current views are: 8

1 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση17:48

Επτά χρόνια από τις εκτελέσεις αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. στο Ρέντη – Μαρτυρία σοκ αστυνομικού

Τι αναφέρει ο αστυνομικός.

Δημοσίευση 17:48’

Τι αναφέρει ο αστυνομικός.

Επτά χρόνια απο την εκτέλεση εν ώρα καθήκοντος του Ιωάννη Ευαγγελινέλη και του Γιώργου Σκυλογιάννη συμπληρώνονται σήμερα, με τους συναδέλφους τους να αποτίουν φόρο τιμής στο σημείο που έχασαν την ζωή τους. 

Το Newpost συνομίλησε με έναν απο τους συναδέλφους τους, ο οποίος δεν επιθυμεί να γίνουν γνωστά τα στοιχεία του, που βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά από τους άτυχους ειδικούς φρουρούς και εξιστορεί τα δραματικά λεπτά που ακολούθησαν. “Αυτά τα παιδιά είναι πραγματικοί ήρωες, έδωσαν την ζωή τους για το κοινό καλό”. Με αυτές τις λέξεις αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ ¨ανοίγει την” καρδιά του αποκλειστικά στο Newpost μετά από έξι χρόνια και μιλάει για την μοιραία καταδίωξη και τις δολοφονίες των ειδικών φρουρών  του 22χρονου τότε  Γιώργου Σκυλογγιάνη και του συναδέλφου του Ιωάννη Ευαγγελινέλη ηλικίας 23 ετών, που έπεσαν νεκροί από σφαίρες Καλάσνικοφ, κακοποιών στον παράδρομο του Κηφισού στο ύψος του Ρέντη.
 
“Είδα τους συναδέλφους μου νεκρούς, μοιρολογούσαμε και θρηνούσαμε”

Ο συνάδελφος των δύο αδικοχαμένων νέων, δεν επιθυμεί να γνωστοποιήσει τα στοιχεία του, “σημασία έχει να μάθει ο κόσμος τι συνέβη εκείνο το μοιραίο απόγευμα της 1 Μαρτίου του 2011, να ξέρει ότι ήταν ήρωες” επισημαίνει. “Εκείνο το απόγευμα ετοιμαζόμασταν να ολοκληρώσουμε την βάρδια μας όταν απο τον ασύρματο ακούσαμε την ειδοποίηση για την καταδίωξη του ύποπτου Volvo που επέβαινα πέντε άτομα και είχαν κλέψει περίπτερο στο Μενίδι”. Είμασταν μόλις έναν χρόνο στην υπηρεσία και δεν μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι σε ένα τέτοιο γεγονός, ούτε τώρα μπορούμε.  Από το κέντρο ακούμε πως το όχημα κινείται προς τον Πειραιά από τον Κηφισό, όλες οι μοτοσυκλέτες ξεκινάμε να κατευθυνόμαστε στο σημείο. Κάποια στιγμή αποκτώ επαφή με το ύποπτο όχημα, μπροστά μου προηγούνται έξι μοτοσυκλέτες με συναδέλφους, μπροστά από όλους η μοτοσυκλέτα των Σκυλογιάννη- Ευαγγελινέλη.
 

Η μηχανή των παιδιών αναπτύσσει ταχύτητα για να πλησιάσει το ύποπτο όχημα. Τότε ο οδηγός τους στρίβει στο ύψος της Τζάγκουαρ και από το όχημα αποβιβάζονται δυο άτομα, ο ένας με Καλάσνικοφ και ο άλλος με πιστόλι”.
 
“Η ριπή του Καλάσνικοφ έσκισε τον αέρα”

“Οι δράστες είχαν πάρει θέση βολής, μόλις η μοτοσυκλέτα των συναδέλφων έστριψε δέχτηκαν τα πυρά, δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, τους εκτέλεσαν. Μόλις ακούσαμε τη ριπή “πάγωσε” το αίμα μας. Αφήσαμε τις μοτοσυκλέτες και καλυφθήκαμε πίσω από ένα φορτηγό  λίγα μόλις μέτρα από το σημείο της ενέδρας, μέχρι να οργανωθούμε το αυτοκίνητο ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε.
 
