ΕΛΛΑΔΑ

Επιθεωρήτρια Δημ. Διοίκησης: Δεν υπήρξε παρέμβαση στην υπόθεση της 4χρονης Μελίνας

Δημοσίευση 22 Φεβρουαρίου 2018, 19:14 / Ανανεώθηκε 22 Φεβρουαρίου 2018, 21:14
Επιθεωρήτρια Δημ. Διοίκησης: Δεν υπήρξε παρέμβαση στην υπόθεση της 4χρονης Μελίνας
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά την καταγγελία του Άδωνι Γεωργιάδη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τις δικές της απαντήσεις σχετικά με τις χθεσινές καταγγελίες του Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή περί «απόκρυψης» του πορίσματος για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας πριν από 3 χρόνια στο Ηράκλειο μετά από επέμβαση για κρεατάκια δίνει μέσα από ανακοίνωσή της η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η οποία τονίζει ότι δεν υπάρχουν πορίσματα για την απώλεια της 4χρονης Μελίνας. 

Συγκεκριμένα, η κ. Παπασπύρου σε δήλωσή της τονίζει τα εξής: 

«Στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή τα σχόλια στο πρόσωπό μου αποτελούν εμφανή προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και της σημασίας του έργου μας. Έγινε μεταξύ άλλων αναφορά σε υπόθεση που ερευνάται όχι από την Υπηρεσία του
Γ.Ε.Δ.Δ. αλλά λόγω αρμοδιότητας από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Ο Γ.Ε.Δ.Δ. παρακολουθεί την πορεία της υπόθεσης και της πειθαρχικής διαδικασίας από το 2016 καθώς αναμένονται οι πειθαρχικές αποφάσεις. Από ενημέρωση που είχαμε από τον Γενικό Επιθεωρητή του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. σχετικά με την διενέργεια έρευνας για το θάνατο της τετράχρονης στο ΓΝ Ηρακλείου προκύπτει ότι:

  • Δεν υπάρχουν πορίσματα για την απώλεια της μικρής Μέλίνας Παρασχάκη αλλά ενημερωτική έκθεση αποτελεσμάτων έρευνας, η οποία αναμένεται να παραληφθεί από τον Γ.Ε.Δ.Δ. τις επόμενες ημέρες και δεν εκδόθηκε νωρίτερα λόγω της αναμονής των αποφάσεων των Πειθαρχικών Οργάνων που έχουν επιληφθεί της υπόθεσης και προκειμένου να διαβιβαστούν και αυτές στην αρμόδια Εισαγγελία που ερευνά τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων υπαλλήλων.
  • Σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση από οποιονδήποτε για την διεκπεραίωση, μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης.

Η κ. Παπασπύρου προσθέτει ότι ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δεν «ελέγχει» άμεσα το Σ.Ε.Υ.Υ.Π. καθώς σε αυτό προΐσταται Γενικός Επιθεωρητής που εκδίδει τις εντολές και παρακολουθεί τις υποθέσεις των Επιθεωρητών του. Τα πορίσματα του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. κοινοποιούνται κατά νόμο στην Υπηρεσία του Γ.Ε.Δ.Δ. και τότε μόνο αν σε αυτά διαπιστωθούν ελλείψεις μπορεί να διαταχθεί επανέλεγχος.

Πέραν του παραπάνω θέματος, έγινε αναφορά στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή σε υποτιθέμενα ανέλεγκτες καταγγελίες για ζητήματα διαχείρισης του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο. που αφορούν στο τελευταίο διάστημα. Αυτό είναι καταφανώς ψευδές, καθώς κάθε σχετική καταγγελία που έχει αποσταλεί στην Υπηρεσία του Γ.Ε.Δ.Δ. και αφορά το Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο. έχει διαβιβασθεί αρμοδίως στην Εισαγγελία Διαφθοράς ενώ στη συνέχεια μετά από παραγγελία του Επίκουρου Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς έχει εκδοθεί εντολή Διενέργειας Προκαταρκτικής Εξέτασης σε νέο μικτό κλιμάκιο Επιθεωρητών του Γ.Ε.Δ.Δ. και του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. στο πλαίσιο του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου. Η εντολή αυτή έχει εκδοθεί από τις 12-12-2017.

Τέλος, οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου πολιτικών προσώπων. Η απρόκλητη στόχευση προσώπων και Υπηρεσιών και η αναπαραγωγή ψευδών γεγονότων οδηγούν στον πλήρη αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα σημαντικά θέματα που ελέγχουμε και αποτελούν προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ανασφάλειας και φόβου. Τόσο εγώ όσο και οι επιθεωρητές που έχουν αναλάβει τον έλεγχο των υποθέσεων θα συνεχίσουμε να εκτελούμε το καθήκον μας και δεν θα μας κάμψει οποιαδήποτε απρόκλητη και δόλια επίθεση».