«Στους πλειστηριασμούς βγαίνουν και κύριες κατοικίες. Δεν υπάρχει καμία νομική προστασία για πρώτη κατοικία» διευκρινίζει στο newpost.gr, η δικηγόρος κ. Ρουμπίνη Καραγκιαούρη και καλεί το κράτος να «απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς την περίοδο της οικονομικής κρίσης».

«Δε υπάρχει κάποιος νόμος να προστατεύει την κύρια κατοικία. Μόνο υπό προϋποθέσεις, όπως είναι ο νόμος για τα υπερχρεωμένα, θα μπορέσει κάποιος να προστατεύσει την κύρια κατοικία του, έναντι κάποιων καταβολών. Τις οποίες αν δεν τις πραγματοποιήσει δεν θα προστατεύσει την κατοικία του».

Η κ. Καραγκιαούρη διαφωνεί με τα επεισόδια στα συμβολαιογραφεία που πραγματοποιούν πλειστηριασμούς «Δεν είναι ωραίες αυτές οι αντιδράσεις, δεν τιμούν ένα δημοκρατικό κράτος», ωστόσο όπως λέει είναι το «όπλο» των αγανακτισμένων πολιτών. «Η απόγνωση και η αγανάκτηση τον οδηγεί σε αυτή του είδους την αντίδραση. Γι’ αυτό θα πρέπει το κράτος να ρυθμίσει το πρόβλημα με νόμο ώστε να απαγορεύσει τους  πλειστηριασμούς την περίοδο της οικονομικής κρίσης».

Άλλωστε όπως τονίζει οι πολίτες δανείστηκαν την εποχή της ευμάρειας και θα αποπλήρωναν τις οφειλές τους από το πλεόνασμα στο εισόδημά τους και όχι από το υστέρημά τους. «Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των συμπολιτών μας αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους και να καλύψουν τα δάνεια που είχαν λάβει στο παρελθόν τις περιόδους ευημερίας. Από την άλλη η μείωση των μισθών και των συντάξεων φτάνει το 55%, με συνέπεια τα δάνεια να ‘’κοκκινίζουν’’ διότι οι συμπολίτες δεν μπορούν αν το πληρώσουν όπως θα το πλήρωναν με το πλεόνασμά τους και όχι με το υστέρημά τους. Επιπλέον έχουν τους φόρους επί ανυπάρκτων εισοδημάτων όπως είναι τα τεκμήρια διαβίωσης και ο ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για φόρους χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο έσοδο».

Η γνωστή δικηγόρος κάνει λόγο για «κοινωνικό πρόβλημα» που θα πρέπει να λυθεί νομοθετικά. «Αν ανοίξετε το φύλλο των πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί ακίνητα κάθε είδους. Από σπίτια, από επιχειρήσεις επαγγελματικά ακίνητα, ξενοδοχεία. Να τα αγοράσουν τα ξένα Funds στις σημερινές τιμές των ακινήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ακίνητα να απαξιώνονται και οι τιμές τους να κινούνται σε τριτοκοσμικά επίπεδα. Να υπενθυμίσουμε ότι η τιμή της πρώτης προσφοράς είναι η σημερινή εμπορική αξία του ακίνητου και όχι η αντικειμενική. Το όλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα της χώρας θα πρέπει να λυθεί νομοθετικά».

Τέλος κάλεσε τους πολίτες που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια να προσφύγουν στο νόμο για τα υπεχρεωμένα: «όσο αυτός είναι σε ισχύ, (λήγει 31/12 του 2018) είναι το μοναδικό καταφύγιο παρόλα ότι έχει τροποποιηθεί δυσμενώς για τους οφειλέτες για την προστασία όλων των περιουσιακών στοιχείων».