current views are: 9

1 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση18:04

Νέες αποκαλύψεις για το «κολαστήριο» του Λοιμωδών: Άρπαξαν τα παιδιά χωρίς να μας ενημερώσουν

Σοκάρουν οι μαρτυρίες των συγγενών για τη νοσηλεία τους

Δημοσίευση 18:04’

Σοκάρουν οι μαρτυρίες των συγγενών για τη νοσηλεία τους

Νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν το «κολαστήριο» του Λοιμωδών, στο οποίο επιβιώνουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες 30 παιδιά με αυτισμό, εγκεφαλοπάθεια, νοητική στέρηση και άλλες χρόνιες παθήσεις ζώντας το δικός τους σύγχρονο «Κωσταλέξι».

Πρόκειται για 30 παιδιά που έχουν μεταφερθεί από τις εγκαταστάσεις του Θεραπευτηρίου του Σκαραμαγκά στις δομές του Λοιμωδών. 

Μιλώντας στο Newpost ο πρόεδρος του Συλλόγου «Οικογένεια», Γιώργος Γεωργούλας, σχολιάζει ότι αυτό φαίνεται στις φωτογραφίες «δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βιώνουν πραγματικά αυτά τα παιδιά», ενώ μιλά για αρπαγή των παιδιών από τον Σκαραμαγκά. 

 Ο κ. Γεωργούλας αποκαλύπτει  ότι «μας είχαν ενημερώσει πριν αρκετό καιρό για τη μεταφορά των παιδιών σε άλλες δομές, μη διευκρινίζοντας τον χρόνο που θα συμβεί αυτό με αποτέλεσμα να πηγαίνουν οι γονείς και να μη βρίσκουν τα παιδιά τους».

«Το προηγούμενο διάστημα φθάσαμε στο σημείο να κάνουμε σκοπιές έξω από το ίδρυμα για να μη μας πάρουν τα παιδιά, ενώ μάλιστα είχε δοθεί εντολή στην αστυνομία να συλληφθούν όσοι γονείς δεν επιτρέψουν την μεταστέγαση».

Ο ίδιος έχει μια αδελφή 41 ετών που διαμένει στο Λοιμωδών και η οποία μπήκε στο Σκαραμαγκά από τα 16 της χρόνια. «Αυτά τα παιδία έζησαν και μεγάλωσαν 30 χρόνια στο χώρο του Σκαραμαγκά. Τα παιδιά με τον αυτισμό δεν επιτρέπεται να τους αλλάξεις ούτε θέση που βάζουν τις παντόφλες τους, πόσο μάλλον να τα μετακινήσεις σε τέτοιου είδους υποδομές σαν αυτές που καλούνται να επιβιώσουν τώρα.»

 «Έχουν κάνει τα παιδιά μας κονσέρβα»

Ενδεικτικό των τραγικών καταστάσεων που βιώνουν αυτά τα παιδιά όπως αναφέρει ο κ. Γεωργούλας είναι το γεγονός ότι τα δένουν, ενώ ο χώρος που διαμένουν, έχει διατάσεις μικρής αποθήκης, μάλιστα ένα από αυτά τα παιδιά έχει μεταφερθεί δυο φορές στο νοσοκομείο ενώ τώρα βρίσκεται διασωληνωμένο.  

«Έχουν κάνει τα παιδιά μας κονσέρβα. Με έπαιρναν ηλικιωμένες γυναίκες κλαίγοντας και μου έλεγαν Γιώργο κάνε κάτι , θα πεθάνει το παιδί μας» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Οικογένεια» μιλώντας για απεγνωσμένη προσπάθεια του υπευθύνων του Λοιμωδών για μη ενημέρωση των γονιών και του συλλόγου για την κατάσταση των παιδιών, με την δικαιολογία ότι αυτό συμβαίνει κατόπιν εντολής.

