current views are: 11

9 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση15:26

Mail στους Γάλλους που ζουν στην Ελλάδα: Τι να κάνετε σε περίπτωση «κρίσης» – Η απάντηση της πρεσβείας

Αξιοπερίεργο είναι και το timing της αποστολής του

Δημοσίευση 15:26’

Αξιοπερίεργο είναι και το timing της αποστολής του

Ένα Mail για περιπτώσεις «μείζονος κρίσης» στο πλαίσιο του σχεδίου ασφάλειας της γαλλικής κοινότητας έστειλε το γαλλικό προξενείο στους Γάλλους υπηκόους που ζουν στη χώρα μας.

Το συγκεκριμένο mail στέλνεται από σήμερα το πρωί, με τη… δικαιολογία σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του Star, ότι οι Γάλλοι που έρχονται στην Ελλάδα ανησυχούν  για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού!

Να σημειώσουμε πάντως, πως ποτέ στο παρελθόν το γαλλικό Προξενείο δεν είχε στείλει ανάλογο μήνυμα ούτε σε σεισμούς αλλά ούτε και σε δονήσεις.

Αξιοπερίεργο είναι και το timing της αποστολής του, καθώς αυτή την περίοδο οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι τεταμένες, και πολλοί ίσως φοβούνται κλιμάκωση είτε κάποιο σοβαρό επεισόδιο.

Το e-mail εστάλη στις 10:40 το πρωί της Παρασκευής και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σε περίπτωση μείζονος κρίσης, κάθε  Γάλλος υπήκοος που είναι εγγεγραμμένος στο γαλλικό μητρώο της Ελλάδας, ανήκει σε μια «νησίδα» (τομέα) το οποίο έχει έναν επικεφαλής.

Μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου ασφαλείας της γαλλικής κοινότητας, η προξενική αρχή της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα επικοινωνεί κάποιες πληροφορίες:

Σχέδιο ασφαλείας και τομεάρχης:

Σας προσκαλούμε να συμβουλευτείτε αυτό το link https://gr.ambafrance.org/Plan-de-securite-ilots-6522

Γνωρίζετε τον τομεάρχη σας;

Αν όχι, μπορείτε να βρείτε αυτή την πληροφορία στο πιστοποιητικό εγγραφής στο μητρώο (στην ενότητα Ασφάλεια αναφέρονται η ταυτότητα και τα στοιχεία του τομεάρχη της νησίδας σας)

Με αυτή την ευκαιρία, σας υπενθυμίζουμε να ενημερώσετε τις οικογένειες σας/τους φίλους/ τις γνωριμίες που σας επισκέπτονται στην Ελλάδα, να εγγραφούν στις ενημερώσεις «Ariane», για την καλύτερη εξασφάλιση της ασφάλειας των υπηκόων μας κατά την διάρκεια των μετακινήσεων τους εκτός Γαλλίας.https://pastel.diplomatie.gouv.fr/fildariane/dyn/public/login.html

Όλες οι πληροφορίες είναι επίσης διαθέσιμες σ αυτό το άρθρο: https://gr.ambafrance.org/connaissez-vous-votre-Chef-d-ilot

Για μια καλύτερη ασφάλεια, παρακαλείστε να ενημερώνεται τα στοιχεία σας, κατά την διάρκεια αλλαγών (διεύθυνσης, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τηλέφωνο κτλ) πηγαίνοντας στο λογαριασμό σας στην ιστοσελίδα service-public.fr».

Ο χάρτης με τις «νησίδες» – «τομείς» που έχουν χωρίσει οι Γάλλοι την Ελλάδα ώστε να ξέρουν πως να κινηθούν οι Γάλλοι υπήκοοι σε περίπτωση μείζονος κρίσης

 Η απάντηση της Γαλλικής πρεσβείας:

Η γαλλική πρεσβεία σε σχέση με τη διαρροή του mail σε μέσα ενημέρωσης εξέφρασε την λύπη της για παρερμηνείες όπως αναφέρει.

Τόνισε πως πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα στο πλαίσιο αναβάθμισης του συστήματος ασφαλείας της αρχής σε όλες τις πρεσβείες.

Η ανακοίνωση:

Μία από τις ουσιαστικές αποστολές του γαλλικού διπλωματικού δικτύου είναι η προστασία των συμπολιτών μας στο εξωτερικό.

Σ’αυτό το πλαίσιο, οι πρεσβείες της Γαλλίας σε όλες τις χώρες του κόσμου υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα προστασίας και προειδοποίησης της γαλλικής κοινότητας που είτε κατοικεί είτε ταξιδεύει στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει στις χώρες που παρουσιάζουν μεγάλο σεισμικό κίνδυνο ή είναι ευάλωτες σε σημαντικές φυσικές καταστροφές. Για του Γάλλους ταξιδιώτες, ένα από αυτά τα μέτρα είναι η δημιουργία από το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών μιας πλατφόρμας εγγραφής στην οποίαν ενθαρρύνονται να αναγράφουν τα στοιχεία τους όταν μετακινούνται εκτός Γαλλίας. Για την γαλλική κοινότητα που κατοικεί στην Ελλάδα, ένα άλλο μέτρο είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνομιλητών μεταξύ των μελών της γαλλικής κοινότητας και η εγγραφή των κατοίκων στην ενημερωτική πλατφόρμα του προξενείου.

Στην Ελλάδα, όπως όλες οι πρεσβείες, η πρεσβεία της Γαλλίας κινητοποιείται για την ασφάλεια των Γάλλων υπηκόων. ΄Εχει ήδη δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια ένα δίκτυο υπευθύνων ανά γεωγραφικό τομέα. Έγινε αντιληπτό ότι το δίκτυο έπρεπε να γίνει περισσότερο γνωστό στους Γάλλους υπηκόους σε μια χώρα με σημαντικούς φυσικούς κινδύνους, όπως οι σεισμοί και οι πυρκαγιές. Απεφασίσθη λοιπόν να σταλεί ένα μήνυμα, το οποίο δεν έχει τον χαρακτήρα συναγερμού, προς ενημέρωση της γαλλικής κοινότητας σχετικά με την ύπαρξη δυνατότητας εγγραφής και σχετικά με τη λειτουργία του συστήματός μας.

Το εν λόγω μήνυμα, που δεν προοριζόταν για δημοσιοποίηση, απευθύνεται λοιπόν με τον συνήθη τρόπο στα μέλη της γαλλικής κοινότητας. Έχει διοικητικό χαρακτήρα, ανταποκρίνεται σε ένα σύνηθες διάβημα όλων των γαλλικών προξενείων στο εξωτερικό και δεν έχει καθόλου στοιχεία συναγερμού ή επικαιρότητας.

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2018


σχετικα αρθρα