current views are: 13

8 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση07:19

ActionAid για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Είσαι πολύ δυνατή, το ξέρεις;

Το 1995 μόλις 13 χώρες είχαν θεσπίσει νόμους κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Δημοσίευση 07:19’

Το 1995 μόλις 13 χώρες είχαν θεσπίσει νόμους κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Η ActionAid με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, παρουσιάζει βίντεο με γυναίκες τη στιγμή που τους υπενθυμίζεται μία απλή αλήθεια: ότι είναι δυνατές!

Γυναίκες από την Ουγκάντα, την Ελλάδα, το Ιράν, το Ιράκ, την Γκάνα, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, γυναίκες που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τους φόβους τους, που ξεπερνούν τα εμπόδια και καθημερινά καταγράφουν μικρές και μεγάλες νίκες, στέλνουν ένα μήνυμα ενδυνάμωσης στις γυναίκες όλου του κόσμου.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 1995 μόλις 13 χώρες είχαν θεσπίσει νόμους κατά της ενδοοικογενειακής βίας ενώ το 2016 ο αριθμός είχε φτάσει τις 137. Το 2011 το ποσοστό των γυναικών που είχαν δικό τους τραπεζικό λογαριασμό έφτανε 47% ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 2014 ήταν 58%.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου τα δύο τρίτα των χωρών στις αναπτυσσόμενες περιοχές πέτυχαν την ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ σε 46 χώρες, οι γυναίκες σήμερα κατέχουν πάνω από το 30% των εδρών στα εθνικά κοινοβούλια.

Η ActionAid από την αρχή της ίδρυσής της, έχει επιλέξει να είναι στο πλευρό των γυναικών στον αγώνα τους για μία πιο δίκαιη ζωή, χωρίς βία και διακρίσεις. Στοχεύει στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωσή τους. Δουλεύει για την πρόσβαση όλων των κοριτσιών στην εκπαίδευση και τις στηρίζει να αποκτήσουν ίσο ρόλο στην οικογένεια και την κοινωνία.

Μέσα σε ένα χρόνο στήριξε 324.000 γυναίκες σε 30 χώρες να κινητοποιηθούν και να ανακόψουν τη βία κατά γυναικών και κοριτσιών. Ακόμα, 55.000 γυναίκες σε 20 χώρες απέκτησαν δικό τους εισόδημα και κατάφεραν να έχουν έτσι πιο ισότιμη θέση στην κοινότητά τους. Οι ίδιες δεν δέχονται πια να παντρεύουν τα παιδιά τους πρόωρα, να υπόκεινται σε πρακτικές κλειτοριδεκτομής ή να τους ασκείται ενδοοικογενειακή βία. Έχουν ενδυναμωθεί και απαιτούν δικαιοσύνη όταν καταπατώνται τα δικαιώματά τους.

Στην Ελλάδα, στο Επίκεντρο, η οργάνωση στηρίζει τις γυναίκες παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομικές και λογιστικές συμβουλές, βοήθεια για εύρεση εργασίας ενώ δημιουργεί και ποικίλα ομαδικά εργαστήρια ενδυνάμωσης.

Σε όλες τις χώρες δράσης της οργάνωσης, σκοπός της ActionAid είναι πάντα η ενδυνάμωση των γυναικών για να μπορούν οι ίδιες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να σταθούν στα πόδια τους και να συνειδητοποιήσουν αυτή τη δύναμη, που όπως φαίνεται και στο βίντεο, όλες οι γυναίκες έχουν μέσα τους. Δύναμη στην οποία στηρίζονται και αλλάζουν τον κόσμο.

 


σχετικα αρθρα