“Το μοιρολόι των αστυνομικών”
Βγήκαμε από τα σημεία που είχαμε καλυφθεί και είδαμε τους συναδέλφους μας αιμόφυρτους στο δρόμο. Κλαίγαμε, καλούσαμε σε βοήθεια, οι φωνές του ασυρμάτου δεν ακούγονταν πλέον, μόνο οι εκκλήσεις μας για βοήθεια. Αλλόφρονες μοιρολογούσαμε πάνω από τα σώματα των συναδέλφων μας. Μέσα σε κατάσταση σοκ προσπαθούσαμε να κυνηγήσουμε με τα πόδια τους δράστες, με φωνές δυνατές και τα όπλα στα χέρια”.
 
Τον ρωτάω αν σημειώθηκαν λάθη κατά την διάρκεια της καταδίωξης, η ατμόσφαιρα είναι βαριά και οι στιγμές ξαναζωντανεύουν μπροστά του. ” Δεν θέλω να εστιάσω σε αυτό, ενδεχομένως να ήταν λάθος που δεν κάλυπτε τις μηχανές ένα περιπολικό, να έχουμε κάλυψη. Αυτό όμως που μετράει περισσότερο και πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, είναι πως οι δυο συνάδελφοι έπεσαν στο καθήκον για την προάσπιση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης”.
 
Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν 18:50 το απόγευμα της 1 Μαρτίου του 2011 όταν οι ριπές από Καλάσνικοφ  έσκιζε τον αέρα στην οδό Περικλέους στου Ρέντη και μαζί το νήμα της ζωής του 22χρονου ειδικού φρουρού Γιώργου Σκυλογγιάνη και του συναδέλφου του Ιωάννη Ευαγγελινέλη ηλικίας 23 ετών. Οι δυο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, έπεσαν νεκροί εν ώρα καθήκοντος από τα πυρά πέντε κακοποιών οι οποίοι νωρίτερα την μοιραία εκείνη ημέρα θεωρήθηκαν ύποπτοι για ληστεία σε κατάστημα στην Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι. Δυο ακόμη αστυνομικοί είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με πυρά απο τους αδίστακτους δράστες.
 
Όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί έλαβαν σήμα για ύποπτο όχημα μάρκας Volvo οι επιβαίνοντες του οποίου είχαν διαπράξει ληστεία, Άμεσα πληρώματα της Άμεσης Δράσης και της ομάδας ΔΙΑΣ ξεκινούν καταδίωξη του οχήματος. Κατά την διάρκεια της καταδίωξης οι ύποπτοι κινήθηκαν στην οδό Περικλέους στου Ρέντη, πριν προλάβουν οι αστυνομικοί να στρίψουν από τον Κηφισό, οι ένοπλοι  ανοίγουν πυρ και “θερίζουν” τους νεαρούς αστυνομικούς. Η άσφαλτος βάφτηκε κόκκινη από το αίμα των  Σκυλογιάννη, Ευαγγελινέλη και δυο ακόμη  δήλωσε πως, «Δεν σταμάτησαν να ρίχνουν. Έριξαν πάρα πολλές φορές, σχεδόν επί 10 δευτερόλεπτα πυροβολούσαν συνεχώς». Αμέσως εκτυλίχθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Το  Volvo, που όπως αποδείχθηκε ήταν κλεμμένο,  βρέθηκε λίγο μετά τις 20:00 στου Ρέντη. Εντός του οχήματος, που είχε κλεμμένες πινακίδες, βρέθηκε ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι, με τα οποία, πιθανότητα, οι δράστες «γάζωσαν» τους αστυνομικούς.