«Πολλές φορές μου απαγορεύουν να μπω στα δωμάτιά τους για να δω αν είναι καλά τα παιδιά, αν είναι δεμένα ή αν χρειάζονται κάποια βοήθεια. Πριν μια εβδομάδα διαπίστωσα ότι η Μαρία είχε το μάτι της χτυπημένο. Είχε ένα αιμάτωμα στην άκρη του ματιού και ήταν μαυρισμένο. Τότε, λοιπόν εγώ, ρώτησα την νοσηλεύτρια: “πώς χτύπησε η Μαρία στο μάτι;” και μου απάντησε με θράσος: “Δεν σας αφορά”. Πήρα το τηλέφωνο της Μαρίας και την ενημέρωσα αμέσως. Και η μητέρα πήρε τηλέφωνο στο ίδρυμα για να μάθει για την κόρη της, απέφυγαν να της μιλήσουν εκείνη τη στιγμή και όταν τους ξανά κάλεσε αργότερα τότε η απάντηση που πήρε η μητέρα από τους νοσηλευτές ήταν η εξής:”Δεν ξέρουμε πως χτύπησε το παιδί σας”», λέει ο κ. Γεωργούλας.

Οι εικόνες των δεμένων παιδιών προκαλούν φρίκη εν έτει 2018, ενώ εγείρουν ερωτήματα για το τι οδήγησε τους ιθύνοντες στην απόφαση μεταφοράς αυτών των ανθρώπων στο «κολαστήριο» του Λοιμωδών, το οποίο σύμφωνα με τους γονείς θεωρείται ακατάλληλο και παράλληλα επικίνδυνο για αυτά τα 27 άτομα.

Μιλώντας στο Newpost, ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά, Παναγιώτης Μπαλακτάρης μιλά για «ξεριζωμό» των παιδιών από το χώρο που ζούσαν εδώ και χρόνια ενώ παράλληλα επέκρινε τη στάση της κ. Φωτίου η οποία παρά τις οχλήσεις που έχει δεχθεί από γονείς και κηδεμόνες για τον τρόπο διαβίωσης αυτών των παιδιών, απάντηση σε εκείνους δεν έχει δώσει «θεωρήσαν σωστό να ξεριζώσουν τα παιδιά, πολλά από αυτά τα πλάσματα έχουν ζήσει περίπου 50 χρόνια. ‘όπως καταλαβαίνεται πρόκειται για μια απότομη μετάβαση η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τα ίδια, όπως συνέβη και το 2011 όπου και τότε μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές».

«Η κ. Φωτίου είναι κατά τη αποσυλοποίησης ωστόσο δεν μας εξήγησε πως θα την πετύχει, γιατί αν αυτές οι εικόνες που αντικρίζουμε είναι η λύση που είχε στο μυαλό, μάλλον κάτι έκανε λάθος» δηλώνει ο κ. Μπαλακτάρης, τονίζοντας ότι «η απότομη μετάβαση σε άλλο περιβάλλον μπορεί να τα σκοτώσει κυριολεκτικά και μεταφορικά».

Αυτό ωστόσο που προκαλεί μεγαλύτερη απορία είναι τα κριτήρια επιλογής των δομών του Λοιμωδών καθότι όπως αναφέρει ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οικογένεια» τα 27 παιδιά με αυτισμό που μεταφέρθηκαν στο Λοιμωδών ζουν στο ίδιο περιβάλλον με άπορους και ηλικιωμένους πράγμα που αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνο  για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών  καθώς και ιατρικά ακατάλληλο αφού όπως αποκαλύπτει έχουν παρατηρηθεί δυο κρούσματα βίας κατά των παιδιών, τα οποία οι νοσηλεύτριες αποδίδουν σε αυτοτραυματισμό.

Έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού

Ο κ. Μπαλακτάρης καταγγέλλει, επίσης, ότι στο Λοιμωδών υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού γεγονός που οδηγεί το προσωπικό να δένει τα παιδιά στα κρεβάτια τους καθώς δεν μπορούν να τα χειριστούν

Έχει υποβληθεί αίτημα από το σωματείο να απαντηθεί ποιος είναι ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στην κ.Θεανώ Φωτίου και την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Σοφία Κωνσταντελία, ωστόσο απάντηση δεν λάβαμε, ενώ η κ. Κωνσταντελιά μίλησε για έλλειψη έννομου συμφέροντος».

Ταυτόχρονα, αφήνει αιχμές για το χειρισμό στο ζήτημα του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά από τις υπηρεσίες υγείας που οδήγησαν την κλινική σε παρακμή και αναφέρει ότι τόσο εκείνος όσο και οι γονείς των παιδιών έχουν ενημερώσει την εισαγγελία Αρείου Πάγου και την εισαγγελία Αθηνών


σχετικα αρθρα