ΕΛΛΑΔΑ

Εξοπλιστικός πυρετός: Αγοράζει τέσσερις γαλλικές φρεγάτες η Αθήνα – Επιταχύνεται η αναβάθμιση των F-16

Δημοσίευση 10 Μαρτίου 2018, 12:07 / Ανανεώθηκε 10 Μαρτίου 2018, 19:47
Εξοπλιστικός πυρετός: Αγοράζει τέσσερις γαλλικές φρεγάτες η Αθήνα – Επιταχύνεται η αναβάθμιση των F-16
Facebook Twitter Whatsapp

Στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συναγερμό στην Αθήνα αλλά και «εξοπλιστική» κούρσα φέρνει η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και αυτό γιατί το Πεντάγωνο επιταχύνει την αγορά τεσσάρων γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra, καθώς επίσης και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» οι σχετικές συζητήσεις, που αφορούν την αγορά δύο φρεγατών, με δικαίωμα επέκτασης για δύο ακόμα, έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες, αλλά η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στο Αιγαίο είναι ένα ισχυρό κίνητρο για την επίσπευση των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αμέσως μετά το Πάσχα.

Μέχρι τότε θα έχουν μορφοποιηθεί οι προδιαγραφές και θα έχουν «κλειδώσει» λεπτομέρειες, όπως τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν τα εν λόγω σκάφη, το είδος των ραντάρ και των συστημάτων επικοινωνίας κ.ά.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, είναι ότι η Ελλάδα στρέφεται προς το Παρίσι και τον Εμανουέλ Μακρόν προσωπικά, αποσκοπώντας σε μια στρατηγική συνεργασία, στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, όπως την αντιλαμβάνεται και επιχειρεί να την υλοποιήσει ο γάλλος πρόεδρος.

Οι γαλλικές φρεγάτες Belharra, με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους (κατηγορίας stealth) και την ισχύ των οπλικών συστημάτων τους, σηματοδοτούν εξάλλου μια αλλαγή οπτικής από πλευράς του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Και τούτο, διότι τα συγκεκριμένα, υψηλής τεχνολογίας σκάφη δε διαθέτουν απλώς αντιαεροπορικά συστήματα αυτοάμυνας, όπως οι φρεγάτες που διαθέτει τώρα το ΠΝ, αλλά έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν αντιαεροπορική προστασία περιοχής και να αποτελέσουν παράγοντα κυριαρχίας σε ανοιχτή θάλασσα.

Είναι δεδομένο πως τα ανωτέρω αποκτούν μεγάλη αξία εάν ληφθούν υπόψη αφενός η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η ύπαρξη φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και αφετέρου οι συνομιλίες της Αθήνας με τους γείτονές της για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Σε ό,τι αφορά το κόστος για την αγορά των υπερσύγχρονων γαλλικών σκαφών, εκτιμάται ότι η αγορά δύο εξ αυτών θα υπερβεί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ζήτημα της πληρωμής αναμένεται να διευθετηθεί μέσω της αποδέσμευσης κερδών που έχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων.

Ένα από τα αγκάθια στην υπόθεση της αγοράς των φρεγατών τύπου Belharra είναι το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να παραληφθούν νωρίτερα από το 2021, καθώς αυτές είναι υπό ναυπήγηση και δεν υπηρετούν ακόμη ούτε στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Για να καλυφθεί το χρονικό αυτό κενό, συζητείται η ενοικίαση δύο φρεγατών τύπου Fremm (επίσης κατηγορίας stealth), μέχρι να παραληφθούν οι φρεγάτες Belharra.

Τρέχουν για την αναβάθμιση των F-16

Παράλληλα, όπως μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Καθημερινή, βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα σημαντική αντιπροσωπεία της αμερικανικής κυβέρνησης και, απ’ ό,τι φαίνεται, ήρθαν σε συμφωνία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού του κόστους αναβάθμισης 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στο 1,1 δισ. ευρώ. Παραμένουν, βέβαια, αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες, ωστόσο φαίνεται ότι οι συζητήσεις προχωρούν.

Βασικό πρόβλημα παραμένει η χρηματοδότηση του πρώτου έτους, όταν πρέπει να πραγματοποιηθεί η αγορά των συστημάτων που θα τοποθετηθούν πάνω στα μαχητικά. Η αναβάθμιση των F-16 θεωρείται απαραίτητη προκειμένου ο στόλος της Π.Α. να μπορεί να συνεργαστεί με F-35... όταν η προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς καταστεί πιθανή. Πέραν της αναβάθμισης του F-16, η Αθήνα επιθυμεί να επωφεληθεί από την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία (κυρίως σε επίπεδο εκπαίδευσης) με τις ΗΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους και για άλλα οπλικά συστήματα, μικρότερης αξίας.