπτωση που δεν σεβαστούν την απόφαση, το δικαστήριο όρισε ότι θα τους επιβληθεί χρηματική ποινή 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός μηνός για κάθε παράβαση της απόφασης, δηλαδή για κάθε φορά που θα παρκάρουν στην πιλοτή!

 


σχετικα αρθρα