current views are: 11

3 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση14:14

Ημερίδα της Αρχιεπισκοπής για το ρόλο της γυναίκας – Τι συζητήθηκε

Θέματα «ταμπού» για την εκκλησία, όπως η ιεροσύνη των γυναικών, αλλά και όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του το γυναικείο φύλο, έθιξαν οι συμμετέχοντες στην ειδική εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία και στην εκκλησία

Δημοσίευση 14:14’

Θέματα «ταμπού» για την εκκλησία, όπως η ιεροσύνη των γυναικών, αλλά και όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του το γυναικείο φύλο, έθιξαν οι συμμετέχοντες στην ειδική εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία και στην εκκλησία

Θέματα «ταμπού» για την εκκλησία, όπως η ιεροσύνη των γυναικών, αλλά και όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του το γυναικείο φύλο, έθιξαν οι συμμετέχοντες στην ειδική εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία και στην εκκλησία. Στην ημερίδα έλαβαν που διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες ανέδειξαν την πρόληψη και την αντιμετώπιση στάσεων ζωής οι οποίες υπονομεύουν τη ισότιμη σχέση των δυο φύλων και ζήτησαν την ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των γυναικών να συμμετέχουν ισότιμα και να διαχειρίζονται με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις.

Την εκδήλωση άνοιξε ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Εκπαιδευτικός -Δ/ντής Δ/νσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας του Ιδρ.Νεότητας και Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής, που μετέφερε και την ομιλία της δρ Θεολογίας στο ΑΠΘ, Ελένης Κασσελούρη, ενώ το συντονισμό έκανε η τ. Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και Πολιτική Επιστήμονας, Βάσω Κόλλια.

Παρεμβάσεις και προτάσεις για το σχεδιασμό καλών πρακτικών και  τη λήψη μέτρων τα οποία θα βοηθούν στην ανάδειξη των χαρισμάτων των γυναικών, στην εμπέδωση της ανάγκης ίσων ευκαιριών  συμμετοχής ανδρών και γυναικών στου εκκλησιαστικούς και κοινωνικούς θεσμούς, έκαναν μεταξύ άλλων η πρώτη αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, η Σοφία Βούλτεψη εκπροσωπώντας τη Βουλή και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, η Συντονίστρια Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αγγελική Παπάζογλου, η περιφερειάρχης Β. Αγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα και η πρώην υπουργός Μιλένα Αποστολάκη.

Επίσης τοποθετήθηκαν, η Τέτα Διαμαντοπούλου, Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, η ηθοποιός και συγγραφέας Ελένη Ζιώγα, η Ινές Αγγελή, από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, η Φωτεινή Βρύνα, από την ΕΝΠΕ ως επικεφαλής του τομέα Ισότητας, γυναίκες – υψηλόβαθμα στελέχη σε εταιρίες όπως η Microsoft, η Fidel & Fortis, η ALCO, κοινωνικές λειτουργοί και εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου. Ανάμεσά τους ο «δικός μας» Γιώργος Ευθυμίου του Newpost και της ΕΡΤ, η Ευτυχία Αδηλίνη από το ΑΠΕ, η Ηλέκτρα Βισκαδουράκη από την Αυγή και ο Νίκος Ελευθερόγλου από τη Δημοκρατία.

Οι ομιλήτριες και οι ομιλητές, εκτός από τις θεολογικές, κοινωνιολογικές, επιστημονικές και πολιτικές προσεγγίσεις, πρότειναν και την υιοθέτηση δράσεων με την συνεργασία της Εκκλησιαστικών φορέων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κρατικούς φορείς οι οποίες θα βοηθήσουν στην  αλλαγή νοοτροπιών οι οποίες τραυματίζουν τις ισότιμες σχέσεις των δυο φύλων.


σχετικα αρθρα