current views are: 4

15 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση15:49

«Φλέρταρε» με την κορυφή των αμυντικών δαπανών του NATO η Ελλάδα – Δείτε την έκθεση

Ποιόν ποιοτικό στόχο που πιάνει η Τουρκία χάσαμε

Δημοσίευση 15:49’

Ποιόν ποιοτικό στόχο που πιάνει η Τουρκία χάσαμε

Με την κορυφή των στρατιωτικών δαπανών ανάμεσα στα 29 κράτη-μέλη του NATO φλέρταρε και το 2017 η Ελλάδα, παρά τις δραματικές περικοπές λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Συμμαχίας για το 2017.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στο 2,36% του ΑΕΠ, που ήταν η δεύτερη υψηλότερη αναλογία στο NATO. Πέραν της Ελλάδας, μόλις τρία κράτη-μέλη πέτυχαν το στόχο του 2%, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Εσθονία, ενώ στο όριο βρίσκεται η Πολωνία.

Αφαιρώντας την επίδραση του πληθωρισμού και των διακυμάνσεων στην ισοτιμία, το NATO εκτιμά πως οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας μας διαμορφώθηκαν στα 5,845 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αντίστοιχες δαπάνες της Τουρκίας ήταν υπερτριπλάσιες, και ανήλθαν στα 17,586 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι δαπανά 545 δολάρια κατά κεφαλήν για τις ανάγκες των ένοπλων δυνάμεών της, βρισκόμενη στην 8η θέση ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας. Οι επτά χώρες που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα έχουν και σαφώς υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Σε μέγεθος στρατεύματος, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 106.000 ένστολους, περίπου 22.000 λιγότερους σε σχέση με το 2010. Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας αριθμούν 387.000 ένστολους, έχοντας μειωθεί κατά 108.000 σε βάθος επταετίας.

Πάντως η χώρα μας πάντως δεν πιάνει τον δεύτερο, ποιοτικό, στόχο που θέτει το NATO, ο οποίος προβλέπει ότι τουλάχιστον το ένα πέμπτο των ετήσιων αμυντικών δαπανών θα πρέπει να διοχετεύεται στην έρευνα και στην αγορά εξοπλισμού.

Οι ελληνικές εξοπλιστικές και ερευνητικές δαπάνες υπολογίζονται λίγο πάνω από 15% του συνόλου, δηλαδή περίπου πέντε μονάδες κάτω από τον στόχο. Αντίθετα, η Τουρκία διαθέτει πάνω από το 30% των δικών της δαπανών για την απόκτηση καινούργιου υλικού και για έρευνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μακράν η μεγαλύτερη δύναμη στη Συμμαχία, καθώς ήταν υπεύθυνες σχεδόν για το 72% των συνολικών δαπανών της Συμμαχίας ενώ τους αντιστοιχεί περίπου το μισό ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι και ο Καναδάς αύξησαν τις δικές τους στρατιωτικές δαπάνες για τρίτο συναπτό έτος το 2017, ενισχύοντας τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους κατά σχεδόν 5% σε σχέση με πρόπερσι.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ασκήσει μεγάλες πιέσεις στα μεγάλα κράτη της Ευρώπης να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους το ταχύτερο δυνατό.

Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Παράλληλα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο συνεχίστηκε επίσης το 2017, με τακτικά πλοία της συμμαχίας να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις για την παράνομη διακίνηση μεταναστών σε συνεργασία με τις ελληνικές και τουρκικές ακτοφυλακές και την υπηρεσία συνόρων της ΕΕ, τον Frontex.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση οι ΝΑΤΟϊκές ναυτικές δυνάμεις έχουν στο ενεργητικό τους 16.700 ώρες περιπολίας στο Αιγαίο ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 22 ευρείας έκτασης ασκήσεις (σ.σ. το τελευταίο δεν αφορά μόνο το Αιγαίο).

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ


σχετικα αρθρα