ΕΛΛΑΔΑ

Οι διάλογοι Εισαγγελέα – Αστυνομίας στην Τούμπα μετά την εισβολή Σαββίδη: «Θέλετε να καεί η πόλη;»

Δημοσίευση 13 Μαρτίου 2018, 16:32 / Ανανεώθηκε 13 Μαρτίου 2018, 20:03
Οι διάλογοι Εισαγγελέα – Αστυνομίας στην Τούμπα μετά την εισβολή Σαββίδη: «Θέλετε να καεί η πόλη;»
Facebook Twitter Whatsapp

Χωρίς άδεια εισαγγελέα το όπλο – Τι απαντά ο ΠΑΟΚ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έντονο παρασκήνιο αποκαλύπτεται αναφορικά με όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας, πριν και μετά την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο. Από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης παραγγέλθηκε νωρίτερα σήμερα έρευνα για τις ευθύνες των αστυνομικών που βρίσκονταν στο τερέν, αλλά δεν συνέλαβαν τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ ή οποινδήποτε άλλον, παρά τις εντολές της αθλητικής εισαγγελέως, που ήταν παρούσα. Την ίδια στιγμή, το VICE αποκαλύπτει ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά το περασμένο καλοκαίρι στο αίτημα Σαββίδη για την άδεια οπλοφορίας.

Στην ερώτηση γιατί δεν γίνονται συλλήψεις, αστυνομικοί φέρονται να λένε: «Υπάρχουν 30.000 οπαδοί στις κερκίδες, θέλετε να καεί η πόλη;»

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του VICE, η αθλητική εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Λιάσου, βρέθηκε από νωρίς την Κυριακή στο γήπεδο της Τούμπας. Στις 19:15, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, φέρεται να επικοινωνεί με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, ακόμη και μια χαρτοπετσέτα να πέσει στο γήπεδο». Το παιχνίδι ξεκινά στις 19:30 και η επίμαχη φάση του γκολ, που το τίναξε στον αέρα, συμβαίνει στο 89o λεπτό, δηλαδή στις 21:30. Αμέσως μετά, ο Ιβάν Σαββίδης εισβάλει στο τερέν, σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση. Μαζί του στο γήπεδο μπαίνουν σωματοφύλακες και ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Λούμπος Μίχελ, καθώς και παράγοντες της ΑΕΚ. Στον αγωνιστικό χώρο βρίσκονται ένστολοι αστυνομικοί και μια διμοιρία των ΜΑΤ, ωστόσο δεν γίνεται καμία σύλληψη.

Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι στις 22:40, δηλαδή 70 λεπτά αργότερα κι ενώ έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο φωτογραφίες ειδησεογραφικών πρακτορείων στις οποίες διακρίνεται ότι ο Σαββίδης οπλοφορεί, η αθλητική εισαγγελέας επικοινωνεί εκ νέου με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρο Τσόγκα, επιβεβαιώνοντας ότι η εντολή της για συλλήψεις έχει προωθηθεί στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Στις 22:45 ο Σαββίδης φεύγει από τα αποδυτήρια, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστη η ακριβής ώρα που αναχωρεί από το γήπεδο. Οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν «πρακτική αδυναμία» για τη σύλληψη του προέδρου της ομάδας, μάλιστα αποκαλύπτεται ότι στην ερώτηση γιατί δεν γίνονται συλλήψεις, φέρεται να απάντησαν: «Υπάρχουν 30.000 οπαδοί στις κερκίδες, θέλετε να καεί η πόλη;». Από την αρχή ως το τέλος του επεισοδίου, παρά τα όσα διαδραματίστηκαν στο τερέν, στις κερκίδες της Τούμπας δεν έγινε το παραμικρό επεισόδιο. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Αθλητικό Νόμο, η παράνομη είσοδος στον αγωνιστικό χώρο και η κατοχή αντικειμένου από το οποίο μπορεί να προκληθεί βλάβη, είναι αυτόφωρα αδικήματα και για την επέμβαση της αστυνομίας δεν χρειάζεται καμία ειδική εντολή.

