ΕΛΛΑΔΑ

Μετακινήθηκαν οι διοικητές των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2018, 08:57 / Ανανεώθηκε 9 Μαρτίου 2018, 15:06
Μετακινήθηκαν οι διοικητές των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία
Facebook Twitter Whatsapp

Το παρασκήνιο της σύλληψης στον Έβρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ώρα που εξελίσσεται το θρίλερ της κράτησης των δύο στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, οι διοικητές τους λαμβάνουν «φύλλο πορείας» και οδηγούνται σε... αλλαγή καθηκόντων! Την ίδια στιγμή, ρεπορτάζ αποκαλύπτει το παρασκήνιο της σύλληψής τους στον Έβρο, την περασμένη Πέμπτη, ενώ συγγενής ενός εκ των δύο κρατουμένων απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση να μην χαλαρώσει και να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα. Παράλληλα, στην Ορεστιάδα διοργανώνεται την Κυριακή συλλαλητήριο με αίτημα την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.

"Αλλαγή φρουράς" στη 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού Διδυμοτείχου και στην 3η Ορεινή, Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία "Ρίμινι" που βρίσκονται εδώ και οκτώ ημέρες στη "δίνη" του θρίλερ με τη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υποστράτηγος Δημήτρης Μπονώρας, από την 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού Διδυμοτείχου θα αναλάβει πόστο στον Δ' Κλάδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με πιθανότερη την αξιοποίησή του στη Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού. Από την άλλη, ο Ταξίαρχος Ανδρέας Φλωράτος θα αφήσει τη διοίκηση της  3ης Mηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας ''Ρίμινι'' και θα πάρει στα χέρια του τα ηνία της Σχολής Πεζικού στη Χαλκίδα. 

Θυμίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη οι "Κρίσεις των Ανώτατων Αξιωματικών", ενώ πηγές του υπουργείου Άμυνας χαρακτηρίζουν τις μεταθέσεις προγραμματισμένες.

Έκκληση συγγενή στρατιωτικού προς την κυβέρνηση: Μην χαλαρώνετε! 

«Θα θέλαμε να λήξει η υπόθεση και η ενασχόληση της κυβέρνησης να είναι έντονη», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο θείος του ενός εκ των δύο κρατουμένων αξιωματικών, Δημήτρη Κούκλατζη, Χρήστος.

«Η έκκληση μου είναι να ασχολούνται όσο γίνεται πιο συστηματικά χωρίς να υπάρχουν χρονικά περιθώρια χαλάρωσης. Να διατηρηθεί υψηλά το θέμα. Είναι η μόνη μας ελπίδα. Τους παρακαλούμε να μην χαλαρώσουν ούτε στιγμή», υπογράμμισε.

Τη Δευτέρα αναμένεται οι γονείς των δύο προφυλακισμένων Ελλήνων να επισκεφθούν τα παιδιά τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Η συνομιλία με τον Ταξίαρχο

Διαπραγμάτευση μιας ώρας προηγήθηκε της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο από τους Τούρκους, όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με πληροφορίες απο στρατιωτικές πηγές, όταν η ελληνική περίπολος ακινητοποιήθηκε απο την ομάδα των Τούρκων, ο Έλληνας ανθυπολοχαγός κάλεσε απο το κινητό του τηλέφωνο τον Ταξίαρχο της περιοχής του, εξηγώντας του τι είχε συμβεί. Η συνομιλία τους κράτησε πάνω από δέκα λεπτά.

Ακολούθως, ο Ταξίαρχος κάλεσε τον Τούρκο αξιωματικό ο οποίος ήταν υπεύθυνος της τουρκικής ομάδας που είχε εντοπίσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ζητώντας του να τους αφήσει και να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους, όπως παγίως συνέβαινε ως τώρα σε περιπτώσεις όπου ελληνική ή τουρκική περίπολος περνούσε την μεθόριο γραμμή και βρισκόταν στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίεςτου ΑΝΤ1, η απάντηση που εισέπραξε ο Ταξίαρχος, μετά απο μακρά συζήτηση, ήταν ότι δεν μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, καθώς το θέμα είχε ήδη ανατεθεί στην τουρκική Στρατοχωροφυλακή.

Συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα για τους δύο στρατιωτικούς

Συλλαλητήριο για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακή της Αδριανούπολης στην Τουρκία διοργανώνεται αυτή την Κυριακή 11 Μαρτίου στην Ορεστιάδα

Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Κώστας Καραΐσκος εκδότης του εντύπου «Αντιφωνητής» της Θράκης, σε συνέντευξή του στον Focus Fm της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος τόνισε πως είναι σημαντικό η συμμετοχή να είναι απ’ όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα.

Σε διαδικτυακή πρόσκληση που κυκλοφορεί για το συλλαλητήριο εξάλλου αναφέρεται πως πρέπει όλος ο λαός του Έβρου να δώσει το παρόν, χωρίς κομματικές ταυτότητες.