current views are: 8

4 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση18:16

Υπόθεση Γιαγτζόγλου: Το χρονικό της δράσης των αντιεξουσιαστών

Μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων

Δημοσίευση 18:16’

Μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων

Ως εβδομάδα βίας και ανομίας μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή που πέρασε, καθώς ομάδες αντιεξουσιαστών πραγματοποίησαν δεκάδες επιθέσεις και βανδαλισμούς σε ολόκληρη τη χώρα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, που κατηγορείται για την αποστολή τρομο-φακέλου στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. 

Την ίδια ώρα, έχει ξεσπάσει άγρια κόντρα ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, και τους αστυνομικούς, με φόντο τα αυξανόμενα περιστατικά ανομίας.  Είναι χαρακτηριστικό πως από το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου έως και σήμερα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 30 επιθέσεις αντιεξουσιαστών, με την αστυνομία να μην έχει προχωρήσει σε καμία σύλληψη μέχρι στιγμής, παρά μόνο σε προσαγωγές. 

Μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων

Ο νέος αυτός κύκλος βίας άνοιξε το περασμένο Σάββατο με τα εκτεταμένα επεισόδια στις φυλακές Λάρισας, όπου μεταφέρθηκε ο Γιαγτζόγλου, ενώ την ίδια ημέρα είχαμε εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν αρκετές συγκεντρώσεις και πορείες αντιεξουσιαστών σε ολόκληρη την επικράτεια και μεταξύ άλλων επιθέσεις με μολότοφ εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, συνθήματα με σπρέι έξω από το σπίτι του Λουκά Παπαδήμου, επίθεση με χειροβομβίδα στο ΑΤ Καισαριανής, επιθέσεις με γκαζάκια σε τράπεζες σε Ελληνικό και Γλυφάδα, στάση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, κατάληψη στα γραφεία της εφημερίδας «Αυγή», επίθεση με ηλεκτρικό τροχό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και φθορές στο γραφείο της εγκληματολογίας Χριστίνας Ζαραφωνίτου, παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, επίθεση και ζημιές στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σην Καισαριανή, παρέμβαση στο νοσοκομείο Λάρισας με τους αντιεξουσιαστές να φτάνουν μέχρι το δωμάτιο που νοσηλευόταν ο απεργός πείνας, συγκέντρωση στην οικία του Γ.Γ.  υπουργείου δικαιοσύνης  Ευτυχή Φυτρακη με την αστυνομία να προχωρά σε προσαγωγές, επίθεση Επίθεση με γκαζακια σε κτήριο του υπουργείου πολιτισμού με γκαζάκια κ.ά. 

Βανδαλισμοί καταστήματων σε Ερμού και Πατησίων 

Καταδρομικές επιθέσεις σε καταστήματα στην Ερμού και την Πατησίων πραγματοποίησαν κουκουλοφόροι, σπάζοντας βιτρίνες και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ομάδα 10-15 ατόμων πραγματοποίησε καταδρομική επίθεση στην Ερμού, προκαλώντας φθορές σε βιτρίνες καταστήματων. Αρχικά κανείς δεν γνώριζε την ταυτότητα των δραστών που προκάλεσαν σημαντικές φθορές σε εισόδους και βιτρίνες καταστημάτων που βρίσκονται στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, μέχρι που ανέβηκε στο διαδίκτυο ανάρτηση από αναρχικούς, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη σε ένδειξη συμπαράστασης στον Κ. Γιαγτζόγλου.

Η αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές νεαρών από τη Γερμανία στην οδό Μητροπόλεως, ωστόσο φαίνεται πως δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση.

Την Πέμπτη το πρωί, ομάδα περίπου 20 κουκουλοφόρων πραγματοποίησε επίθεση σε εμπορικά καταστήματα κοντά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχοντας ως ορμητήριο το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, βγήκαν στην οδό Πατησίων και με βαριοπούλες και σφυριά έσπασαν τις βιτρίνες δέκα καταστημάτων και ενός ταχυδρομείου. Αφού ολοκλήρωσαν τη δράση τους, οι νεαροί επέστρεψαν στο κτίριο της πρώην σχολής ΑΣΟΕΕ, πριν η αστυνομία ειδοποιηθεί και σπεύσει στο σημείο. Η παρουσία τους, μάλιστα, στον χώρο του πανεπιστημίου προκάλεσε προσωρινά πανικό μεταξύ των φοιτητών. Στο θέμα παρενέβη άμεσα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, διατάσσοντας κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί «εάν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα».

Κόντρα Τόσκα – αστυνομικών για τα επεισόδια

Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών πυροδότησαν νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Νίκο Τόσκα και τους συνδικαλιστές αστυνομικούς. Από τη μία, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε τους αστυνομικούς για αδράνεια και ανυπακοή στις εντολές του, ενώ οι συνδικαλιστές αφήνουν αιχμές κατά του κ. Τόσκα, σημειώνοντας πως επιδεικνύει ανοχή στην ανομία.

«Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Τους εξέφρασα την οργή μου και τους έδωσα οδηγίες», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια συνάντησής του, την Τετάρτη, με υπηρεσιακούς παράγοντες στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ. 
Απαντώντας στην κριτική που δέχονται η κυβέρνηση και ο ίδιος, ότι δεν συλλαμβάνονται μπαχαλάκηδες και μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας», τόνισε: «Για εμάς δεν υπάρχουν δικά μας παιδιά, οι εντολές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να εφαρμόζουν τον νόμο. Δεν ισχύει αυτό που λένε κάποιοι ότι εμείς φρενάρουμε τα όργανα από το να εφαρμόσουν τον νόμο». Στην ίδια συνέντευξη, ο αναπληρωτής υπουργός υπήρξε οξύς αναφερόμενος στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη: «Δεν κάνει τη δουλειά του, δεν θα του έδινα ούτε γράμμα να μεταφέρει».

Πάντως, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος, σχολιάζοντας τη δημόσια κριτική του κ. Τόσκα σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δήλωσε ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα την πληρώσει ο αστυφύλακας» και πρόσθεσε, «σε λίγο θα αποτελεί είδηση να μην υπάρχει επίθεση σε διμοιρία. Εμείς θα λέμε την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή χτυπάμε καμπανάκι κινδύνου, να μην έχουμε νεκρό συνάδελφο ή πολίτη. Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί».

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα μεταφερθεί ο Γιαγτζόγλου

Τη μεταγωγή του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου στις φυλακές Κορυδαλλού αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η απόφαση για τη μεταγωγή του δεν αποτελεί ικανοποίηση του αιτήματός του, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο γενικότερης αναδιάρθρωσης των φυλακών Κορυδαλλού. Το κατάστημα κράτησης του Κορυδαλλού θα μετατραπεί σταδιακά σε φυλακή υποδίκων και οι κατάδικοι θα μεταφερθούν σε άλλα καταστήματα κράτησης ανά τη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ήδη αποφασίστηκε χθες η μεταγωγή των πρώτων 52 καταδίκων από τις φυλακές Κορυδαλλού σε άλλα καταστήματα και παράλληλα η μεταγωγή σε αυτές 27 υποδίκων. Οι μεταγωγές, ανάμεσα στις οποίες και αυτή του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, θα γίνουν έως τις 10 Απριλίου.


σχετικα αρθρα