Το πρωί της Δευτέρας γίνεται γνωστό ότι ο Ιβάν Σαββίδης αναζητείται στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, το ίδιο και όσοι μπήκαν μαζί του στον χορτάρι της Τούμπας. Μέχρι τη λήξη του Αυτοφώρου, δεν εντοπίζεται, το ίδιο και ο αστυνομικός, που βρίσκεται αποσπασμένος για την προσωπική του φύλαξη. Το πρωί της Τρίτης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Τσόγκας παραγγέλνει τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Στο διαβιβαστικό της εντολής επισυνάπτονται δημοσιεύματα αθλητικών ιστοσελίδων, καθώς και πέντε φωτογραφίες. Ο εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί η ευθύνη των αστυνομικών που δεν παρενέβησαν, καθώς επίσης να ληφθούν καταθέσεις από παράγοντες της ΑΕΚ, που κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν απειλές. Επίσης, ζητείται να εξεταστεί το φύλλο αγώνα, οι εκθέσεις των παρατηρητών και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο, να ελεγχθεί η επιρροή της οπλοφορίας στη συμπεριφορά των διαιτητών. Η προκαταρκτική εξέταση θα συσχετιστεί με την ποινική δικογραφία που σχηματίζεται από την υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. Το πειθαρχικό κομμάτι (τυχόν τιμωρία του Σαββίδη ή του ΠΑΟΚ) αφορά ξεχωριστό κομμάτι των αρμόδιων αθλητικών οργάνων.

Στις 17 Αυγούστου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας απάντησε γραπτώς στην Κρατική Ασφάλεια/Τμήμα Όπλων ότι η εισήγησή του είναι αρνητική [...] η ανεπίσημη εξήγηση ήταν ότι ο Σαββίδης έχει ήδη ιδιωτική φρουρά.

Την ίδια στιγμή, παρασκήνιο υπάρχει και αναφορικά με την άδεια οπλοφορίας του Ιβάν Σαββίδη. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ είχε καταθέσει σχετική αίτηση το καλοκαίρι του 2017 – για απόκτηση άδειας, όχι ανανέωση. Για την έγκρισή της απαιτείται η θετική εισήγηση του αστυνομικού διευθυντή και ενός ψυχολόγου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η γνωμάτευση του εισαγγελέα ζητείται μεν, αλλά δεν είναι δεσμευτική. Η αστυνομία ζήτησε στις 7 Αυγούστου 2017 την άποψη του εισαγγελέα. Στις 17 Αυγούστου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας απάντησε γραπτώς στην Κρατική Ασφάλεια/Τμήμα Όπλων ότι η εισήγησή του είναι αρνητική. Το σκεπτικό ήταν ότι «δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι προς τούτο», κι αυτό διότι ο Σαββίδης έχει ήδη ιδιωτική φρουρά.

Η απάντηση του ΠΑΟΚ

Πάντως, άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του Ιβάν Σαββίδη ξεκαθαρίζουν ότι τα στοιχεία αφορούν τον Αύγουστο του 2017.

Η άδεια του «αφεντικού» του ΠΑΟΚ βγήκε αργότερα, όταν και επιβεβαιώθηκαν απειλές κατά του ιδίου και της οικογένειάς του, καθώς πρόκειται για έναν ισχυρό επιχειρηματία, όπως διευκρινίζεται από το περιβάλλον του μεγαλομετόχου. (Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο sportdog.gr)

Ο Σαββίδης ζητά συγγνώμη

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, ο Ιβάν Σαββίδης εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, με την οποία ζητά συγγνώμη και παραδέχεται ότι δεν είχε δικαίωμα να κατέβει στον αγωνιστικό χώρο. Όπως λέει, στόχος του ήταν «να προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων του ΠΑΟΚ από προβοκάτσιες – συμπλοκές – ανθρώπινα θύματα». Χωρίς να αναφέρεται στο όπλο, σημειώνει: «Δεν είχα κανένα σκοπό να διαπληκτιστώ με την αντίπαλη ομάδα ή με τους διαιτητές. Και σαφώς δεν απείλησα κανέναν».

Κατεπείγουσα έρευνα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εισαγγελέας θα διενεργήσει κατεπείγουσα αυτοπρόσωπη προκαταρκτική εξέταση για τα έκτροπα. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας του αυτόφωρου κατά του Ιβάν Σαββίδη και τριών ακόμη ατόμων, ο Εισαγγελέας ζητεί να κληθεί και ο αθλητικός διευθυντής του Δικεφάλου, Λούμπος Μίχελ.

Ο Εισαγγελέας Τσόγκας ζητεί να διαπιστωθεί εάν τελέστηκαν παραβάσεις του αθλητικού νόμου και του νόμου περί όπλων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατείχε και έφερε νόμιμα το όπλο.

Ακόμη, στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν στην εισαγγελέα οι άλλοι τέσσερις εμπλεκόμενοι και οι άνθρωποι της ΠΑΕ ΑΕΚ, ενώ θα διερευνηθεί ποια ήταν η επιρροή της οπλοφορίας στους παράγοντες της διαιτησίας, κατά την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο.

Τέλος, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, ο εισαγγελέας ζητεί να διερευνηθεί γιατί δεν επενέβησαν οι παρόντες στο γήπεδο της Τούμπας αστυνομικοί και γιατί δεν υλοποίησαν την εισαγγελική εντολή για τη σύλληψη του Ιβάν Σαββίδη στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Πηγή: VICE