current views are: 11

11 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση16:33

Με εντολή Ερντογάν η σύλληψη των δύο στρατιωτικών – Μεγάλο συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα

Το παρασκήνιο

Δημοσίευση 16:33’

Το παρασκήνιο

Το παρασκήνιο της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις Καστανιές από Τούρκους την περασμένη Παρασκευή, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», την ώρα που οι αντιδράσεις στον Έβρο κλιμακώνονται.

Κλιμάκιο αμερικανών στην οριογραμμή

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κλιμάκιο Αμερικανών βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στον Βόρειο Έβρο για να κάνει αυτοψία  στο σημείο και να διερευνήσει τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγινε η σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Παράλληλα, ο υποδιοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ταξίαρχος Fred Maiocco, επικεφαλής αντιπροσωπείας επιτελών της Διοίκησης, επισκέφτηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού και ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, για όλες τις εξελίξεις.

αυτό που ενδιέφερε το κλιμάκιο των Αμερικανών που βρέθηκαν στον Έβρο ήταν να διακριβώσουν τη θέση, στην οποία βρίσκονταν οι Έλληνες στρατιωτικοί την ώρα της σύλληψης (μορφολογία της περιοχής, στίγμα τηλεφώνων) και τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν.

Την ευθύνη για τα μέτρα φύλαξης και επιτήρησης σε όλη την ευρύτερη περιοχή των Καστανιών έχει η μονάδα του Πυροβολικού και όχι η μονάδα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, η 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «Ρίμινι» που έχει έδρα την Καβύλη, στο μέσον της διαδρομής Ορεστιάδα – Καστανιές. Ενίοτε αναλαμβάνει μόνο συμπληρωματικά να εκτελεί περιπολίες στην περιοχή των Καστανιών που ελέγχεται από το «φυλάκιο 1», δίπλα στον μεθοριακό σταθμό. Αυτό έγινε την Πέμπτη 1η Μαρτίου, όταν ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Δημήτρης Κούκλατζης βρέθηκαν στην περιοχή για να εκτελέσουν περιπολία. Τα νερά του παρακείμενου ποταμού Άρδα είχαν αρχίσει να φουσκώνουν, ενώ στην περιοχή υπήρχαν έντονα καιρικά φαινόμενα με χιονόπτωση και ομίχλη. Στοιχεία που, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από τις καταθέσεις των δύο στρατιωτικών, στάθηκαν η αιτία ώστε από λάθος να βρεθούν μέσα στο τουρκικό έδαφος, ακολουθώντας ίχνη μεταναστών.

Μάχιμη μονάδα

Η ταξιαρχία «Ρίμινι» θεωρείται από στρατιωτικούς η πιο μάχιμη μονάδα του Βόρειου Έβρου, ενώ είναι και από τις πιο γνωστές. Τον περασμένο Σεπτέμβριο επισκέφθηκε την έδρα της μονάδα στην Καβύλη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τα στελέχη της συνεχώς εκπαιδεύονται σε παραποτάμους του ποταμού Άρδα και τάφρους στον Βόρειο Έβρο.

Τα στοιχεία που διέρρευσαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις ακριβείς συνθήκες της σύλληψης των δύο στρατιωτικών φαίνεται να διαψεύδουν και τα σενάρια όλων αυτών των ημερών περί ενέδρας, στην οποία έπεσαν οι Μητρετώδης και Κούκλατζης. Δείχνουν όμως ότι το θέμα της σύλληψης και όσα ακολούθησαν ήταν τελικά επιλογή της τουρκικής ηγεσίας.

Όταν η ελληνική περίπολος ακινητοποιήθηκε από τους Τούρκους, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στο κοντινό τουρκικό φυλάκιο που είναι απέναντι από το ελληνικό «φυλάκιο 1». Εκεί φέρεται να δόθηκε αρχικά η δυνατότητα στον ανθυπολοχαγό Αγγ. Μητρετώδη να καλέσει από το κινητό του τον ταξίαρχο της μονάδας του εξηγώντας του τι είχε συμβεί. Η συνομιλία τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κράτησε περίπου δέκα λεπτά. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με όσα διέρρευσαν, ο ταξίαρχος κάλεσε τον ομόβαθμό του Τούρκο διοικητή της μονάδας, ζητώντας του να τους αφήσει ώστε να επιστρέψουν στη μονάδα τους. Ακολουθώντας μια πάγια τακτική, συνήθη όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπήρχαν παρόμοια γεγονότα και από τις δύο πλευρές.

Εντολή Ερντογάν

Η εμπλοκή όμως της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (Jandarma), άντρες της οποίας ήταν παρόντες στη σύλληψη, έδωσε άλλη τροπή. Μέσω της τελευταίας, που διατηρεί ξεχωριστό δίαυλο επικοινωνίας, ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία-κυβέρνηση και ο χειρισμός του θέματος ξέφυγε από το επίπεδο του Τούρκου διοικητή. Έτσι ο τελευταίος, ύστερα από μια επικοινωνία που κράτησε περί τα 45 λεπτά, ενημέρωσε τον Έλληνα ταξίαρχο τελικά πως το όλο θέμα χειριζόταν πλέον η Jandarma και θα ακολουθούνταν η δικαστική οδός. Τα στελέχη της στρατοχωροφυλακής Jandarma θεωρούνται ως οι «πραιτωριανοί» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ήταν αυτοί που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των επίδοξων πραξικοπηματιών το 2016. Η Jandarma εκτός από καθήκοντα αστυνόμευσης στις εκτός πόλεων περιοχές έχει στην εποπτεία της και τα σύνορα.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται την ώρα που σήμερα πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα για την άμεση επιστροφή των δύο. Η πλατεία της Ορεστιάδας πλημμύρισε από κόσμο κάθε ηλικίας που ζητούσε τον άμεσο επαναπατρισμό των δύο νέων από την Τουρκία.

Νωρίτερα, δεκάδες ποδηλάτες του ποδηλατικού συλλόγου «Ρήσος» Ορεστιάδας, συμμετείχαν σε ποδηλατοπορεία προς το τελωνείο Καστανεών, όπου βρίσκονταν από νωρίς το πρωί αστυνομικές δυνάμεις.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών διαδήλωσαν ειρηνικά φωνάζοντας συνθήματα για τους δύο στρατιωτικούς ενώ η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε μετά τις 3 το μεσημέρι με τον κόσμο να ψάλλει τον εθνικό ύμνο.


σχετικα αρθρα