current views are: 5

19 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση05:05

Μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα σχεδιάζει το υπ. Υγείας

Στόχος η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Δημοσίευση 05:05’
αρθρο-newpost

Στόχος η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Κίνητρα προς γιατρούς και φαρμακοποιούς με την παροχή μεγαλύτερου ποσοστού κέρδους, εάν συνταγογραφούν ή πωλούν γενόσημα φάρμακα στους ασφαλισμένους σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να περιορίσει αισθητά τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς τα γενόσημα φάρμακα (αντίγραφα πρωτότυπων με την ίδια δραστική ουσία) στοιχίζουν πολύ χαμηλότερα από τα πρωτότυπα σκευάσματα των φαρμακευτικών εταιρειών, αυτά δηλαδή που προστατεύονται για ορισμένα χρόνια από πατέντα αποκλειστικής διάθεσης στην αγορά.

Ανάλογα οικονομικά κίνητρα σκοπεύει να δώσει το Υπουργείο Υγείας και στους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα καταβάλουν μειωμένη ή ακόμη και μηδενική συμμετοχή εφόσον επιλέγουν να αγοράζουν γενόσημα αντί πρωτότυπα φάρμακα.

Σήμερα η συμμετοχή του ασφαλισμένου φτάνει το 25%-30% της λιανικής τιμής των φαρμάκων αν σε αυτά συνυπολογιστεί και το 1 ευρώ  που καταβάλουν ανά συνταγή. Με την αγορά γενοσήμων εκτός των  ασφαλισμένων που θα έχουν σημαντικό κέρδος, χωρίς να επηρεάζεται η φαρμακευτική τους θωράκιση, θα μειωθεί αισθητά και η δημόσια δαπάνη για φάρμακα, που μόνο πέρυσι κατέγραψε υπέρβαση κατά 470 εκατομμύρια ευρώ από το κλειστό κονδύλι της φαρμακευτικής δαπάνης που είχε καθοριστεί στο 1,94 δισ. ευρώ.

Η επιδίωξη για διεύρυνση της αγοράς των γενοσήμων έχει να κάνει και με το γεγονός ότι από τη μια η βασική παραγωγική δραστηριότητα της εγχώριας  φαρμακοβιομηχανίας αφορά στην παραγωγή γενόσημων, ενώ από την άλλη αποτελεί μνημονιακή δέσμευση προς τους ξένους πιστωτές  να  φτάσει φέτος  το μερίδιο των γενοσήμων σε ποσοστό 40% (από 25% σήμερα) στον όγκο των συνολικώς διακινούμενων φαρμάκων στη χώρα μας.

Προκειμένου να στηριχτεί ο προϋπολογισμός του φαρμάκου,ο οποίος τη δεκαετία του 2.000 είχε εκτοξευτεί στα ύψη, εκτός των άλλων μνημονιακών μέτρων που ελήφθησαν μειώθηκαν την περίοδο 2010-2016 οι τιμές των γενόσημων κατά 67% ,ενώ στα πρωτότυπα σκευάσματα οι μειώσεις περιορίστηκαν στο 33%. 


σχετικα αρθρα