current views are: 13

16 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση11:24

Οργή από τα τουρκικά ΜΜΕ για το τρίτο «όχι» στην έκδοση των «8»

Κάνουν λόγο για «απόφαση – σκάνδαλο»

Δημοσίευση 11:24’

Κάνουν λόγο για «απόφαση – σκάνδαλο»

Σφοδρές αντιδράσεις από τα τουρκικά ΜΜΕ προκάλεσε η απόφαση  την απόφαση για τους «8» απόφαση του Συμβουλίου Εφετών το οποίο απέρριψε για τρίτη φορά το αίτημα της Αγκύρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Για «απόφαση σκάνδαλο» από την Ελλάδα κάνει λόγο στην ιστοσελίδα της η τουρκική εφημερίδα Milliyet σχολιάζοντας την επίμαχη απόφαση.

Το άρθρο συνοδεύεται και από φωτογραφίες στις οποίες οι οκτώ Τούρκοι απεικονίζονται να οδηγούνται μέσω του χώρου στάθμευσης στο εσωτερικό του δικαστηρίου.

Για «απόφαση-σκάνδαλο από το Συμβούλιο Εφετών στην Αθήνα!», κάνει λόγο και η Sabah, επισημαίνοντας ότι «το δικαστήριο αρνήθηκε και πάλι να εγκρίνει την έκδοση των πραξικοπηματιών που διέφυγαν στην Ελλάδα».

Αναφέρει ακόμα ότι η «Ελλάδα προστατεύει τους αξιωματικούς του Γκιουλέν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Hurriyet: «Τρίτη απόφαση-σκάνδαλο από την Αθήνα».

«Απόφαση σκάνδαλο από την Αθήνα». «Τρίτη άρνηση από την Αθήνα», γράφει η Yeni Safak κάνοντας επίσης λόγο για «σκανδαλώδη απόφαση».

«Η Ελλάδα δεν εκδίδει τους προδότες του FETO (της οργάνωσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν). Δικαστήριο στην Αθήνα απέρριψε το αίτημα έκδοσης για τους πραξικοπηματίες που διέφυγαν στην Ελλάδα» μεταδίδει το A haber.

«H Aθήνα απέρριψε και το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των πραξικοπηματιών», αναφέρει η Yurt, επισημαίνοντας ότι δικαστήριο «ισχυρίστηκε πως δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία».

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η Άγκυρα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές αρχές, διακρίνονται οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, να προχωρούν στους διαδρόμους του στρατοπέδου προκειμένου να πάρουν το ελικόπτερο για την Ελλάδα. Μάλιστα, τρεις από αυτούς φαίνεται να κρατούν πιστόλι.

Το σκεπτικό της απόφασης

Την απόρριψη του αιτήματος της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα αποφάσισε για τρίτη φορά το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου επανέλαβε στην πρότασή της, που έγινε αποδεκτή από το Συμβούλιο, ότι αν οι Τούρκοι στρατιωτικοί εκδοθούν στη χώρα τους, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια και δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, ενώ επεσήμανε ότι στο τρίτο αίτημά τους οι τουρκικές Αρχές δεν προσθέτουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι θα εξασφαλιστεί δίκαιη δίκη.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, οι νέες πράξεις που αποδίδονται στους οκτώ και περιλαμβάνονται στον φάκελο που εστάλη από την τουρκική Δικαιοσύνη στερούνται ειδικού προσδιορισμού, καθώς δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων και δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε η κ. Κυβέλου, ακόμα κι αν ήταν προσδιορισμένη η κατηγορία εναντίον τους «δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομένα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου  πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσης τους».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η πρόεδρος του Συμβουλίου Ιωάννα Κλάπα παρατήρησε ότι δεν έχουν υποχρέωση οι εκζητούμενοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία, αλλά το εκζητούν κράτος είναι εκείνο που έχει το βάρος να αποδείξει -ανατρέψει αυτά που κρίθηκαν με αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Οι δύο μάρτυρες αναφέρθηκαν σε παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη γείτονα χώρα, τις φυλακίσεις και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μεταξύ αυτών περισσοτέρων από 4.500 δικαστών. Όπως είπαν, η κατάσταση στην Τουρκία, μετά τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, έχει αλλάξει επί τα χείρω.

Οι ίδιοι οι οκτώ στρατιωτικοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που υφίστανται οι οικογένειές τους και περιέγραψαν τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τους.


σχετικα αρθρα