ΕΛΛΑΔΑ

«Παγώνουν» οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ» μετά τα τεχνικά προβλήματα

Δημοσίευση 13 Μαρτίου 2018, 18:20 / Ανανεώθηκε 13 Μαρτίου 2018, 20:53
«Παγώνουν» οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ» μετά τα τεχνικά προβλήματα
Facebook Twitter Whatsapp

Από Δευτέρα και σε τρεις φάσεις οι αιτήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Παγώνει» μετά τα τεχνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.

Ειδικότερα, η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει ξανά σταδιακά από τη υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει σταδιακά από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου ανά Περιφέρεια.

Ειδικότερα, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί εκ νέου με την παρακάτω σειρά:

  • Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα: Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
  • Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη: Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
  • Αττική και Νότιο Αιγαίο: Δευτέρα, 2 Απριλίου, 8:00 π.μ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τη στιγμή της ενεργοποίησης της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα στις 8 π.μ. της Τρίτης και μέσα σε λίγες ώρες, έγιναν 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα exoikonomisi.ypen.gr.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας διαπιστώθηκε πως συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP’s) επιχειρούσαν ταυτόχρονη είσοδο με πλήθος διαφορετικών κωδικών, γι’ αυτό και διερευνάται εάν πρόκειται για χρήση κακόβουλου λογισμικού.

Ο υπερβολικός φόρτος εργασίας που προέκυψε επιβάρυνε την ηλεκτρονική πλατφόρμα στα όρια των δυνατοτήτων της, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις. Υπό τις δεδομένες συνθήκες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης αποφάσισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων να «παγώσει» στις 5:30 μ.μ. της Τρίτης.

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο, τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν μέχρι εκείνη την ώρα θα παραμείνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να αξιοποιηθούν κανονικά στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπήρξε από πολίτες για την ένταξη στο πρόγραμμα, αλλά και λόγω τεχνικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο server του υπουργείου, με αποτέλεσμα τελικώς η πλατφόρμα να τεθεί εκτός λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα οξύνθηκε λόγω της γενικότερης καθυστέρησης που υπήρξε στο πρόγραμμα και η οποία υπήρξε η αφορμή για τη δημιουργία ουράς αναμονής από πολίτες.

Πάντως, ο Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλατφόρμα, ζητώντας την αναβολή της έναρξης του προγράμματος.

ΝΔ: Μνημείο ψεύδους και ανικανότητας

«Το πρόγραμμα 'Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ' θα μείνει στην ιστορία ως άλλο ένα μνημείο ψεύδους και ανικανότητας της σημερινής κυβέρνησης» δήλωσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Χρίστος Δήμας.

Υπενθυμίζει ότι η πρώτη εξαγγελία της κυβέρνησης για το πρόγραμμμα ήταν το 2015.

«Η έναρξη του προγράμματος αποτελεί άλλο ένα μνημείο ψεύδους και ανικανότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και κορυφαίοι Υπουργοί έχουν προαναγγείλει την έναρξη του αναρίθμητες φορές τα τελευταία χρόνια, σήμερα, την πρώτη μέρα λειτουργίας του-και ύστερα από πολλές αναβολές-το πληροφοριακό σύστημα υποβολής δηλώσεων ενδιαφέροντος έπαψε να λειτουργεί από την πρώτη κιόλας ώρα λειτουργίας του» δήλωσε ο κ. Δήμας, κάνοντας λόγο για πρόγραμμα «απροσπέλαστο για τους δικαιούχους».