current views are: 11

8 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση17:35

Οι διάλογοι των νεοναζί της Combat 18 – Γκαζάκια, αυτοσχέδιες βόμβες και βιβλία του Χίτλερ στα σπίτια τους

Τα ευρήματα της αστυνομίας από τους ελέγχους στις οικίες των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης

Δημοσίευση 17:35’

Τα ευρήματα της αστυνομίας από τους ελέγχους στις οικίες των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης

Δεκάδες κάλυκες, γκαζάκια και εκρηκτική ύλη εντοπίστηκαν  κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που διεξάγει η αστυνομία στις οικίες μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης «Combat 18».

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τα μέλη της οργάνωσης είχαν στην κατοχή τους κουκούλες, σημαίες με τη σβάστικά, μαχαίρι και γκαζάκια.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη, κατά περίπτωση, για διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, εμπρησμό, έκρηξη, διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών και οπλοκατοχή.

Το χρονικό

Η αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις των μελών έπειτα από ταυτόχρονη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σε επαρχία και Αθήνα.

Πληροφορίες του Newpost, αναφέρουν ότι ένας από τους συλληφθέντες έπεσε στα χέρια των Αρχών τη Δευτέρα το βράδυ και φέρεται να είναι κάτοικος Χαϊδαρίου και ιδιοκτήτης επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον ένας εκ των συλληφθέντων φέρεται να ανήκει στην ομάδα “Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές”.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει έρευνες σε σπίτια στην Αττική και στα Γιάννενα και  σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας, όπου δεν βρέθηκε κάτι αξιοποιήσιμο. 

Στα Γιάννενα συνελήφθη ένα άτομο, το οποίο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι από τα σημαντικά μέλη της οργάνωσης.

Όλοι είναι νεαρής ηλικίας (μέχρι 30 ετών), ενώ μεταξύ τους είναι και ένας δικηγόρος, και κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις, εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Ο «εγκέφαλος»

Ο 35χρονος άνδρας που εμφανίζεται ως «εγκέφαλος» στην απολογία του αποδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση από το 2010 και μέχρι σήμερα έχει το ρόλο του συντονιστή. Δήλωσε ότι η οργάνωση «ΑΜΕ» είναι ακέφαλη, χωρίς αρχηγό, και έχει ένα ρόλο συντονιστή ο οποίος είναι ο ίδιος. Συντόνιζε το οπτικοακουστικό υλικό που λάμβανε από άτομα του εθνικιστικού χώρου και αποφάσιζε τι θα αναρτηθεί. Διατηρεί δύο προφίλ στο facebook ως «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας» και «Αλέξανδρος Τσαμπανίκαρας». Ομολόγησε τις ιστοσελίδες που διαχειρίζεται, αλλά και τις επιθέσεις στο στέκι Σινιάλο, Ανω-Κάτω Πατησίων, στο στέκι προσφύγων στην οδό Νοταρά 26.

Ακόμη, αποδέχθηκε τη συμμετοχή του σε δύο ενέργειες λέγοντας πως συνεργός του είναι ένας 20χρονος που κρατούσε τσίλιες και τραβούσε βίντεο. Δήλωσε ότι ο «Τσαμπανίκας» απαίτησε την επίθεση στο Σινιάλο και στο Ανω-Κάτω Πατησίων και ότι επιθυμούσε να απεμπλακεί αλλά το «Τσαμπανίκας» τον απειλούσε. Ο 22χρονος αποδέχθηκε και εκείνος τη συμμετοχή του, το ίδιο και ένας συνομήλικός του που είπε ότι συμμετείχε στις επιθέσεις στη Στέγη Προσφύγων στην Κάνιγγος, στην κατάληψη Βανκούβερ, στην κατάληψη Ζαΐμη.

Οι διάλογοι 

Την ίδια ώρα, έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει το προφίλ του 35χρονου επικεφαλής της οργάνωσης ο οποίος μέσω facebooκ στρατολογούσε νέα μέλη, και συντόνιζε τις επιθέσεις.

Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι του 35χρονου αρχηγού της «Combat 18» στις 8 Φεβρουαριου του 2018, προκαλώντας την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών με τον άγνωστο να κάνει λόγο για όπλα και εκρηκτικά.  

-Πρέπει να κάνουμε κάτι αυτές τις μέρες
-Ναι, πρέπει να κανονίσουμε δράσεις με τους Ανένταχτους ,Μαιάνδριους Εθνικιστές
-Θα μιλήσω με τον Αλέξανδρο, τον ΤΣΑΜΠ αλλά και με τον Λύκο από την Χρυσή Αυγή.

Ακόμη ένας διάλογος ρίχνει φως στο σχέδιο δράσης τους.

-Εγώ είχα πει για γκαζάκια, δεν ξέρω βασικά, δεν είπα ποιος είχε την ιδέα να πάμε στο «SIGMUND» πρώτα.

– Ο Ηλίας είχε σκεφτεί για την ακρίβεια, το σκεφτόμασταν για την τράπεζα γι’ αυτό και λέμε , άστο τώρα, μεγάλη ιστορία.

-Ναι το σκεφτόμουν αυτό, σαν ένα τρόπο μετά τα γκαζάκια με τις πέτρες και λέω, αφού θα κάνουμε αυτό που λέει ο Ηλίας πάμε Φαβέλα τότε, τώρα τι να σου πω.


σχετικα αρθρα