ΕΛΛΑΔΑ

Γενικός Επιθεωρητής Υγείας: Ολοκληρώθηκε το πόρισμα για το θάνατο της Μελίνας

της Ελευθερίας Σπυράκη - Δημοσίευση 23 Φεβρουαρίου 2018, 19:51 / Ανανεώθηκε 23 Φεβρουαρίου 2018, 20:46
Γενικός Επιθεωρητής Υγείας: Ολοκληρώθηκε το πόρισμα για το θάνατο της Μελίνας
Facebook Twitter Whatsapp

Διατάχθηκε ΕΔΕ για τη διαρροή ανεπίσημων εγγράφων 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απαντήσεις στα ερωτήματα που ανέκυψαν μετά τις αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με παρεμβάσεις αναφορικά με το πόρισμα για τις αιτίες θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη τον Δεκέμβριο του 2015 στο ΠΑ.Γ. Νοσοκομείο Ηρακλείου, δίνει μέσω του Newpost ο Γεν. Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας, Σταύρος Ευαγγελάτος. 

Όπως σημειώνει τα έγγραφα που έχουν διακινηθεί από το ΣΕΥΥΠ δεν είναι επίσημα πορίσματα, καθώς δεν φέρουν καν αριθμό πρωτοκόλλου και αποτελούν απλώς προσχέδια, ενώ σημειώνει ότι πέρυσι το Μάιο είχε συνταχθεί ένα προσχέδιο πορίσματος  από επιθεωρήτρια ΣΕΥΥΠ για τις συνθήκες θανάτου της 4χρονης Μελίνας.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του πορίσματος οφείλεται στο γεγονός  ότι υπήρξε ένσταση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης ενώπιον του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου για τη νοσηλεύτρια, που ενεπλάκη στην υπόθεση. «Αποφασίσαμε να τελεσιδικήσει και να συμπεριληφθεί στο τελικό πόρισμα που υποβλήθηκε από την υπηρεσία μας την περασμένη εβδομάδα.

Όπως υπογραμμίζει «μετά την έκδοση της απόφασης, ολοκληρώθηκε το πόρισμα και εστάλη αρμοδίως και στη Γενική Επιθεωρήτρια, η οποία απ' ότι πληροφορηθήκαμε το έλαβε σήμερα στα χέρια της».

Ο κ. Ευαγγελάτος υπογραμμίζει πως δεν υπήρξε για τη σύνταξη του εν λόγω πορίσματος από την υπηρεσία του, καμία παρέμβαση από οποιοδήποτε πολιτικό ή άλλο πρόσωπο ενώ σημειώνει πως το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ στην ουσία δεν έχει διαφοροποιήσεις από εκείνο της ΕΔΕ που διενεργήθηκε από καθηγήτρια πανεπιστήμιου.

Ως προς τη διαρροή, τέλος, του προσχεδίου και των ανεπίσημων εγγράφων τα οποία δεν είχαν καν αριθμό πρωτοκόλλου διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση από μέρους του για τον εντοπισμό των υπαιτίων.

Υπενθυμίζεται ότι το Newpost αποκάλυψε σε δημοσίευμά του τα συμπεράσματα σχεδίου του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο στη σειρά, καθώς ανάλογο πόρισμα – με τα ίδια βασικά στοιχεία ως προς τις ευθύνες – είχε συνταχθεί και το 2017, χωρίς ωστόσο να κατατεθεί αρμοδίως.

Η διαφορά των δύο πορισμάτων εντοπίζεται στις αναφορές για άλλη υπόθεση που αφορά στην αναισθησιολόγο κ. Νεκταρία Πολάκη, που συμμετείχε στη μοιραία επέμβαση στη Μελίνα. Η κ. Πολάκη ελεγχόταν πειθαρχικά και ποινικά για κλοπή ναρκωτικών ουσιών το Μάιο του 2015 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ωστόσο, το ανώτατο πειθαρχικό όργανο του ΕΣΥ έκρινε την συμπεριφορά της κας Πολάκη ως «απρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια» και μάλιστα «εκτός υπηρεσίας», επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους ενός μισθού.